Ahmet Türk: 451 kişinin siyasi yasaklı olması 6 milyon açısından önemli değil

5 yıl siyasi yasaklı kalan, iki kez yerine kayyım atanan Ahmet Türk için yine siyasi yasak isteniyor. Türk, ‘451 kişinin siyasi yasaklı olması 6 milyon açısından çok önemli değil’ diyor.

Haberler 24.06.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DTPnin kapatlmasnn ardndan 5 yl siyasi yasakl olan Kürt siyasetçi Ahmet Türk hakknda HDPye açlan kapatma davasnda da siyasi yasak isteniyor. Ahmet Türk, kapatma davas konusunda endieli olduunu dile getirirken, 451 kiinin siyasi yasakl olmasnn 6 milyon açsndan çok önemli olmayacan vurgulad.

79 yandaki Kürt siyasetçi Ahmet Türk, ebakan olduu DTPnin 2009 ylnda kapatlmasnn ardndan 5 yl siyasi yasakl hale geldi. Siyasi yasakl iken 30 Mart 2014 ylnda bamsz aday olarak girdii Mardin Büyükehir Belediyesi Ebakanl seçimlerini kazand. 2016 ylnda görevden alnarak yerine kayym atand. 31 Mart 2019 yerel seçimlerine HDPnin aday olarak girdi. Mardin Büyükehir Belediyesi Ebakanln kazand. 19 Austos 2019 tarihinde ikinci kez yerine kayym atand.

Ahmet Türk hakknda bu kez de Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahinin HDPnin kapatlmas istemiyle hazrlad ve Anayasa Mahkemesi tarafndan kabul edilen iddianamede siyasi yasak isteniyor. Ahmet Türk, Endieliyim dedi. Türk, unlar söyledi:

Mardin Büyükehir Belediye Bakan olduum dönemde yerime kayym atand ama kayym atamasn merulatrmak için bir dava açld. Seçimlere bamsz aday olarak katlmtm. Bu dava Anayasa Mahkemesine gönderilen iddianameye konulmu. Ama ben o dönem parti üyesi deildim, çünkü siyasi yasaklydm. Sanki parti üyesiymiim gibi iddianame hazrlanm. Hakkmda açlan dava döneminde bamsz belediye bakan olarak görev yapmaktaydm.

PARTLERMZ KAPATILDIKçA HALKIMIZ BZE SAHP çIKTI

Türk, kapatmalarn partilerini hep güçlendirdiine iaret etti: HEP kurucu üyelerinden biriyim. HEP döneminde yüzde 5.3 oy aldk. Parti kapatld zaman yüzde 6.2ye çkt. Partilerimiz kapatldkça halkmz bize sahip çkt. 7 Haziran seçimlerinde de yüzde 13e ulatk.

Biz HEPten bu güne kadar hep adalet, eitlik ve demokratik deerlerde bulumay esas alan bir yaklam gösterdik. Türkiye halklarnn ortak demokratik deerler etrafnda bulumas için çaba gösterdik. Toplumsal bar esas alan yaklam her zaman dile getirdik. Bütün mesajlarmz bu. Biz Türkiye halklaryla ortaklaarak demokratik geleceimizi salayabileceimize inandk ama tabi bugün iktidar ve milliyetçi rkç kesim bizim demokratik mücadelemizi hazmedemedii için hedef haline getirmilerdir.

HDPnin kapatlmasnn AKPnin iine yaramayacan ifade eden Türk, Sadece bizim kitlemiz için, Kürtler için söylemiyorum. Demokrasiye inanan emekçiler, sosyalistler bu iktidarn karsnda gereken tavr alr. Kitlemiz politize olmu bir kitledir. Kapatlmas durumunda AKP hanesine hiçbir ey yazlmaz diye konutu.

K HTMAL OLABLR: YA KAPATMA YA HAZNE YARDIMINI KESME

HDPnin kapatlmas durumunda formüllerin bulunacan, kitlelerinin adressiz kalmayacan söyleyen Türk, unlar belirtti:

Ama ben endie duyuyorum. MHP basks, derin devletin basks partinin kapatlmasn getirebilir. Kapatlmasa bile hazine yardmn mutlaka keserler diye düünüyorum. ki ihtimal üzerinden; ya hazine yardmndan mahrum edilmesi ya da kapatlmas

Kapatlmay hedef alan bir iddianame hazrlanm. Ama siyasi gelimeler neyi getirir, çünkü Türkiyede her gün gündem deiiyor. ktidar gittikçe zayflyor. Mafya ilikilerinin ortaya çkt bir dönem yayoruz. Türkiye tamamen mafyalaan bir devlet anlayna büründüü bir dönemde partinin kapatlmas üzerinde yeniden düünebilirler diye düünüyorum.

YEN BR DÖNEME GRECEZ

Türkiyedeki çürümü iktidardan sonra yargda da kprdanmalar olacan düünüyorum. Biliyorlar ki bunlar gidici. Hrszlklarn, yolsuzluklarn, mafya ilikilerinin ayyuka çkt bir dönemde gemiyi terk edenler çkacaktr. Yeni bir döneme gireceiz gibi geliyor bana.

MUHALEFETN BEN DESTEKLE AMA BANA çOK YAKLAMA MANTII DORU DEL

Ahmet Türk, muhalefete de çarda bulundu, demokrasi için daha net tutum almasn istedi.

Muhalefetin demokrasi birliinin oluturulmasnda öncülük yapmas gerekiyor. HDPye beni destekle ama bana çok yaklama mant doru deil. Bugün böyle davranan muhalefet yarn iktidara geldii zaman Kürt sorunu konusunda ne yapacaktr?

DEMOKRAS çN HER TÜRLÜ ÖZVERDE BULUNURUZ

Türkiyede demokrasi mücadelesi verirken özelikle ana muhalefet partisinin ikircikli bir siyasetle bu olaya yaklamasn doru bulmayz. Bu ülkede ortak demokratik deerler etrafnda halkmzn bulumasn istiyorsak, bu mücadelenin içinde çok açk bir ekilde yer almak lazm. Radikal demokrasi için mücadele etmemiz lazm. Biz demokrasi için her türlü özveride bulunuruz. Birlik olmazsak, birbirimize güvenmezsek baarl olamayz. Bugün iktidarn da istedii muhalefet arasnda bir skntnn yaratlmas.

Ana Sayfaya Git