Afrin vuruldu

Günlerdin konuşulup beklenen Afrin operasyonu, dün hava destekli başladı. F-16'lar PYD/PKK'nin saptanan mevzilerine bomba yağdırdı. Ölen ve yaralıların oldukları bildirilirken, Karadan'da top atışları yapıldı. Harekata barışı ifade eden, "Zeytindalı" adı verildi.

Haberler 21.01.2018 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günlerdir beklenen ve PYD/PKKnn merkezi olarak görülen Afrine operasyon için dümeye basld. Diyarbakrdan kalkan F-16 sava uçaklar, bölgeye girerek saptanan örgüte ait unsurlar vurmaya balad. E zamanl olarak karadan da obüslerle at yapld. Bu arada Türkiye tarafnda toplanan vatandalarn operasyonu canl olarak izlemeleri de kameralara yansd.

DYARBAKIRDAN KALKAN UçAKLAR

Türk Silahl Kuvvetleri, Afrin operasyonu kapsamnda terör örgütlerinin mevzilerini Diyarbakr 8. Ana Jet üssünden kalkan uçaklarla bombalad.

Akam saatlerinde birbiri ardna havalanan Türk sava uçaklar, Türkiye snrna yakn noktada bulunan PYDye ait mevzileri hedef ald. Afrine yakn Minnag, Maranez, Melkiye ve Ayn Dakn bölgeleri Türk sava uçaklar tarafndan ard ardna bombaland. Sava uçaklar ile hedef alnan yerlerden yükselen dumanlar ise Türkiye tarafndan olduu gibi operasyonun kritik noktalarndan olan Azezden de çplak gözle izlendi.

Bu arada, Türk sava uçaklarnn hedef ald PYDye ait noktalar, Azez snrnda konulu Özgür Suriye Ordusu güçleri tarafndan da havan ve uçaksavarlar ile ate altna alnd.

KLS BÖLGESNDE çATIMA

TSKnn hudut güvenlii ve bölgede istikrar salamak amacyla Suriyenin kuzeybatsnda Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAa mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve karde bölge halkn, bunlarn bask ve zulmünden kurtarmak üzere düzenlenen harekatn balamasnn ardndan terör örgütü mensuplarnca Kilisin Saatli bölgesine yönelik taciz atlar yapld.

Burada konulu birliklerin misliyle karlk vermesi üzerine bölgeden youn çatma sesleri duyuldu. Bu arada TSKya ait sava uçaklarnn da bölge üzerinde uçu yapt görüldü.

AFRN BÖLGESNDEK NOKTALAR

dlibdeki AA muhabirlerinin bildirdiine göre, Türk sava uçaklar, Afrinin Türkiye snr hattndaki Cinderis beldesine bal Celeme, Himdiye, Haclar, Freriye ve Tel Sellür köylerindeki PYD/PKKya ait gözlem noktalar ve hedeflerini bombalad.

4 UçAK 1 HELKOPTER

Bölgede bu uçaklar keif uçuu yaparken, bölgeye bir sava helikopteri ile 2 uçak daha ulat. Hatay snrnda 4 uçak ile 1 helikopter, bölgede uçularn sürdürüyor. TSKdan yaplan açklamada operasyonun adnn Zeytin Dal olduu bildirildi.

GENELKURMAY; HAREKAT MERU MÜDAFAA HAKI çERçEVESNDE

Genelkurmay Bakanl, Suriyenin kuzeybatsndaki Afrin bölgesindeki terörist gruplara yönelik bugün balatlan Zeytin Dal Harekatnn BM Sözlemesinin Meru Müdafaa Hakk çerçevesinde yapldn açklad. Bugün saat 17.35de yaplan açklamada, öyle denildi:

Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan, hudutlarmzda ve bölgede güvenlik ve istikrar salamak maksadyla, Suriyenin kuzeybatsnda Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAa mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve karde bölge halkn bunlarn bask ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17:00dan itibaren Zeytin Dal Harekat balatlmtr. Harekat, ülkemizin uluslararas hukuktan kaynaklanan haklar, BMGKnin (Birlemi Milletler Güvenlik Konseyi) terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayl kararlar ve BM sözlemesinin 51inci maddesinde yer alan Meru Müdafaa Hakk çerçevesinde, Suriyenin toprak bütünlüüne saygl olarak icra edilmektedir. Harekatn planlama ve icrasnda sadece teröristler ve bunlara ait barnak, snak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alnmakta olup, sivil/masum kiilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Kamuoyuna sayg ile duyurulur.

