AK Parti'den 'mali paket' teklifi

AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, 'Varlık Barışı' süresinin 31 Aralık 2019'a kadar 6 ay uzatılması, yurt dışına çıkış harcının 15 liradan 50 liraya çıkarılması ve 'yedek akçe' oranlarında düzenleme yapılmasını da içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduklarını açıkladı.

Haberler 09.07.2019 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Partili Mu, TBMM Bakanlna verilen ve mali paket olarak adlandrlan kanun teklifi hakknda gazetecilere açklamalarda bulundu. Mu, paketle birlikte Varlk Barnn süresini 31 Aralk 2019 sonuna kadar uzatmay teklif ettiklerini belirterek, Yine ayn ekilde basit usulde vergilendirilen esnaflarmz var. Bunlarn müracaat etmesi halinde; giderler, gider ksmna baklmakszn gelirin belli bir oranda vergi vermesinin önünü açyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasnn (TCMB) kanununda bir deiiklie gidiyoruz. Burada yedek akçe olarak ayrlan oranlar da Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getiriyoruz. Ayrlan kanunda belirtilen düüler yapldktan sonra yüzde 10 olarak yedek akçenin ayrlmasn teklif ediyoruz. Zorunluk karlklarla ilgili sadece pasif tarafna da deil, aktif tarafna bakmak suretiyle bu karlklarn belirlenmesiyle alakal Merkez Bankasna baz yetkiler teklif ediyoruz dedi.

KLONLANMI TELEFONLAR 250 LRAYA KAYDEDLECEK

Yurt dna çk harçlarnn 15 liradan 50 liraya yükseltilmesini teklif ettiklerini aktaran Mu, Klonlanm telefonlar var. Yurda farkl ekilde sokularak klonlanm bir IMEI numaras ile kullanlan bu telefonlar, 4 ay içinde kullanma kapatlacak. Bunlarn sisteme dahil olabilmesi için 4 ay içinde bunlar kapatlacak ve vatandalar 1 yl içinde müracaat edip, 250 lira yatrmalar halinde sisteme entegre edileceklerdir. Bu kanun yürürlüe girdikten sonra yurda farkl ekilde sokup, klonlanm IMEI numaras kullanan telefonlar hiçbir suretle iletiime açlmayacak diye konutu.

BORçLARI BANKALAR TARAFINDAN YAPILANDIRILACAK

AK Partili Mu, mali sistemde bulunan irketlerin borçlarnn yaplandrlmasyla alakal düzenleme getirildiini belirterek, Geçmi dönemlerde stanbul yaklam olarak yaplan, buna benzer bir sistem kurulmasn öngörüyoruz. Bunun süresi 2 yl olacaktr. Dolaysyla 2 yllk süre içinde o kanunda belirtilen artlar ve çerçeveler içinde, irketler müracaat etmeleri halinde belli bal baz teviklerimiz de olacak. Bunlarn borçlar bankalar tarafndan yaplandrlacaktr, burada bir çerçeve anlamas da ortaya konacaktr dedi.

UYGULAMA HUKUK

TCMB eski Bakan Murat çetinkayann, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan görevden alnmasna ilikin tartmalara deinen AK Partili Mu, öyle konutu:

703 sayl KHK ile 375 sayl KHKnn ek 35inci maddesinde bir deiiklik yaplyor. Burada öyle bir ifade var; Cumhurbakannca süreli atanan, üst kademe kamu yöneticileri, ilgili kanunlarda öngörülen görevden alma gerekçeleri yannda kurumsal hedeflere ulalamamas nedeniyle süresi tamamlanmadan görevden alnabilirler. Kamuoyunda cumadan itibaren TCMB bakannn görevden alnmasnn hukuksuz olduuyla alakal pek çok açklama yapld. Bunlar doru deildir. Bakn bu KHKdr. Bu düzenlemeyle kendi kanunlarnda görevden alnma sebeplerinin yannda, Cumhurbakanna böyle bir yetki tannmaktadr. Dolaysyla yaplan ilem, kullanlan tasarruf, Cumhurbakanna tannan bu yetki çerçevesinde yaplmtr. Yaplan uygulama hukukidir. Herhangi bir tartma söz konusu deildir.

AK Parti Grup Bakan Vekili Mu, yarg paketiyle ilgili kanun teklifinin gelip, gelmeyeceiyle ilgili soru üzerine, u an gündemimizde bunlar var arkadalar yantn verdi.

Ana Sayfaya Git