Abdullah Gül Müzesi açıldı

24 Temmuz’da açılması planlanan ancak 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle açılışı ertelenen Abdullah Gül Müzesi, düzenlenen törenle açıldı.

Haberler 05.12.2016 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Babakan Binali Yldrm ve 11. Cumhurbakan Abdullah Gül, Kayserideki açl törenine katld. Törende konuan Erdoan 1997 yl bizim için yeni bir krlma noktas oldu. Gönlümüz krld ama milletimiz ile olan bamz hiç olmad kadar güçlendi. Abdullah Gül Bey ve dier kardelerimizle yürüttüümüz mücadele 2001 ylnda yeni bir parti ve 2002 ylnda iktidar ile neticelendi diye konutu.

Kayserideki Abdullah Gül Üniversitesinin Sümer Kampüsünde bulunan Abdullah Gül Müzesinin açlna Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, 11. Cumhurbakan Abdullah Gül, Babakan Binali Yldrm ve çok sayda davetli katld. 7 bin metrekare alandan oluan müzenin açlnda konuan Cumhurbakan Erdoan, Ülkemizde siyasi tarih müze gelenei yava yava olumaya balad. Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesini bu gelenein en önemli temsilcisi olarak görüyorum. Cumhurbakanl olarak arzu edilirse eski cumhurbakanlar için oluturulacak tüm müzeleri destekliyoruz dedi.

SAYIN ABDULLAH GÜL ADETA BR AYAKLI KÜTÜPHANE

Erdoan, Dünyada brakacamz ho sadalarn böyle güzel mekanlarda gelecek nesillere aktarlmas kültürümüze ve medeniyetimize yaplm en önemli katkdr. Tarihimizi gelecek nesillere aktarma konusunda ayn baary maalesef gösteremiyoruz. Osmanl arivleri gibi bir hazine bulunuyor ve doru dürüst deerlendiremedik. Milyonlarca eserin hurda niyetine satlmasnn utancn bile yaadk. Hükümetimiz döneminde dijital ariv konusuna özel önem verdik ve kalc hale getirilmesinin yolunu açtk. Yol arkada olduumuz Sayn Abdullah Gülü adeta ayakl bir kütüphane olarak biliyoruz. Bu kütüphane Sayn Gülün yarm asr anlatan hayatn gösterin bir kütüphane olacaktr ifadelerini kulland.

ARKADALIIMIZ...

Abdullah Gül ile arkadalmz, Milli Türk Talebe Birlii çats altnda balayan hukukumuz kendisinin akademik hayat boyunca sürdü. Siyasi yol arkadalmz ise 1991 ylndan itibaren balam ve kesintisiz devam etmitir diyen Cumhurbakan Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

Refah Partisi ve Fazilet Partisi ile kendisi ile aralarnda bulunduumuz arkadalarmz ile AK Partinin kuruluunu gerçekletirdik. lk güçlü mitingimizi yaptmz il Kayseri olmutur. Yola çkmz Kayseride oldu. 2007 ylndaki cumhurbakanl seçimi öncesi ve sonrasnda Türk siyasi tarihinin en ibretlik görüntülerini yaadk. TBMMnin iradesine kar meydan okumaya çevrilen bu seçim süreci 367 garabetiyle trajikomik bir hale dönütürülmütür. Bizde ite böyle bir dönemde milli iradeye kar giriilen saldrlara Abdullah Beyi aday göstererek verdik. Abdullah Bey adayl hem kendi camiamzda hem milletimiz nezdinde hüsnü kabul gördü. Adayl cumhurbakanl ile neticelendi. Biz cumhurbakanl ve babakanlk makam arasndaki dayanma ile bu süreçlerde yaanan sosyal, siyasi ve ekonomik sorunlarda beraber hareket ettik. Milletin cumhurbakanlna giden yolda ilk adm Abdullah Gül Beyin döneminde atmtr. Ülkemizin son yllarda yetitirdii en önemli siyaset ve devlet adamlarndan biri olan Abdullah Gül kardeimin çalmalar ve hizmeti milletimizin kalbinde müstesna bir yer edinmitir. Bu müze ve kütüphane yarm asra yaklaan ortak siyasi hayatmza baktmzda Türkiyenin nereden nereye geldiini gösteriyor.

Müzenin açl nedeniyle düzenlenen törene Bosna Hersek Devlet Bakanl Konseyi Bakan Bakir zzetbegoviç, Afganistann eski devlet bakan Hamid Karzai, eski Almanya Babakan Gerhard Schröder de katld.

