AK Parti'den "15 Temmuz Milli İradenin Zaferi" raporu

Sosyal Politikalar Başkanlığınca, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit ve gazi olanların eğitim, sosyo-ekonomik ve kültürel durumu ile 15 Temmuz'da sokağa çıkma gerekçelerine ilişkin, tarihe tanıklık etmesi amacıyla, bir rapor hazırlandı.

Haberler 21.05.2017 - 12:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Sosyal Politikalar Bakanlnca, 15 Temmuz darbe kalkmasnda ehit ve gazi olanlarn eitim, sosyo-ekonomik ve kültürel durumu ile 15 Temmuzda sokaa çkma gerekçelerine ilikin, tarihe tanklk etmesi amacyla, 15 Temmuz Milli radenin Zaferi adl rapor hazrland.

AK Parti Genel Bakan Yardmcs Öznur çalk, tamamlanma aamasnda olan çalma çerçevesinde 249 ehit yakn ve 2 bin 196 gaziyle görüüldüünü ifade etti.

çalma srasnda 34 ilde 150 ekip kurulduunu ve bu ekiplerin 15 Temmuz ehitlerinin yaknlarn ve gazileri ziyaret ettiini, görümelerde görüntülü kaytlar alndn anlatan çalk, unlar söyledi:

ehitlerimizin ve gazilerimizin eitim, sosyo-ekonomik ve kültürel durumunu, o gece niçin dar çktklarn, Cumhurbakanmzn söyleminin ve o gece okunan selalarn darya çkmadaki etkilerini tek tek analiz ettik. Bunu yapmamzn en önemli sebebi u. Geçmi dönemde Türkiye maalesef 6 darbe ve darbe giriimi yaam bir ülke. Tarihe tanklk edecek notlarn o dönemde maduriyet yaayanlar tarafndan dile getirilmesi çok önemli. Bu vesileyle de tarihe tanklk etsin diye çok önemli bir veri oluturduk.

çalk, raporda, 2. Abdülhamidin tahtan indiriliiyle balayan süreç ve daha sonra Türkiye Cumhuriyeti devletinin maruz kald 1960, 1971 ve 1980 darbeleri, 28 ubat ve 17-25 Aralk süreçleri ile 27 Nisan e-muhtrasna ilikin kronolojik bilgilerin yer aldn kaydetti.

-Cumhurbakanmzn çars etkili oluyor

Raporun hazrlanmasna akademisyenlerin de katkda bulunduunu bildiren çalk, 15 Temmuz ehitleri hakknda elde edilen verilere ilikin unlar kaydetti:

ehirler baznda kaç ehidimiz, gazimiz var, tek tek kitabmzda belirttik. 15 Temmuz ehitlerimizin eitim seviyesine baktmzda yüzde 18i ilkokul mezunu, yüzde 15i ortaokul mezunu, yüzde 36,9u lise mezunu ve yüzde 30u lisans ve yüksek lisans mezunu. Okuma yazma bilmeyen ehidimiz de var, profesörümüz de var, akademik kariyer yapm ehitlerimiz de var. Dolaysyla vatan sevdas eitim, okul, kitap tanmam. Her eitim seviyesinden ehitlerimizin olduunu görüyoruz. ehitlerimizin yaklak yüzde 62si evli ve çocuklu. Yüzde 38 orannda çocuu olmayan ehidimiz var. Ekonomik durumlarna baktmzda da isiz olan ehitlerimiz de var üst düzey yönetici olan ehitlerimiz de. Hiçbir makam, hiçbir mevki, hiçbir eitim, hiçbir sosyal-kültürel seviye vatan sevdasnn önüne geçmemi vaziyette. Bu bizim için çok büyük bir gurur. ehitlerimizin yüzde 94ünün o gece dar çkmasnda Cumhurbakanmzn çars etkili oluyor. Selalar da ayn derecede etkili oluyor. ehitlerimizin yüzde 90ndan fazlas, vatan, bayrak, demokrasi ve ezan için çkyor.

çalk, 15 Temmuz gazilerinin yüzde 42,6snn ilkokul ve ortaokul mezunu, yüzde 54,4ünün de lise ve üstü mezuniyete sahip olduunu ifade ederek, gazilerin yüzde 30,7sinin bekar olduunu söyledi.

- Kongrede ehit yaknlar arlanacak

Bu arada, AK Parti Sosyal Politikalar Bakanl, yarn yaplacak 3. Olaanüstü Büyük Kongrede engellileri, yallar ve ehit yaknlarn da arlayacak.

Bakanlk, bu gruplara yönelik sivil toplum kuruluu üye ve yöneticilerinin de yer ald 200 kiilik davetli listesi oluturdu.

Ana Sayfaya Git