AK Parti'den Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin yaptığı açıklamada, "Yeni sistemde revize her zaman mümkün. 1 yıllık süreçteki tecrübeler ve uygulamalar masaya yatırılarak gerekli görülen adımlar güçlü bir iradeyle atılır ancak mevcut sistem, siyasi kavgalara ve gereksiz polemiklere heba edilecek bir konu değil"dedi.

Haberler 01.07.2019 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Grup Bakanvekili Bülent Turan, Yeni sistemde revize her zaman mümkün. 1 yllk süreçteki tecrübeler ve uygulamalar masaya yatrlarak gerekli görülen admlar güçlü bir iradeyle atlr ancak Cumhurbakanl Hükümet Sistemi, siyasi kavgalara ve gereksiz polemiklere heba edilecek bir konu deil açklamas yapt.

Turan, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann 24 Haziran 2018de dorudan halk tarafndan seçilmesiyle hayata geçen Cumhurbakanl Hükümet Sistemine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Tamamyla bir halk kazanm

Bir dayatmadan deil ihtiyaçtan doan Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin, yaplan referandum sonucuna göre millet iradesi esas alnarak hayata geçirildiini hatrlatan Turan, Türkiyenin yürüyüüne güç katan yeni sistemin tamamyla bir halk kazanm olduunu dile getirdi.

Dünyada halklar, hiçbir demokratik kazanmn geri vermemitir. diyen Turan, Türkiye için sistem tartmalarnn artk geride kaldn, eski parametrelerle yeni sistemin okunamayacan vurgulad.

Bir eksiklik, aksaklk varsa tabii ki tespit edilerek düzeltilir

Dünyann evrildii, dengelerin yeniden belirlendii bir dönemde olunduuna, Türkiyenin de önemli süreçler yaadna dikkati çeken Turan, öyle devam etti:

Bunu iyi okumak ve bu dorultuda hamleler yapmak gerekiyor. CHPnin öncülük ettii 367 krizini, uzun zaman Cumhurbakan seçilememesini ve bunun maliyetlerini hatrlyoruz. Yine baz muhalefet kanadndan gelen Cumhurbakann halk seçmeli çarsn hatrlayalm. Tüm bunlar da göz önünde bulundurularak bu adm adeta bir ihtiyaçtan atld. Bir eksiklik, aksaklk varsa tabii ki tespit edilerek düzeltilir. 1 yllk süreçteki tecrübeler ve uygulamalar masaya yatrlarak gerekli görülen admlar güçlü bir iradeyle atlr ancak bu sistem siyasi kavgalara ve gereksiz polemiklere heba edilecek bir konu deil.

Tkanklk getiren bir sistem deil

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin, bazlarnn iddia ettii gibi tkanklk getiren bir sistem olmadn ifade eden Turan, unlar kaydetti:

Yeni sistem aksine daha hzl karar alnabilen, yeniliklere daha hzl adapte olunabilen, insan kymetlerini ve deerlerini daha etkin ve daha verimli kullanabildii reformist bir yönetim sistemi. Eski sisteme dönme talepleri tamamen art niyetli, hükümet olmadan hükmetmeye alm vesayet sevdallarnn gündem oluturma çabalardr. Özetle eski sistem eskide kald, yeni sistemde revize her zaman mümkün. Ayrca sistem tartmalarndan önce uygulamada risk almayan, uyum ve geçi sürecinin hakkn veremeyen, yeni sürece ayak uyduramayan bürokratn ve siyasetçinin kendisini deerlendirmesi lazm. Yeni sistem güçlü profilli siyasetçilerin ve risk alan bürokratlarn varln zorunlu klar.

Ana Sayfaya Git