AK Parti, 2'nci yargı paketini Meclis'e sundu

AK Parti, 'Yargı Reformu Strateji Belgesi' kapsamında hazırlanan, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda değişiklik öngören 63 maddelik 2'nci yargı paketi teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Haberler 21.03.2020 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Grup Bakanvekili Mehmet Mu, yazl açklamasnda, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 2011 ylnda çktn hatrlatarak, O günden bugüne kadar uygulamada yaklak 9 yldr uygulayclar ve ilgili paydalar tarafndan gözlemlediimiz aksaklklar giderecek bir düzenleme hazrlam bulunuyoruz. Bu düzenlemeyle özellikle hukuk yarglamasnda yer alan baz müesseseler revize edilmi olacak. Bu çerçevede ön inceleme, belirsiz alacak davas, yarglama süreleri, feragat, sulh ve kabul, baz tebligat zorunluluklar, bozmadan sonra slah, ihtiyati tedbir, kanun yoluna müracaat, tamamlama kararlar, tahkim, delil tespiti, sulh ve arabuluculua tevik, mahkemelerin uzmanlamas, ses veya görüntü yoluyla durumalarn yaplmas gibi pek çok usul kurumuyla ilgili düzenlemeler, paketimizin içinde bulunuyor dedi.

TÜKETC DAVALARINDA ARABULUCU

Mu, paket içinde baz tüketici davalarnda dava art olarak arabuluculuk müessesesini getirdiklerini ifade ederek, Burada önce bir zorunlu arabuluculuk müessesesini ihdas etmi olacaz. Zorunlu arabuluculuk müessesesi 2018de i uyumazlklarnda ilk uygulamaya girdi. 2019da ise ticari uyumazlklarda bunu kapsama aldk. Zorunlu arabuluculuk kapsamnda çözülen i uyumazl 460 bin 90. Yani yaklak yüzde 65i arabuluculuk vastasyla mahkemeye gitmeden çözülmü oluyor. Ticari davalarda ise 73 bin 46 dava. O da yaklak olarak yüzde 57ye tekabül etmektedir. Bu tüketici davalarnda belli bir miktarn üstünü mahkemeden önce zorunlu arabuluculuk müessesesinde çözmeyle alakal bir teklifi Meclis Bakanlna bu vesileyle vermi oluyoruz. Tüketici mahkemelerinde yaklak 50 bin dava görülüyor. Bunun önemli bir ksmnn bu vesileyle hem daha hzl hem de mahkemelerdeki bu yükü arabuluculuk müessesesiyle çözüme kavuturmay hedefliyoruz diye konutu.

LEY KOLAYLATIRACAK

Mu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamnda davalarn ileyii, mahkemelerdeki ileyileri, bunlar gözden geçirdiklerini ifade ederek, Burada aksayan noktalar vard. 2011den bugüne kadar uygulamada gördük. Bu aksaklklar tespit ettik. Bu aksaklklar gidermeye yönelik çok iyi hazrladmz bir pakettir. Hem mahkemelerde, hem avukatlar, hem de ilgili taraflar noktasnda ileyii kolaylatracak, hzlandracak önemli deiiklikler içermektedir. Tamamen vatandamzn hayatn kolaylatran ve mahkemeler, hukukun ileyii ve usuller konusunda ortaya çkan aksaklklar gidererek süreçlerin daha hzl ilemesini salayacak bir düzenleme ifadelerini kulland.

Mu, Yarg Reformu Strateji Belgesi kapsamnda 1inci yarg paketinin Resmi Gazetede yaymlandn hatrlatarak, Bu 2nci yarg paketi oluyor. Hukuk Muhakemeleri Kanunundaki deiiklik 2nci Yarg Paketimiz dedi.

NFAZ DÜZENLEMES HAFTAYA

Mu, infaz düzenlemesinin 3üncü yarg paketinde olacan belirterek, nfaz düzenlemesinde de son aamaya gelmi bulunmaktayz. Mecliste bu önümüzdeki hafta dier siyasi parti gruplaryla görümeler yapacaz. Onlarla görütükten sonra teklifimizi nihai hale getirip Meclis Bakanlna sunacaz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git