AK Parti'de "seçim ittifakı" tüzüğe girdi

AK Parti'nin 6. Olağan Büyük Kongresi'nde tüzük değişikliğiyle 24 Haziran seçimlerinde yapılan siyasi parti seçim ittifakı tüzüğe girdi

Haberler 19.08.2018 - 12:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüzüe, Milletvekili seçimlerinde seçimlere katlma yeterlilii tayan siyasi partiler ile ittifak yaparak seçime katlmaya, ittifak protokolünü onaylamaya veya ittifaktan vazgeçmeye karar verme yetkisi MKYKye aittir maddesi eklendi

Tüzükte yaplan deiiklikle Cumhurbakan Yardmcs ve bakanlar artk MYKde görev yapamayacak

AK Partinin 6. Olaan Büyük Kongresindeki tüzük deiiklii ile 24 Haziran seçimlerinde yaplan siyasi parti seçim ittifak tüzüe girdi.

Ankara Spor Salonunda devam eden kongrede, Tüzük Deiiklii Komisyonunca hazrlanan parti tüzüünün baz maddelerine ilikin deiiklik teklifi kabul edilerek yürürlüe girdi.

Buna göre, tüzüün 62. maddesinin 1. fkrasnda yer alan 550 ibaresi 600 olarak deitirildi. Tüzükte söz konusu bölüm Seçilmesi gereken toplam delege saysnn yars olan 550 delegelik, illerden seçilecek milletvekili saysna göre illere tahsis edilir. eklindeydi.

Tüzüün 79. maddesinin 7. fkrasndan sonra Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelii ile Cumhurbakan Yardmcl veya Bakanlk görevi ayn kiide birleemez. Bu görevlerden birine atanan MYK üyesinin üyelii, atama kararnn Resmi Gazetede yaymland gün kendiliinden sona erer. fkras eklendi ve dier fkralar buna göre teselsül ettirildi.

Tüzüün 97. maddesindeki mevcut fkrann bana 97/1 olarak l bakan, il genel meclisi grubunun ve büyükehir ve il (merkez ilçe) belediye meclisi grubunun bakandr. Merkez ilçeler hariç ilçelerde ilçe bakan ilçe belediye meclis grubunun; beldelerde ise belde bakan belde belediye meclis grubunun bakandr. l, ilçe ve belde bakannn katlamad grup toplantlarna 95 ve 96. maddelere göre meclis üyeleri arasndan seçilmi grup bakan vekili bakanlk eder. eklendi.

Seçim ittifak tüzüe girdi

Tüzüün altnc ksmnn birinci bölümünün bal Seçimlere katlma ve seçim ittifak eklinde deitirildi.

Bu ksma, Milletvekili seçimlerinde seçimlere katlma yeterlilii tayan siyasi partiler ile ittifak yaparak seçime katlmaya, ittifak protokolünü onaylamaya veya ittifaktan vazgeçmeye karar verme yetkisi Merkez Karar ve Yönetim Kuruluna aittir. maddesi eklendi. Böylece seçim ittifak AK Parti tüzüüne eklenmi oldu.

Tüzükte baka siyasi parti üyelerinin parti listesinden aday gösterilmesine ilikin düzenleme de yapld.

Milletvekili seçimine katlma artlarn tad halde seçime katlmayan bir parti üyesinin, Partimiz listesinden aday gösterilmesine karar verme yetkisi MKYKye aittir. Ancak karardan önce üyenin ve partisinin ayr ayr yazl muvafakatlerinin alnmas zorunludur. maddesi de tüzüe ilave edildi.

Öte yandan, tüzüün onuncu ksmnda yer alan 148,149 ve 150. maddeleri bölüm balyla birlikte Anayasada yaplan deiiklie uyum salamak amacyla yürürlükten kaldrld.

Ana Sayfaya Git