AK Parti'den 39 maddelik yasa teklifi

AK Parti, muhtarların maaşlarını asgari ücret seviyesine de çeken 39 maddelik yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Haberler 26.03.2022 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti stanbul Milletvekili Abdullah Güler ve arkadalarnn imzas ile TBMM Bakanlna sunulan 39 maddelik teklif, Hazineye Ait Tanmaz Mallarn Deerlendirilmesi ve Katma Deer Vergisi Kanunu ve Baz Kanunlarda deiiklik öngörüyor. Teklifle; hakknda, reklam yasa bulunanlara verilen reklamlar için yaplan harcamalarn gider olarak kabul edilmemesi öngörülüyor. Özel salk kuruluu ile sözleme düzenleyerek hekimlik faaliyetini yürüten hekimlerin kazançlarnn serbest meslek kazanc olarak vergilendirilmesi salanyor. Vergi dairesince yaplan ilemlerde elektronik imza, mühür veya onay kullanlmasna ilikin yetki getiriliyor.

KAçAKçILIK SUçLARINDA KOVUTURMA ETKNLETRLYOR

Vergi Usul Kanununda yaplacak deiiklik ile kaçakçlk suçlar, zincirleme suç kapsamna alnrken, vergi kaçakçl suçlarnda etkin pimanlk uygulamas öngörülüyor. Kaçakçlk suçlarna ilikin kovuturma sürecinin etkinletirilmesi de amaçlanyor. Vergi kaçakçl suçlarnda geçi aamasna ilikin düzenlemeler getiriliyor. Seyahat acentalarnn birlie ödeyecekleri yllk aidatn belirlenmesinde Cumhurbakanna yetki verilmesi öngörülüyor.

MUHTARLARA MAA DÜZENLEMES

Ayrca, muhtarlarn maalar asgari ücret seviyesine çkarlyor. Üniversite kadrolarnn kanunla cetvele eklenmesi öngörülüyor. Yabanclara istisna kapsamnda teslim edilen konut veya i yerinin bir yl içerisinde elden çkarlmas halinde istisnadan faydalanlamayacana ilikin düzenlemede deiiklik yaplarak elde tutma süresi 3 yla çkarlyor. malat sanayine yönelik yatrm tevik belgesi kapsamnda yaplan yatrmlara ilikin inaat ileri nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen katma deer vergisinin talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade edilmesine imkan veren düzenleme, istisna uygulamasna çevriliyor ve süresi 31 Aralk 2025 tarihine uzatlyor. Türkiyede gerçekletirilen Ar-Ge faaliyetleri kapsamnda üretilen elektrik motorlu tat araçlarnn gelitirilmesi için alnan mühendislik hizmetlerine geçici süreli istisna tannyor. Yap Kayt Belgesi alnan yaplarn üzerinde bulunduu Hazine tanmazlarnn satna ilikin bavuru süresinin uzatlmas ve pein ödemelerde indirim yaplmas öngörülüyor.

HAZNE TAINMAZLARININ PEN SATIINDA NDRM

Teklifle; hazine tanmazlarnn dorudan satna yönelik düzenlemeler yaplyor. Hazine tanmazlarnn pein satnda indirim uygulanmas öngörülüyor. Hazine tanmazlarnda irtifak hakk veya kullanma izni bedellerine ilaveten alnan haslat payna ilikin düzenlemeler getiriliyor. Düzenleme ile; hazineye ait tarm arazilerinin kullanclarna kiralanabilmesi getiriliyor. 2022 ve 2023 yllarnda satlan kamu konutlarndan elde edilen gelirlerin genel bütçeye gelir kaydedilmesi amaçlanyor. Cumhurbakanl ofislerinin Kimlik Paylam Sistemi (KPS) ödemesinden muaf tutulmas hedefleniyor. Teknik iflas durumunun giderilmesi için teknik iflas durumundaki irketlerin ortaklarnca irkete aktarlan sermaye tamamlama fonlarnn kurum kazancna eklenmemesi öngörülüyor. Finans sektöründe faaliyette bulunan baz kurumlar için kurumlar vergisi orannn kalc olarak yüzde 25e çkarlmas hedefleniyor. Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankas Anonim irketi ve Tarm Kredi Kooperatiflerinin Hazineye ilave faiz ödememesine ilikin düzenlemeler getiriliyor.

MADURLARA DÜZENLEME

Ev almak için irketlere para yatrp madur olanlar için de düzenleme yaplyor. Bu çerçevede; Tasfiye edilen Tasarruf Finansman irketlerinin tasarruf dönemi müterilerinin maduriyetlerinin giderilmesine yönelik düzenleme yaplyor. OHAL kapsamnda kapatlan veya Hazineye devredilen kurum ve kurulularn her türlü tanr ve tanmazlarnn devir ilemlerine ilikin tedbirlerde düzenleme yaplmakta ve bu kurululardan alacakl olanlarn alacaklarnn ödenmesine ilikin düzenlemeler yaplyor. 666 sayl Kanun Hükmünde Kararname öncesi alnan ücretlerin korunmasna yönelik düzenleme getiriliyor. 2/B kapsamndaki tanmazlar ile Hazineye ait tarm arazilerinin satna ilikin bavuru ve ödeme sürelerinin uzatlmas hedefleniyor. Kamu personeline ödenen konaklama gideri ödemesi de teklifle artrlyor.

Ana Sayfaya Git