AK Parti’den “Sosyal Medya Etik Kuralları”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, “Kötü niyetli kişi ya da gruplarının bu eksiklikten faydalanarak sosyal ağları nefret dilinin egemen olduğu, kişisel ve kurumsal hakların hiçe sayıldığı birer yalan ve iftira aracına dönüştürmelerine neden olmuştur. Bu durum etik kurallar dışında hukuki sorumlulukları da içermektedir” açıklamasında bulundu.

Haberler 02.05.2020 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Genel Bakan Yardmcs Mahir Ünal, AK Parti Genel Merkezi tarafndan hazrlanan Sosyal Medya Etik Kurallarn kamuoyu ile sosyal medya hesabndan paylat. Ünal, bu kurallarn her birine her bir AK Parti tekilat mensubunun sonuna kadar riayet edeceini, dier siyasi partilerden de ayn hassasiyeti beklediklerini belirtti.

SOSYAL MEDYA ETK KURALLARI

Sosyal medyann getirdii kolaylklar, bilgiye ulamda salad hz ve avantajlar olduunu belirten ve dier platformlara göre bu mecrann daha kuralsz ve genel toplumsal kabullerin dnda bir hareket alan olarak görülmesinin çeitli ahlaki ve etik sorunlar beraberinde getirdiini belirten AK Parti Genel Bakan Yardmcs Mahir Ünal, Dier kitle iletiim araçlarnn aksine anlk ve güncel bilgiyi kullanclarna sunan ve etkileim düzeyi yüksek olan bu mecrada etik kurallarn belirlenmesi artk kaçnlmaz hale gelmitir. Bu kurallarn eksikliinden kaynaklanan problemler, her geçen gün kii ve topluluklara yönelik zararlarn daha da büyümesine yol açm, kötü niyetli kii ya da gruplarnn bu eksiklikten faydalanarak sosyal alar nefret dilinin egemen olduu, kiisel ve kurumsal haklarn hiçe sayld birer yalan ve iftira aracna dönütürmelerine neden olmutur. Bu durum etik kurallar dnda hukuki sorumluluklar da içermektedir ifadelerini kulland.

DORU KULLANILMASI çN

Sosyal alarn doru kullanldnda, vatandalarn birçok sorununa çözüm bulabilmesine imkan salayan, kiilerin direkt muhataplar ile temasa geçebilmesine frsat veren platformlar bütünü olduunu kaydeden ve bu platformlarn etik kurallar çerçevesinde kullanld takdirde en az zararla, topluma en çok fayday salayabilecek ortamlardan biri haline gelebileceini açklayan Mahir Ünal, Unutulmamaldr ki; özgürlüümüzün snr, bir dierinin özgürlüünün balad yerdir. Zarar verici sonuçlar üretecek eylemlerin serbest braklmas özgürlük deil, bizatihi özgürlüklerin kstlanmas sonucunu dourur. Bu manada özgürlüklerin sosyal medyada da korunmas gerekmektedir. Bu yaklamla, sosyal alarda zarara yol açan sorunlar göz önünde bulundurularak belirleyebileceimiz etik kurallar u ekilde sralayabiliriz:

UYULMASI GEREKEN MADDELER

1- Saygl, hakaret ve nefret söylemi barndrmayan bir dil ve üslup kullanlmas.

2- Dier kullanclarn özgürlük alanlarn kstlayacak, saldrgan tutumlar içeren paylamlardan kaçnlmas.

3- Kullanclarn kiilik ve görülerine saygl olunmas.

4- nsan onurunun temelinde yatan özel yaamn gizlilii hakknn ihlal edilmemesi.

5- Sözlü iddet ve tehdit içerikli paylamlarda bulunulmamas.

6- fa, taciz ve siber zorbalk oluturan eylemlerin yaplmamas.

7- effaf olunmas, sosyal medya mecralarnda, anonim hesaplar kullanmayarak açk kimlikle, gerekli hukuki sorumluluu üstlenerek ve gerçek kiiler olarak bulunulmas.

8- Sahte isimler üzerinden paylamlarda bulunan hesaplara itibar edilmemesi, bu hesaplarn görünürlüünün artrlmamas.

9- Kimi hassas dönemlerde toplumda infial oluturacak, genel bir korku ve endie iklimi oluturacak paylamlardan kaçnlmas, paylamlarda saduyunun korunmas.

10- Teyide muhtaç bilgilerin gerçekliinden emin olunmadan paylalmamas, bilgilerin doruluu için meselenin muhataplarnn, resm kurum ve kurulularn açklamalarnn takip edilmesi, manipülasyon ve yalana prim verilmemesi.

11- Alnt yaplyorsa, bilginin alntland kaynan referans gösterilmesi.

12- Toplumsal ahlaka aykr içerik oluturulmamas ve bu tarz içeriklerin yaylmamas.

Üzerinde durulan bu maddelerin, toplumlarn genel ahlak kurallarnn özgürlük ad altnda çinenmesinin önüne geçilebilmesi adna hazrlandn ifade eden Ünal, sosyal medya kullanmnda etik kurallarn belirlenecek ve benimsenecek olmasnn, mevcut sorunlarn ortadan kalkmasn, akabinde de yeni sorunlarn önüne geçilmesini salayacan belirtti.

Ana Sayfaya Git