"Acil ekonomik ve siyasi tedbirler alınmalı"

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, "Ülkemiz, 1994 veya 2001 krizinin şartlarını yaşamaktadır. Acil ekonomik ve siyasi tedbirlerin alınması gerekiyor." dedi.

Haberler 12.04.2018 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Paylan, TBMMde düzenledii basn toplantsnda, son baktnda dolarn 4,15, avronun 5,12ye yükseldiini belirtti.

Merkez Bankasnn para politikas uygulanrsa faiz silahn çekebilmesi gerektiini ancak vesayet altnda olduunu ileri süren Paylan, Eer Cumhurbakan faizi yükselten beni karsnda bulur derse, o zaman piyasa, yabanc ve yerli yatrmc ve faiz lobisi o silahn bo olduunu görür ve sonuçta da dolar 4,15, avro 5,12 olur. ifadelerini kulland.

Türkiyenin 450 milyar dolar borcu bulunduunu iddia eden Paylan, sözlerini öyle sürdürdü:

Ylbandan beri dolar kuru 40 kuru artt. Ben Meclisteki odamdan buraya gelene kadar dolar 1 kuru artt, ülkemizin borcu 4,5 milyar TL art. Bununla 100 bin öretmen atanabilirdi. 40 kuru artnca ne oluyor? Ülkemiz, u anda 180 milyar lira ilave borçlanm oluyor. Ülkemiz, 1994 veya 2001 krizinin artlarn yaamaktadr. Bu maliyetleri, gerekli tedbirler alnmazsa yine yoksullar ve 81 milyon hep beraber ödeyeceiz. Acil ekonomik ve siyasi tedbirlerin alnmas gerekiyor.

Paylan, dolarn dümesi için Merkez Bankasnn bamsz olmas, OHALin kalkmas, Suriye politikasnn deitirilmesi ve gazetecilerin serbest braklmas gerektiini öne sürdü.

Yeni tevik paketi açklandn anmsatan Paylan, 81 milyon vatandan vergilerinin 23 kiiye tevik olarak verildiini iddia etti.

Paylan, Bu artlarda herkes yatrm yapar. Caniklinin bu kiilere, patron koltuunda, ben size masaj yapacam demedii kald. ifadesini kulland.

Acil ekonomik ve siyasi tedbirler alnmal

Teviklerin yolsuzluk koktuunu öne süren Garo Paylan, hükümetin tevik artlarn bozduunu ve yandalara tevik verdiini iddia etti.

Basn mensuplarnn erken seçime ilikin sorusu üzerine Paylan, u deerlendirmelerde bulundu:

Erken seçimin niye yaplmadn söyleyeyim. Bahçeli, 2001 krizin aktörlerinden biriydi ve bunun travmasn yaad ve yeni krizi görüyor. Yakn zamanda seçime giderse, iktidar orta olarak gidecek ve yeni krizin bedelini ödeyenlerden biri olacak. Bu krizin yaanmasndan sonra seçime gitmek istiyor. 2019da olacak seçimlerde de bu yl yaanacak krizin bedelini ödemek istemiyor. Arabann oförü bu krizi görmeyip gaza basmaya ve bu krizi görenleri azarlamaya devam ediyor.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann erken seçim karar veremeyeceini savunan Paylan, Erken seçim kararn verebilecek olan eer bu Katolik nikahn bozmadysa Bahçelidir. Türkiyenin yönetim ideolojisi tamamen MHP ve Devlet Bahçelinindir. Artk AKP iddialarn kaybetti. Nasl geçmite Gülen grubu ile yürürken onlarn program devredeyse, u anda MHP ve Devlet Bahçelinin program devrededir ve kritik kararlarn tamamn Devlet Bahçeli vermektedir. açklamasn yapt.

Ana Sayfaya Git