1997 YILI BZM çN YEN BR KIRILMA NOKTASI OLDU

Siyasetin dikensiz gül bahçesi olmadn da tecrübe ederek gördük. 1997 yl bizim için yeni bir krlma noktas oldu. Gönlümüz krld ama milletimiz ile olan bamz hiç olmad kadar güçlendi. Abdullah Gül Bey ve dier kardelerimizle yürüttüümüz mücadele 2001 ylnda yeni bir parti ve 2002 ylnda iktidar ile neticelendi.

AK Partide 14 yln geride kaldn söyleyen Erdoan, Bu 14 yl Türkiyenin tarihinin en büyük deiimlerini, gelimelerini yaad dönem oldu. Hedeflerimize ulamak için ümit varsa 14 yldaki baarlarmz sayesindedir. Tüm baarlarn altnda imzalar olan kardelerimizden bir tanesidir Abdullah Bey. Bu süreç içinde özellikle önümüzü kesme gayretlerinde en son adm 15 Temmuz darbe giriimi olmutur. çeriden ve dardan atlan bu admla önümüzü kesmeye çalanlar, milletimizin Hakka yürüyüü ile bunu baaramadlar. stediimiz kadar F-16lara, istediiniz kadar tanklara, toplara sahip olun. Bilin ki bir milletin inanc, ölümü öldürmesi onun karsnda hiçbir eyi varlk olarak ortaya koyamazsnz. 16 saatte darbeyi kendi lehine dönütürdü. Meydanlara yürüyün dediimiz zaman benim milletim meydanlara yürüdü. Bunun neticesini de 16 saatte aldk. Bu ülkeyi hiçbir ayrma tabi tutmakszn tek bir millet yaptk diye konutu.

BU MÜZEY GEZENLER KISA SÜRE çNDE TÜRKYE TARHN BURADA GÖREBLRLER

11. Cumhurbakan Abdullah Gül ise, Bu müzeyi 24 Temmuzda açacaktk ama 15 Temmuz olayndan dolay erteledik. Deerli Cumhurbakanm, deerli kardeim. Bu fikir, ülke ziyaretleri yaptmda önemli ahsiyetlerin müzelerini de ziyaret etmitim. Bu tip müzelerin gelenei doulan yerde, büyüyen ve siyasetçi olarak temsil ettiiniz yerlerde oluyor. Benim kendi ehrim olan Kayseri olduum için bunu cumhurbakan olduum dönemin sonunda kararlatrdm. O zaman hukuki düzenlemeyi de yaptk dedi.

Benim balattm projeyi Sayn Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan da destekledi diyen Gül, unlar söyledi:

Buras sadece ahsmla ilgili müze olmann ötesinde bir siyasi tarih müzesi olarak da düündük. Bu müzeyi gezenler ksa süre içinde Türkiye tarihini burada görebilirler. Ac tatl günlerimizi, skntlarmz görebilirler. Daha sonra da benimle ilgili bölümler var. Benim siyaset tarzm, öne çkarttm konular, liderlik yaptm deerleri de bu müze örnek olarak sunmaktadr. Her ne kadar benim ismimi tayorsa da hepimizin hatralarn yanstmakta. 50 yla yaklayor tanmamz.

Dolaysyla hükümet içindeki bütün faaliyetlerimiz, skntl günlerimiz, AK Partiyi kuru yllarmz, bamzdan geçen bütün dönemler burada var. Omuz omuza hep beraber siyaset yaptmz bütün arkadalarmzn hatralar bu müzede yanstlmaya çalld. Hep gurur duyduumuz iler yaptk. Türkiye deki tabular hep beraber yktk ve tarihe gömdük. Tarihte iniler ve çklar söz konusu. Bizim yakn tarihimizde bu tip inili çkl dönemler var. Bunlar bazen mahcubiyetle anyoruz. Bunlarn hepsi ara dönemler olarak kald.

Bunlarn hepsini atk ve Türkiyeyi bu günkü durumuna tadk. 15 Temmuzda haince ve rezilce gerçekletirilen bu olay da geride brakacaz. Erol Olçok u özellikle anmak istiyorum.

