AK Parti'den yerel seçim açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yaptığı açıklamada, CHP ve MHP'nin anlaşması durumunda yerel seçimin öne alınabileceğini söyledi.

Haberler 03.07.2018 - 11:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Grup Bakanvekili Mustafa Elita, gündemdeki TBMM bakanlk seçimi, tutuklu CHP milletvekili Enis Berberolunun durumu, Bakanlar Kuruluna seçilebilecek milletvekillerinin says, erken yerel seçim tartmalar, OHALin kaldrlmas, çocuk istismarclarnn durumu ve hayvan haklar konularnda deerlendirmelerde bulundu.

TBMM BAKANINI 3ÜNCÜ TURDA SEçERZ

AK Parti Grup Bakanvekili Mustafa Elita, MHP ile birlikte hareket ederek TBMM bakann 3üncü turda seçeceklerini belirterek, Sayn Devlet Bahçeli, Cumhurbakanmz ziyareti srasnda Meclis bakanlna aday çkarmayacaklarn belirttiler. Demek ki biz 3üncü turda Meclis bakann seçebileceiz. Son turda salt çounluk olan 301 oy gerekiyor. AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisinin oyu 344 olduuna göre, biz, 3üncü turda Meclis bakann seçeceiz. ttifakla ilgili hem Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan hem de Milliyetçi Hareket Partisi Genel Bakanmz Devlet Bahçelinin bu ittifakn 2023 ylna kadar gideceiyle ilgili irade beyanlar oldu. Bizler parti tekilatlar olarak bu ittifak bozmamak için elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekir. Tepede bir uzlama varsa tabanda da bu uzlama arttr diye konutu.

BERBEROLUNUN DURUMU YARGININ

Elita, CHPden yeniden milletvekili seçilen, stanbulda tutuklu Enis Berberolunun durumu ile ilgili de konutu. Elita, Enis Berberolu konusu hukuki bir durum. Yargnn yapaca bir i. Biliyorsunuz 2011 ylndaki seçimde de tutuklu milletvekilleri vard. O dönemde Cumhuriyet Halk Partisi, o dönem ad BDP olan parti, Meclisi boykot etmilerdi. u an bildiim tek tutuklu milletvekili Enis Berberolu. Onunla ilgili yarg tutuksuz yarglanmasna karar verirse, Sayn Berberolu Türkiye Büyük Millet Meclisinde yemin edebilir. Aksi halde yemin etmesi mümkün deil. çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüünde milletvekilleri Meclis kürsüsünde Anayasadaki metni okuyarak göreve balarlar ifadesi sözkonusu. Onun için Berberolunun durumu yargnn iidir diye görülerini dile getirdi.

3 MLLETVEKL STFA EDERSE SIKINTI OLMAZ

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminde bakanlarn Meclis dndan seçilecek olmasyla ilgili, TBMMdeki dengeler açsndan yeni Bakanlar Kurulu için AK Partiden milletvekili istifalarnn olup olmayaca yönündeki soruyu ise Mustafa Elita öyle yantlad:

3 civarnda milletvekili arkadamz istifa ederse bizim Meclisteki saymzda herhangi bir deiiklik olmuyor. Hem bakanlk divannda hem de komisyonlarda bir deiiklik söz konusu olmuyor. AK Parti komisyonlarda tek bana yarsn temsil etme imkan mevcut. Yani 3 civarnda arkadamzda böyle bir sknt olmayabilir. Tabii takdir Cumhurbakanmzn.

3 SYAS PART ANLAIRSA ERKEN YEREL SEçM OLUR

Mustafa Elita, yerel seçimlerin sohbaharda yaplaca yönündeki iddialar da deerlendirdi. Elita, bu konuda unlar söyledi:

