Ahmet Davutoğlu: Hiçbir zaman sağcı olmadım

Ahmet Davutoğlu, gündeme ve özel hayatına dair açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, “Sol ideolojinin güçlü olduğu yerlerde büyüdüm, kendimi hiçbir zaman sağcı görmedim” dedi.

Haberler 08.08.2020 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolu, Armaan çalayann 196Sekiz isimli YouTube kanalnda gençlik yllarna ilikin açklamalarda bulundu. stanbul Erkek Lisesinde okuduunu ve özellikle o dönemlerde Dou-Bat denklemleri içinde, Bat karsnda geri kalmlk hissiyatna kapldn dile getiren Davutolu öyle konutu:

Bütün bunlarn bir zihniyet problematii olduu kanaati zamanla bende olutu. Yani bir ekonomik gerilikten daha çok, zihniyetle ilgili bir problem var. O zaman da daha çok akademik hayata yöneliyorsunuz. Yani siyasal bir problem olarak görmedim balarda. imdi de öyle düünüyorum.

Bugün dahi meselemiz siyasi bir mesele deil, bir zihniyet meselesidir. Siyaset o zihniyetten olumsuz etkilendii için skntlar yayoruz. Otoriterleme eilimleri, demokrasiden sapmalar bir zihniyet problematiidir. Kurumsal problematik de var.

SOLUN GÜçLÜ OLDUU ORTAMDA BÜYÜDÜM

Davutolu, 1970li yllarda sol ideolojinin güçlü olduu bir ortamda büyüdüünü söyleyerek, Yani stanbul Lisesi, Boaziçi Üniversitesi Ama ben kendimi sac olarak görmedim hiçbir zaman. Fakat ilgilendiim alanlar ve bu ülkenin, toplumun klasik deerlerine olan saygm dolaysyla bu ikisini mezcetmeye çok çaltm. Marksist literatürü de ilk kez ortaokul çalarnda okuduk hepimiz o günkü artlar gerei. Bütün o meseleler beni akademik hayata yönlendirdi açklamasnda bulundu.

70li yllarda gençlerin çok erken yalarda politikletirildiini iddia eden Davutolu sözlerini öyle sürdürdü:

Düünün, yani bütün dünyada gençliin politize olduu, emperyalizme kar duygularn tavan yapt, insanlarn onurlu bir gelecek için mücadeleye hazr olduu, bir tarafta Che Guevaralarn, dier tarafta Filistin direniinin, Dou anlamnda da Eritreden Moraya kadar bir direni dönemi.

Ve sizin gençliiniz bu direniin en doru nasl yaplaca yönünde araylarla geçiyor. Ve Marksizm bu anlamda o zaman için bir zihni direni hareketi olarak dikkatimizi hem celp etmiti hem de bulunduumuz ortamlar dediim gibi sol hareketlerin güçlü olduu ortamlard.

Sol ideolojiyi savunan gençlerden farkllat konulara deinen Davutolu, Onu (Karl Marx) okurken, Farabiyi de okuyorduk. bn-i Haldunu da okuyorduk. Sol hareketler onlar okumadan bir literatür gelitirdi. Bizim douya olan aidiyetimizin ve kendi medeniyet havzasna olan aidiyetimizin ekledii ek yük, ama zenginletirici yük dedi.

KRZLERN HEPSN YAADIK

Davutolu, 2008 ekonomik krizi srasnda Dileri Bakanl görevinde olduunu hatrlatarak u ifadeleri kulland:

Avrupada kitlelerin; Atinada, Pariste, Madridde kitlelerin süratle fakirlemesi sonucu ortaya çkan siyasal krizlerin de hepsini yaadk. Bizim serüvenimiz sa veya sol, liberal ya da daha devletçi, milliyetçi, slamc, solcu, Marksist Hepimizin zihninde u vard, gençliimizde ve imdi de hala böyle: Biz onurlu bir eyi hak ediyoruz.

Tarihimiz dolaysyla hak ediyoruz, corafyamz dolaysyla hak ediyoruz Ama niye onurlu bir yerde deiliz dünyada? hep aray bu. Dolaysyla bazen antiemperyalist, bazen liberal, bazen liberal kart akmlarn hepsinde bu arayn izleri var. Ben onun için bütün bu araylar saygn görüyorum. Hiçbirisi bizim dmzda deil. Hiçbirisi hele hele karmzda deil.

Babakanlk görevinden sonraki süreçte ciddi travmalar yaadn dile getiren Davutolu, Bazen gerçekten insan doasyla ilgili çok yanldm gördüm, hiç ummadm tepkiler yaadm. Bütün hayatmda örendiimden çok daha fazla eyi, bildiim birçok eyin yanlln bu dönemde gördüm. Kastettiim; dostlarnzn yannzdan ayrlmas, size daha önce çok büyük sayg gösteren insanlarn telefon edip bayram kutlamaktan bile çekinmeleri vesaire eklinde konutu.

Var olan konum, mevki ile vicdan arasnda gerilim yaamann çok ypratc bir ey olduunu vurgulayan Davutolu, Ben o gerilimi yaamamak için Babakanlktan ayrldm. Ve iyi ki de ayrldm. O gerilimi yaamamak için. Kendi vicdannzla o makamn gerektirdikleri arasnda bir açk ortaya çkt zaman, vicdannzdan koparak gücü kullandnz zaman güç sizi esir alr, vicdannz da zamanla kaybedersiniz. Ben vicdan terk etmemek için koltuu terk ettim açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git