AK Parti ve MHP yerel seçimde "gönül ittifakı" yapacak

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimde "Cumhur ittifakı" ile seçmenin karşısına çıkacak olan AK Parti ve MHP, 2019 yerel seçimlerinde ise "gönül ittifakı" yapacak.

Haberler 01.04.2018 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MHP Genel Bakan Yardmcs Mustafa Kalayc, seçim ittifakn da kapsayan yasada yerel seçimlere ilikin bir düzenleme bulunmadn belirterek, Babakan Binali Yldrmn da söyledii gibi yerel seçimlerde ittifak olmayacan vurgulad.

u anda MHP ile AK Parti arasnda bu anlamda bir görüme bulunmadnn altn çizen Kalayc, öyle devam etti:

Yerel seçimlerde ittifak yapmann fiili imkanszl var. Niye? Bin 400 belediye var. O belediyelerin belediye meclis üyelikleri var, o illerin il genel meclisi üyelikleri var. Bütün bunlar için ittifak yaplabilecek bir mevzuat altyaps oluturmak hakikaten mümkün deil. O anlamda ittifak yapmak mümkün deil.

Kalayc, geçmi seçimlere bakldnda doal ittifaklar olutuunun görüleceini dile getirdi. Yerel seçimlerin dinamiklerinin farkl olduuna dikkati çeken Kalayc, Bir akrabas belediye meclis üyesi, belediye bakan ya da il genel meclis üyesi aday oluyor, seçmen kendi partisine deil, onun partisine gidiyor. Ya da kendi partisinin o yerleim biriminde kazanma ans yok, belediye meclis üyeliinde partisine, belediye bakanlnda ise kendini en yakn hissettii partiye veriyor. diye konutu.

- ttifak ruhuna göre yapacak

Bunun da yerel seçimlerde doal ittifaklar oluturduuna iaret eden Kalayc, unlar söyledi:

Önümüzdeki yerel seçimlerde ise nasl bir tutum olacak? Haliyle seçmen bu Cumhur ittifaknn partilerinden birinin seçmeniyse onu mutlaka dikkate alacak. Seçmen kazanma ihtimalini görmeyince en yakn partiye kayyor. imdi bu kaymay, geçikenlii neye göre yapacak, ittifak ruhuna göre yapacak. Partilerin de bu anlamda mutlaka yönlendirmesi olur. Yani yerel seçimlerde halkn gönül ittifak olacak. Zaten oluyordu ama imdi ittifak ruhuna uygun yönlenmeler olur.

- AK Parti ile daha çok yaplacaktr

MHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Bakan Yardmcs Sadir Durmaz da yerel seçimlerde, yerel dinamik ve unsurlarn daha ön planda ve hareketli olduunu vurgulad.

Yerel seçimde genel seçimdeki gibi bir ittifak temin etmenin mümkün olmayabileceini ifade eden Durmaz, unlar kaydetti:

Bu, genel seçimde ittifak yapacanz bir yapyla, bir partiyle yerel seçimde en azndan belli bir anlay içerisinde, belli bir uyum içerisinde çalmayacamz anlamna gelmez. lerleyen süreçte bunlarn hepsi deerlendirecektir. Zaten genel merkezlerin kimi zaman tasvibiyle, kimi zaman bilgisi dnda birtakm yerel birliktelikler, gönüllü ittifaklar oluuyor. Yani Güneydouda HDPnin alabilecei bir yerde tekilatlarmz ve seçmenimizin orada iddias yüksek olan AK Partiye destek olmas gibi. Buna hayr yapmayn diyebilir misiniz? Gönüllü ittifaklar söz konusu olacaktr. Bu zaten salanyordu, oluyordu. Bu seçimde, genel seçim için ittifak mutabakatn temin ettiimiz AK Parti ile daha çok yaplacaktr.

Ana Sayfaya Git