Yerel seçimlerle ilgili biz AK Parti olarak 2013 ylnda bir giriimde bulunmutuk. O dönemde CHP ve MHP evet demiti. Bunun halk oylamasna gitmeden yaplmas artt. O dönem yerel seçimler için CHP uzlamak yerine vazgeçmiti. Ondan dolay seçimlerin kasm aynda yaplmas gerçeklememiti. Biliyorsunuz rahmetli Muhsin Yazcolu 2009 ylndaki yerel seçimlerde hava artlarnn olumsuz olmas diye ifade ettiimiz bir ehadet erbetini içti. Ondan sonra bütün siyasi partiler, sonbaharda kasm aynn ilk haftas veya ikinci haftas aslnda ekim aynn da son haftas olabilirdi, ancak, 29 Ekim Cumhuriyet Bayram olduundan dolay böyle bir eyin olmamas gerektiini ifade ettiler. Kasm aynn ilk pazar ya da ikinci pazar günü, bu da 1 ile 8i arasn içeren bir zaman dilimini içeriyor, bu tarihte olmasnn benim kanaatimce uygun olduunu düünüyorum. Anayasann ilgili maddesi deitiinde bu yaplr. Bunun referanduma gitmeyecek ekilde deimesi lazm. çünkü referanduma giderse referandumun halk oyunu sunulmasyla ilgili kanunun 60 günlük süresi var. Parlamentodan geçmesi 1 aylk bir süre. 60 günlük süre dediimizde Ekim ayna geliyor. Ekimde referandumdan geçirilse bile 90 günlük bir süre var. Bu sefer Mart yerine ubat ayna almas gerekiyor. Bu konuda 3 siyasi partinin anlamas gerekiyor. AK Parti, CHP ve MHPnin bu konuda uzlamas gerekiyor. Bizim gündemimizde yerel seçimlerin öne alnmasyla ilgili bir durum sözkonusu deil. Milliyetçi Hareket Partisi de böyle bir eyin olmadn ifade etti ama dier siyasi partiler böyle bir beyanda bulunursa yetkili kurullar deerlendirme yapar.

18 TEMMUZ GECES OHAL KALKMI OLUR

OHALin kaldrlp kaldrlmayaca tartmalar için de görülerini açklayan Elita, normal artlar altnda, 18 Temmuzda, yeni kurulan hükümetin OHALin devam ile ilgili bir tezkere göndermemesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisinin OHALi uzatma yetkisi olmadn vurgulad. Mustafa Elita, Sayn Cumhurbakan 8 Temmuzda yemin ettii takdirde yeni sisteme balam oluyoruz. Eski hükümet bitiyor. Yeni Cumhurbakanl sistemi balyor. Sayn Cumhurbakan eer böyle bir tezkere gönderirse Milli Güvenlik Kurulunun tavsiye kararyla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi bunu görüür, uzatp uzatmama konusunda kararn beyan eder. Aldmz izlenim; Sayn Cumhurbakannn böyle bir irade beyannda bulunmayacan görüyoruz. Bu açndan 18 Temmuz gecesi OHAL kalkm olacak diye düünüyoruz dedi.

LK KANUN TASARISI çOCUK TACZCLER VE HAYVAN HAKLARI

AK Parti Grup Bakanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elita, çocuk tacizcilerine ve hayvana iddet uygulayanlara cezalarla ilgili de konutu. TBMMnin açlmasnn ardndan ilk görüülecek kanun tasarlarnn bu konularla ilgili olacan söyleyen Elita, unlar kaydetti:

Hem çocuklara tacizle hem de hayvanlarla ilgili, aslnda erken seçim karar alnmasayd, çileri ve Adalet Bakanl olarak biz bir kanun tasars üzerinde çalmtk. Son noktalarna gelmitik. O süreçte Meclis erken seçim karar alnca bunu gerçekletiremedik. Burada çocuk tacizcilerine kar büyük yaptrmlar ve hayvan haklaryla ilgili önemli müeyyideler getiren kanun tasars vard. O tasarnn son noktasn koymutuk. Rötular da tamamlanmt. Ekim aynda Türkiye Büyük Millet Meclisi açldnda ilk gündem maddelerimizden birisi bu olabilir. dam cezasnn getirilebilmesi için Anayasa deiiklii art var. Bizim de temel ilkelerimiz insan hakkyla ilgili olan konularn referanduma götürülmemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinde siyasi partilerin mutabakatyla bu iin ancak olabilecei ile ilgili bir durum söz konusudur. Anayasa deiiklii olmadan idam getirebilmek söz konusu deil. Fakat arlatrlm müebbet hapis cezas verildii takdirde bunun af konusuna girmesi de mümkün deil. u an Anayasa deiiklii ile ilgili AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisinin beyan tek bana yetmiyor. 147 milletvekili ile temsil edilen Cumhuriyet Halk Partisinin buna evet demesi gerekir. Yani u çerçevede bir görüme henüz söz konusu deil.

Ana Sayfaya Git