HDP hangi ittifak içerisinde yer alacak?

HDP, Cumhur ve Millet ittifakları dışında üçüncü bir seçeneğin seçimlerde kilit rol oynayacağını düşünüyor. Sol partiler de HDP ile bir ittifaka olumlu yanıt veriyor.

Haberler 06.12.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP, her frsatta kendilerinin yer almayaca bir ittifakn Türkiyede seçimi kazanamayacan ifade ediyor. Ancak ne Millet ne de Cumhur ttifak HDPyi yannda görmek istemiyor.

Cumhur ttifak HDPyi terör destekçisi olarak lanse edip kriminalize ederken Millet ttifak ise HDP seçmenleri sayesinde son belediye seçimlerinde büyük ehirlerde baar elde etmi olsa da, HDPyi yannda görmek istemiyor.

HDP ise her iki ittifak içerisinde yer alamak yerine, dier sol parti ve örgütlerle üçüncü bir seçenei daha uygun gördüünü dile getiriyor. Sol partiler de bu yönde açklamalarda bulunuyor.

Emek Partisi (EMEP) Genel Bakan Ercüment Akdeniz, Cumhur ttifak ve Millet ttifakna Türkiye mecbur deil. Bu çünkü iki kutuplu bir burjuva ittifaktr. Halk için bir seçenek olamaz. Tespitimiz buydu. Bununla ilgili milletvekili seçimlerinde ikinci pusula gelecek. Birinci pusulada biz tavrmz açkladk. EMEK Partisi olarak, Erdoan rejimini sevindirecek bir tercihte bulunmayacaz dedi.

HDP E Genel Bakan Yardmcs Tayip Temele göre seçimde Millet ve Cumhur ittifaklar dndaki üçüncü seçenek kilit rol oynayabilir.

Ancak akademisyen Fuat Keyman, HDPnin çözüm aday 6 parti ile birlikte hareket etmesi gerektiini söyledi.

Keyman, Kendisini çözüm aday gösteren ittifak içerisinde, ite CHP, Y Parti, Saadet, Deva, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti ile birlikte HDP de yer almal. çünkü mevcut bir çok sorunun anahtar oluyor dedi.

Tüm anketlere göre seçimin kaderini HDPnin oylar belirliyor. Fakat uzmanlara göre, HDP bugüne kadar da bu gücünü masa banda kullanabilmi deil.

HDP eski Kars milletvekili Ayhan Bilgene göre de HDP, hem iktidar hem muhalefet için siyasetin, siyasal çözümün önünü açabilecek potansiyele sahip ama gerekli hamleyi yapamyor.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, bu konuda, HDP her koulda her türlü duruma hazr. Bu konuda olaanüstü koullarda çalmay bilen, buna göre hazrlklarn yapabilen bir parti. Bu konuda bir kaygmz yok. Zaten anketler de HDPnin yüzde 15 bandnda olduunu çok açk bir ekilde gösteriyor diye konutu.

HDPnin tavrnda, mevcut iktidar ve cumhurbakannn deiimi için elinden ne geliyorsa yapaca anlalyor. Buna ramen, Millet ttifak, HDP ile ayn karede yer almaktan kaçnyor. Bu durumda HDPnin nasl bir yol izleyecei önümüzdeki dönemde daha da netleecek.

Ana Sayfaya Git