AK Parti'li Aktay'dan 'Kürtçe eğitim medresede verilsin' önerisi

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, Kürtçe eğitimin medreselerde verilmesi önerisinde bulundu.

Haberler 08.03.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Medreselerin sivillii avantaj m sorun mu? balkl yazsnda medreselerin direnç gösterdiklerini söyleyen Aktay, Kürtçe eitim için medreseleri adres gösterdi.

Aktay, yazsnda Tamamen sivil inisiyatiflerle ortaya çkan, gelien ve çeitlenen medreseler özellikle Cumhuriyet tarihinde yeraltna çekilerek tektipletirici kültürel hegemonyaya kar ciddi bir direni hatt kurdular ifadelerine yer verdi.

Medreselerin Kürtçe eitim için pratik bir model olacan savunan AK Partili Aktay, Diyanetin Kürt melelere belli artlarla kadro verebileceini yazd.

Aktayn yazsnda konuya ilikin ksm u ekilde:

Özellikle Doudaki medreselerin Tevhid-i Tedrisatn dini eitim üzerindeki basksna ilaveten Kürtçe eitim yasana kar da direnen bir boyutu vardr. Böylece pekl Kürtçe eitimin mümkün olabildiini gösteren kurumsal pratii, medreselerle halk arasnda çok anlaml bir organik ilikinin izlenebilecei somut bir model oluturmutur.

Cumhuriyet tarihi boyunca bu model balarda tamamen yok edilmeye, bastrlmaya çallmken, ellilerden sonra da sosyolojik varl takdir edilse de resmen görmezden gelinmi. Bunlardan faydalanma yoluna gidilmemitir. lk defa geçtiimiz 10-12 yl içinde Diyanet melelere belli kstaslar dahilinde kadro tahsis ederek, bu modelin kendisini daha rahat koullarda yeniden üretebilecei bir ortam oluturmutur. Böylece medreselerin genel-geçer müfredat ve eitim pratikleri bir bakma resmen tannm oldu.

Ancak burada imam-hatip ve ilahiyat fakültelerinin eitim müfredatlar ve pratikleri arasnda bir uyum salama ihtiyac da hep orta yerde durmutur. Örenci kabul sistemi, hocalarn yeterlilikleri, akreditasyonlar vs. zannedildii kadar kolay olmaz. çünkü sivil olarak yürütülen ve halen resmi bir kabulü ve standard olmayan sistemin topyekn eklemlenmesi zor. Resmiyet herkese açk, effaf, denetlenebilir ve belli bir kalite garantisi ister. Sivil toplumla organik ilikide bu garanti bizzat halkn takdiri ile olur ancak devlet kabulünde bunun kurallara, kriterlere balanmas zaruridir.

Ana Sayfaya Git