‘ABD’nin bir an önce bölgeyi terketmelidir”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'ın Suriye krizininin sadece siyasi yollarla çözülebileceğine, bunun da Suriye halkının katılımıyla gerçekleşeceğine inandığını belirterek, "ABD'nin Suriye'de asker bulundurması meşru değildir, ABD güçleri bir an önce bölgeyi terk etmelidir." dedi.

Haberler 17.09.2019 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ruhani, Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ev sahipliinde ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin de katlmyla Ankarada beincisi düzenlenen Türkiye-Rusya-ran Üçlü Zirvesinde konutu.

Suriye konusunda ortak ilkelerin Suriyenin toprak bütünlüüne, bölünmezliine, egemenlik ve bamszlk hakkna sayg gösterilmesi ile d güçlerin bu ülkenin iç ilerine müdahalesinin sona ermesi olduunu belirten Ruhani, bu hususlara ciddi ekilde riayet edilmesi gerektiini vurgulad.

Ruhani, ran slam Cumhuriyeti, geçmite olduu gibi bugün de Suriye krizinin sadece siyasi yolla çözülebileceine, bunun da salt yapc i birlii ve Suriyedeki tüm halk kesimlerinin katlmyla gerçekleeceine inanmaktadr. diye konutu.

Özgür ve bamsz, bakalarnn tehditi altnda olmayan, igal ve d tehditlere uzak ve terörden arnm, bütün evlatlar doutan eit vatandalk haklarna sahip olan birlik ve beraberlik içinde bir Suriye vurgusu yapan ran Cumhurbakan Ruhani, Bu yolda sadece ve sadece Suriye halk karar vermeli ve bakalar hiçbir ekilde onlarn iç ilerine karma hakkn kendinde görmemelidir. ifadesini kulland.

Ruhani, öyle devam etti:

ABDnin, Suriye topraklarnda gayri meru olarak askeri güç bulundurmas Birlemi Milletler üyesi ve bamsz bir ülke olan Suriyenin toprak bütünülüünü ve milli egemenliini tehlikeye atmtr. ABD Bakan, geçen yl askeri güçlerini Suriyeden çekeceini ifade etmiti. Ancak bu sözünün akbeti de onun dier sözleri gibi oldu. Zira bu sözler geçmite gerçeklemedii gibi, gelecekte de gerçeklemesi için bir irade göstermemektedir. unun altn çizmek isterim ki, ABD güçlerinin bir an önce bölgeyi terk etmesi ve Suriye hükümetinin bu ülkenin dier bölgelerinde olduu gibi Fratn dousu ve kuzeyinde de egemenliini salamas zaruridir.

Suriye yeniden yaplandrlmal

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, Komu ülkelerdeki Suriyeli snmaclarn en ksa sürede ülkelerine dönmesinin kolaylatrlmas, Suriye halk ve devletine yardm edilerek ülkenin yeniden yaplandrlmas ve geçmi dümanlklar sona erdirmek için zemin hazrlanmas, Suriye halknn istekleri dorultusunda bir gelecek ina edilmesini salamamz gerekiyor. dedi.

Astana sürecinin balamasnn üzerinden iki buçuk yl geçtiini ve önemli baarlar elde edildiini belirten Ruhani, öyle devam etti:

Komu ülkelerdeki Suriyeli snmaclarn en ksa sürede ülkelerine dönmesinin kolaylatrlmas, Suriye halk ve devletine yardm edilerek ülkenin yeniden yaplandrlmas ve geçmi dümanlklar sona erdirmek için zemin hazrlanmas, Suriye halknn istekleri dorultusunda bir gelecek ina edilmesini salamamz gerekiyor. Suriye anayasasnn halkn talepleri dorultusunda düzenlenmesi mevcut krizi sona erdirme yönünde önemli bir adm olacaktr.

Ruhani, dlib mutabakatnn planland gibi ilerlemediini savunarak, Geçen yl Soçi Bildirisi imzaland. Bu anlamay destekledik. Bu anlamann uygulanmas gerçeklemedi. Maalesef teröristlerin bölgeden çekilmesi gerçeklemedi, hatta artt. Teröristlere suistimal imkan verilmemelidir. DEA ve El-Kaide gibi teröristlere kar sava kesintisiz sürmelidir. Teröristlerin insanlar canl kalkan olarak kullanmalar engellenmelidir. ifadelerini kulland.

srailin Suriyedeki saldrlarnn Irak ve Lübnana tandn, bunun bölgede çatma ve gerginlii artrdn dile getiren Ruhani, Bölgedeki ülkeler ve halklar Birlemi Milletler (BM) sözlemesi uyarnca bu saldrlara kar meru müdafaa hakkna sahiptir. Ne yazk ki BM bu saldrlara kar uygun bir tepki vermiyor. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git