BU çNDE YAADIIMIZ DÖNEM SÜRATLE ATLATACAIZ

Suçlu ve suçsuzu titizlikle ayklayp suçlu olanlara ceza verilecei herkesin emin olduu husustur. Demokrasinin reformcu bir nitelii vardr. Nasl yaptmz eyler sürekli köklü bir reform süreci içinde bizi oluturdu ve Türkiyeyi ileri tadysak, inanyorum ki bu reform sürecini sizlerin liderliinde gerçekleecektir. Bu içinde yaadmz dönemi süratle atlatacaz. Bundan hiç tereddüdüm yok.

BABAKAN YILDIRIM: YAN YANA HEP BERABERZ

Abdullah Gül Üniversitesi Kampüsündeki Abdullah Gül Müzesinin açlnda konuan Babakan Yldrm ise, lk günden itibaren kendileriyle birlikte yol arkadal yapan, Babakanlk, Cumhurbakanl görevi yapan Sayn Abdullah Gül Bey burada. Tpk ilk gün olduu gibi bugün de yine yan yana birlikte hep beraberiz. Sayn Cumhurbakanmz siz AK Parti bir vefa hareketi derdiniz. Bu tablo da bu sözlerinizin teyididir dedi.

14 yllk iktidar boyunca kumpaslarn hep var olduunu söyleyen Babakan Yldrm, Demokrasimize, geleceimize yönelik er odaklar ile mücadele ederek bu günlere geldik. Daha ilk günden partimizin kurucusu liderini partiden uzak tutmaya çalan bir hukuk faciasndan balayp 14 yllk süre içinde birçok engellemeleri hep beraber yaadk. En son 15 Temmuzdaki kanl FETÖ darbe giriimine kadar uzanan vesayet heveslilerinin marifetleri saymakla bitmez. Bu kumpaslar 14 yllk iktidarmzda hep var oldu. Biz de 15 yldr millet iradesini vesayet odaklarna kar korumak için mücadelemizden bir ey yitirmedik. Dier yandan da milletimizin hayallerini gerçee dönütürmenin gayreti içinde olduk diye konutu. Yldrm, sözlerini öyle sürdürdü:

Bugün bu süreçte kurucu liderimiz Cumhurbakanmz Sayn Recep Tayyip Erdoan ve Sayn Abdullah Gül bu mücadeleye en büyük katky vermitir.

MÜZE 9 BÖLÜMDEN OLUUYOR

Bugün açln yaptmz Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi yakn tarihimizde çok önemli hizmetlerde bulunmu devlet adamlarna devletimizin bir cemilesidir. Bu müze ayn zamanda Türkiyenin siyasi tarih müzesi olma özelliini de tayor. Müzede Türkiye siyasi tarihi en güzel ekilde anlatlm. Gençlerimize, gelecek kuaklara geçmite yaanan ac olaylar, güzel olaylar hatrlatmak, geleceimizi daha salkl ina etmek için buna benzer eserlere daha fazla ihtiyaç vardr. Dier yandan Sayn Abdullah Gülün hayat ve siyasette izledii yol kapsaml bir ekilde yer almaktadr. Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi ülkemizde az bulunan tematik müzelerden ve kütüphanelerden bir tanesi olmaya adaydr. 9 bölümden oluan müzede demokrasi ile örülmü bir hayat gibi bölümler de yer almaktadr. Bilim adamlarna hizmet edecek belge, bilgi ve fotoraflara da aratrmalar için yer verilecektir. 7 bin metrekare alanl 3 binadan oluan müzede 15 Temmuz alçak darbe giriiminin ayr bir bölüm olarak ele alnmas ve bunun gelecek kuaklara aktarlmas yönündeki gayretlerden dolay teekkür ederim. 15 Temmuz yakn tarihimizin en büyük kahramanlk destandr. Aziz Türk milleti silaha, tanka, topa kar iman gücüyle memleket sevdasyla, bayrak sevdasyla meydana inmi darbecilere darbeyi indirmitir. Bu olay bu kadar nettir. Ülkemizin birlii, bütünlüü için 15 Temmuz gecesi verilen kurtulu mücadelesi srasnda hayatn kaybeden bütün ehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Cumhuriyetin ilk yllarndaki mimari anlaynn en güzel örnekleri de bu binada ziyaretçiler için ayr bir ilgi alan olacaktr. Ziyaretçiler burada demokrasi tarihimizdeki önemli bir kesite ahitlik edeceklerdir.

Konumalarn ardndan Abdullah Gül Müzesi ve Kütüphanesi kurdele kesimi ile açld.

Ana Sayfaya Git