çOCUK VE KADINLAR

TSK tarafndan Afrindeki harekata ilikin yaplan bilgilendirmede, PKK/PYD-YPG terör örgütünün bata çocuklar ve kadnlar olmak üzere sivilleri canl kalkan olarak kulland tespit edilmitir denildi.

OPERASYONU MERAKLA ZLEDLER

Bu arada Türkiye tarafnda toplanan vatandalarn operasyonu canl olarak izlemeleri kameralar tarafndan görüntülendi. Önlemlerini artran güvenlik güçleri, vatandalar snr bölgesinden uzak durmalar konusunda uyaryor.

NCRLKE 4 TÜRK F-16 ND

Adanann Sarçam ilçesindeki ncirlik Hava Üssünde 2 Türk F-16 sava uça pist banda beklemeyi sürdürürken, saat 18.10 sralarnda 4 Türk F-16 da ard ardna ncirlik Üssüne ini yapt. Bu uçaklarn operasyona fiilen katlp katlmad ise henüz anlalamad. Öte yandan, sava uçaklarnn Afrindeki bir televizyon vericisini vurduu ileri sürüldü.

UçULAR UZUN SÜRDÜ

Türk Silahl Kuvvetleri (TSK), Hudutlarmzda ve bölgede güvenlik ve istikrar salamak maksadyla, Suriyenin kuzeybatsnda Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAa mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve karde bölge halkn bunlarn bask ve zulmünden kurtarmak üzere Zeytin Dal Harekat balatlmtr. açklamas yapmt.

HAREKATI AKAR YÖNETYOR

Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar, Afrindeki Zeytin Dal Harekatn Genelkurmay Bakanl Karargahndaki harekat merkezinden sevk ve idare ediyor. Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) tarafndan Suriyenin kuzeybatsndaki Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAa mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve karde bölge halkn bunlarn bask ve zulmünden kurtarmak üzere saat 17.00den itibaren Zeytin Dal Harekat balatld.

HAREKATI YÖNETYOR

Hrekat, Genelkurmay Bakan Orgeneral Akar tarafndan anbean takip ediliyor. Orgeneral Akar, Genelkurmay Bakanl Karargahndaki harekat merkezinden Zeytin Dal Harekatn sevk ve idare ediyor. TSK, harekat kapsamnda sivillerin zarar görmemesi izin azami özen gösteriyor. Akll mühimmatlarn da kullanld harekatta hedefler, hassas sistemlerle tek tek tespit ediliyor.

RUS BRLKLER BÖLGEDEN çEKLD

Rusya Savunma Bakanl, Türkiyenin Afrine yönelik balatt operasyon balamnda bölgedeki Rus askerlerinin, güvenliklerinin salanmas amacyla Afrinden Tel Rfat bölgesine sevk edildiklerini duyurdu.

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, Türkiyenin Afrine yönelik operasyonu sonrasnda Suriyedeki Rus askeri yönetiminin, bölgedeki Rus birliklerinin güvenlii için gerekli admlar att belirtildi.

Açklamada, alnan önlemler kapsamnda Afrindeki Rus birliklerinin Tel Rfata bal Tel Acar bölgesine sevk edilmesi talimatnn verildii kaydedildi. Rus askerlerinin Afrinden çekildii Anadolu Ajans (AA) tarafndan dün duyurulmutu.

Ana Sayfaya Git