Afrin pazarlığı

PYD/PKK, Zeytin Dalı Harekatı ile sıkıştırılması üzerine, Beşşar Esed rejimi ile Afrin'de iş birliği görüşmelerine hız verdi.

Haberler 20.02.2018 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) Afrinde kuzey, bat, kuzeybat, güneybat ve dou yönlerinde 70ten fazla noktay ele geçirmesi üzerine PYD/PKK iyice skt. Bunun üzerine örgüt, kendini korumaya alabilmek için Esed rejimiyle müzakere trafiini younlatrd.

Geçen hafta içinde, ran destekli Hizbullaha yaknlyla bilinen Mayadin televizyon kanal, PYD/PKKnn Afrini Esed rejimine devretmesi için ilk görümeyi yaptklarn öne sürmütü. Halepin kuzeyindeki ehba kasabasnda Rusyann araclyla bir araya gelen PYD/PKK ile Esed rejimi arasndaki toplantda uzlama salanamad.

- Silah brakmada anlaamadlar

Esed rejimi, Afrindeki tüm PYD/PKK üyesi militanlarn silahlarn brakarak teslim olmas art koarken, örgütün bunu kabul etmedii, görümelerin sürecei örenildi. Rejim, konuya ilikin sessizliini korurken, PYD/PKKnn sözde Afrin sorumlusu, örgütün yayn organnda, Türkiyeye kar destek vermek isteyenleri geri çevirmeyeceklerini belirtti. Sözde sorumlu, kimseyi resmi olarak Afrine davet etmediklerini iddia etti.

Ancak Kuzey Irakta yayn yapan Kurdistan24 televizyon kanalna konuan sözde Cezire kantonu savunma heyeti sorumlusu Rezan Gilo, rejim ile Afrinin snrlarnn korunmas için müzakere içinde olduklarn kabul etti. Gilo, rejimin silahlar teslim almak istedii için anlamann salanamadn da söyledi.

- Menbiç modeli gündemde

Esed rejimi, Frat Kalkan Harekat srasnda da Bab ilçesinin batsnda TSK ve ÖSO ile PYD/PKK arasnda yaanan çatmalarda terör örgütüne yardmc olmutu. Türkiyenin Menbiçe yönelik operasyon ihtimaline kar, Esed rejimi, Menbiçin batsnda Frat Kalkan Harekat bölgesine snr hatta asker konulandrmt.

Yerel kaynaklar, Afrinde terör örgütünün silah brakmak istemedii gibi, yönetimi de rejime devretmek istemediini, bunun üzerine Menbiç modelinin müzakere edilmeye balandn ifade etti. PYD/PKK ve Esed rejiminin uzlat iddia edilen Menbiç modeline göre, rejim, Afrine temsili sayda askeri unsur sevk edecek. Rejim askerleri, Zeytin Dal Harekatyla cephe durumundaki bölgelere yerleecek.

- Esed ile PYD/PKK ilikisi

PYD/PKKnn Suriyedeki varl 1979da Abdullah Öcalann Suriyeye kaçmasyla balad. Bu tarihten sonra teröristlerin katlmyla örgütün yaps ve eylemlerinin belirlendii birçok kongreyi, Suriyedeki kamplarda gerçekletiren Öcalan, PKKy yaklak 19 yl boyunca Suriyeden yönetti.

PKK, Suriyedeki ilk kongresini 1981 ylnda yapt. 1982 ylnda Suriyenin bakenti amda yaplan ikinci kongrede Hafz Esed rejiminin destei ile Türkiyeye kar silahl mücadele karar ald. Hafz Esed iktidar, Türkiye ile bata Hatay ve su sorunu ile gerilen ilikilerde kullanmak üzere, PKKnn Suriyenin kuzeyinde örgütlenmesine yardm salad.

Suriyede PYD adn alan PKK güdümündeki terör örgütünün liderlii, am istihbaratna üye Mervan Zekiye verildi. PYD/PKKnn eski sözde bakan Salih Müslim de bu partinin siyasi ofisinden sorumluydu. amn talimat ile PYD, Öcalann Suriyeyi terk etmesinden iki ay sonra 12 Ekim 1998de resmen siyasi hayata katld.

Adana Mutabakat ile Öcalann Suriyeyi terk etmesinin ardndan amda yaanan yönetim deiiklii ile Esed-PKK ilikisi de yenilendi. 2011 ylnda balayan Suriye iç savann yol açt kaos ve otorite boluunda Esed rejiminin destei, PKKnn ülkenin kuzeyinde PYD ad altnda örgütlenmesine, silahl ve idari yaplar tekil etmesine zemin hazrlad.

Ana Sayfaya Git