Ak Parti'li 3 vekil, Bağdat ve Necef'te temaslarda bulundu

Irak Parlamentolararası Arası Dostluk Grubu Başkanı Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu Başkanlığındaki Ak Parti heyeti, Irak'ın başkenti Bağdat ve Necef kentlerinde temaslarda bulundu.

Haberler 24.11.2017 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye- Irak Parlamentolar Aras Dotluk Grubu Bakan ve AK Parti Diyarbakr Milletvekili Galip Ensariolu, AK Parti Hatay Milletvekili Fevzi anverdi ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupnar, Irak Temsilciler Meclisi Bakan Selim Cuburinin daveti üzerine Irak Bilimler Akademisi kurucusu eyh Muhammed Rza el ebininin 50inci ölüm yl dönümü için düzenlenen törene katlmak üzere gittikleri Irakta 3 günden bu yana temaslarda bulunuyor.

BADAT VE NECEF TEMASLARI

Türkiyenin Badat Büyükelçeliini ziyaret eden ve Büyükelçi Fatih Yldzn onurlarna verdii yemee katlan Ak Partili milletvekilleri daha sonra büyükelçelikte görevli özel harekat polisleri ile bir araya geldi. Ak Partili milletvekilleri daha sonda dün Mecliste eyh Muhammed Rza el ebini için Irak Temsilciler Meclisinde düzenlenen anma törenine katld.

Irak Meclisinde konuan AK Parti Diyarbakr Milletvekili Galip Ensariolu, 52 yl önce yaamn yitiren eyh Muhammed Rza E-ebibiyi rahmetle yad ettiini belirterek, Ayn ekilde, gerek Irak halknn bamszl için kendisiyle birlikte mücadele vermi fedakr arkadalarna, gerek 100 yl önce Badata doru ilerleyen sömürgeci güçlere kar dedelerimizle omuz omuza savam Irak halknn kymetli neferlerine Cenb- Mevladan rahmet ve mafiret niyaz ediyorum dedi.

eyh Muhammed Rza E-ebibinin mücadelesi ve davasnn, çöküün balad, umutsuzluun yaygnlat bir zaman diliminde, bu corafyadaki mazlumlar için adeta bir hayat olduunu söyleyen Ensariolu, konumasn öyle devam ettirdi:

HAYAT III OLDU

Bugün de insanlara zulmeden, kan döken, insan hayatn hiçe sayan karanlk terör örgütlerinin karsnda eyhin davasnn ruhunu yaatacak olan insanlar, onun mücadelesinden dersler çkarmaktadr. Unutmak ne mümkündür ki, bu corafyann bütün halklar, 1916 ylnda Badata doru ilerleyen sömürgeci güçlere kar son büyük direnilerini beraber yapmlardr. Bu direnite Araplar, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Keldaniler, Sünniler, iiler, omuz-omuza vererek, bir olarak savatlar. O günkü birlik ruhu bugün bize çok ey anlatmaktadr. Aslnda Irak halknn da, tüm slam aleminin de kefetmesi gereken ilk ey, o günün vahdet ruhudur. En mükül zamanmzda biz, yani Türkler, yani Araplar, yani Kürtler, yani Sünniler, yani iiler, Müslümanlar, Hristiyanlar, yani Mezopotamyann, bu kadim corafyann bütün halklar omuz omuza mücadele verdik.Peygamber Efendimiz hadis-i eriflerinde bize limlerin, peygamberlerin varisleri ve yeryüzünün kandilleri olduklarn müjdeler ve Bir limin ölümü de lemin ölümü gibidir buyurur. limlerin gidileri, ite geride böyle büyük bir boluk oluturur. Bizlerin de, bugün, corafyamz kuatan tehlikeler karsnda ihtiyaç duyduu insan türü tam olarak budur. çünkü, bugün, aradan tam 100 yl geçtikten sonra o günün zorbalarndan daha feci düünce yapsna sahip odaklar, ayn topraklara musallat olmu vaziyettedir. O gün olduu gibi bugün de insanolu, iyilikle kötülüün, doru ile yanln, hakkaniyet ile zulmün, kardelik ile dümanln arasndaki mücadelede saflarn belirlemilerdir. Bugün yine iki taraftaki anlaylar yüzlemekte ve savamaktadr. Bugün verilen bu mücadelede, askeri baarsyla olduu kadar gösterdii dayanmayla da büyük bir zafer kazanan aziz Irak halknn muvaffakiyetlerinin daim olmasn temenni ediyorum.

Badattaki temaslarn tamamlayan Türkiye-Irak Parlamentolar Aras Dotluk Grubu heyeti daha sonra Irakn Necef kentine geçti.

Ana Sayfaya Git