Acil yargı paketi

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kadına şiddetle mücadelede yeni reformlar içeren ve "sağlıkçılara yönelik şiddet" düzenlemesini de kapsayan "acil yargı paketi" Meclis’e sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ve milletvekili Lütfiye Selvi Çam’ın Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ardından paket Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Haberler 17.03.2022 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti tarafndan getirilen düzenlemeyle failin pimanlk içermeyen davranlar, takdiri indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek. Failin salt indirim almaya yönelik (klk ve kyafetine özen göstermesi, takm elbise giymesi, kravat takmas vb.) durumadaki ekli tutum ve davranlar, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alnmayacak. Takdiri indirim uygulanmas halinde ise gerekçeleri kararda mutlaka gösterilecektir.

ISRARLI TAKP TCKDE

Israrl takip fiilleri, Türk Ceza Kanununda (TCK) ilk kez müstakil suç olarak tanmlanacak. Fiziken ya da haberleme ve iletiim araçlarn kullanarak bir kii üzerinde ciddi huzursuzluk yaratan, güvenlik endielerine yol açanlar hapis cezas ile cezalandrlacak. Suçun temel cezas, 6 aydan 2 yla kadar hapis olarak belirlenecek. Israrl takip suçunun; çocua ya da ayrlk karar verilen veya boanlan ee kar ilenmesi, madurun okulunu, iyerini, konutunu deitirmesine ya da okulunu veya iini brakmasna neden olmas durumunda ceza 1 yldan 3 yla kadar hapis olarak belirlenecek.

KADINA YÖNELK KASTEN YARALAMA KATALOG SUçLARDA

Kadna kar ilenen kasten yaralama suçu, tutuklama nedeni varsaylan katalog suçlar arasna alnacak. Avukat bulunmayan iddet maduru kadnlara istemleri halinde, baro tarafndan ücretsiz olarak avukat görevlendirilmesi salanacak.

SALIKçILAR HAKKINDAK DÜZENLEME

Düzenlemeyle, salk çalanlar hakknda, soruturma yaplabilmesi Salk Bakanl bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulunun iznine balanacak. Salk çalanlarnn yaptklar muayene, tehis ve tedaviye ilikin tbbi ilem ve uygulamalarndan kaynakl zararlarn tazmini için açlan davalar sonucunda devlet tarafndan ödenen tazminatn ilgilisine rücusu bakmndan Mesleki Sorumluluk Kuruluna yetki verilecek. Bu kurulun yapaca deerlendirme sonucunda rücusuna karar verilen miktar bakmndan ilgili salk çalanna dönülmesi salanacak.

Ana Sayfaya Git