Ak Partili Ensarioğlu: Referandumu yok saysanız bile bir irade beyanı var

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) yaptığı bağımsızlık referandumundan sonra gösterilen tepkilerin yersiz olduğunu savunurken, "Şimdi artık bu eğilim biliniyor; Referandum meşru görülse de görülmese de 'Hiçbir şekilde geçerli değil' denilip yok sayılsa da ne kadar yok sayarsanız sayın orada artık bir irade beyanı var" dedi. Ensarioğlu, referanduma karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisinin de ilk döneme göre biraz yumuşadığını söyledi.

Haberler 04.10.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erbil merkezli uydudan yayn yapan K24 TVye konuan Ak Parti Diyarbakr Milletvekili Galip Ensariolu, referandum sonras yaplan tartma ve gösterilen tepkileri deerlendirdi. AK Partili Ensariolu, referanduma kar gösterilen tepkinin yersiz olduunu ifade ederken,

BR RADE BEYANI VARDIR

Neticede orada bir referandum yapld. Herhangi bir bamszlk ilan falan da yok. Öyle bir heyecana gelmi olduklar da yok. Kürdistan yönetiminin, Badat ile olan sorunlarn giderilebilmesi için bir referandum kartn elinde tutmas gerekiyordu. Burada IKBYde yaayan halkn eilimi ortaya konmu oldu. imdi artk bu eilim biliniyor yani referandum meru görülse de görülmese de, hiçbir ekilde geçerli deil denilip yok saylsa da, ne kadar yok sayarsanz sayn orada artk bir irade beyan var.

Ensariolu, referandum sonuçlarnn IKBY halknn beklentisini ortaya koyduunu, katlm orannn yüksek olduunu da ifade ederek, öyle devam etti:

Protesto edenlerin, katlmayanlarn da saylarnn çok olmad görüldü. Kerkükte de katlm oran yüksek. Evet oranlar da beklendii üzere yüksek. Uluslararas gözlemcilerin de izledii gibi makul ölçülerde gerçekle bir seçimdir öyle söylenildii gibi bir bask falan da yok. Bölge halk iradesini ortaya koymutur.

Referandumun yaplmasnn Ankara-Erbil ilikilerini sarstn, daha sonra Ankarann tepkisinde de bir yumuuma olduunu belirten Milletvekili Galip Ensariolu, konumasn öyle sürdürdü:

DYALO çERSNDE OLUNMALIYDI

Referandum biraz ilikileri sarst. Bu devam ederse ciddi bir güven sorununa da sebep olacaktr ama birbirimize mecburuz. Yani ben açklamalar öyle yorumlamak istiyorum; Gönül umduu yere küser, dosta küser. Sayn Cumhurbakan istiare edilmediine, danlmadna dair açklamalar yapt. Belki bu temelde biraz daha diyalog içinde olunabilirdi. Ama açkças bu sertlik bize de fayda salamaz oraya da fayda salamaz. Kald ki bütün her eye ramen Kürdistan Bölgesinden yaplan açklamalar hep olumlu hep lml. Hiçbir ekilde Türkiyenin sert açklamalarna karlk dier ülkelere verildii gibi cevaplar verilmiyor. Hatta hiç cevap verilmedi. Hep dostane bir ekilde ilikilerin devam etmesi gerektii eklinde yorumlar, çok makul. Bugün Sayn Cumhurbakannn ifadeleri de biraz daha yumuam gibi.

Ak Parti Diyarbakr milletvekili Galip Ensariolu, 30 yldan bu yana çatmalarn görüldüü Türkiyenin anlalr hakl kayglar bulunduunu, 60-70 binin üzerinde insann yitirdiini ifade ederek, öyle devam etti:

çATIMALI SÜREC Y GÖRMELYZ

Türkiye Bu ie çok ciddi bir ekilde kaynaklarn harcam. Türkiyede u kayg ve korku hep vard Acaba oradaki bir bamsz devlet, Türkiyedeki Kürtlerde de bir heves oluturur mu? Bir ayrlkç fikir geliir mi? Gelimez yani. Türkiye, Iraka da, rana da, Suriyeye de benzemez. Türkiyede Türkler ve Kürtler artk ortak bir vatanda harmanlanm. Türkiyede hiçbir Kürtün stanbuldan, Bursadan Bodrumdan vazgeçme gibi bir hayali yok. Birlikte eit yurttalk temelinde bir ülke hayal ediyor buradaki Kürtler. Türkiyenin bu anlamda kayglar var ve mutlaka giderilmesi de gerekiyor tabii. ahsi olarak ne IKBYnin bu anlamda Türkiyeye bir tehdit olabilecei, ne de Türkiyedeki Kürtlerin böyle bir talebi olabilecei kanaatindeyim. Türkiye büyük bir ülke. Türkiye bu korku, kayglardan arnmal. Geçmiteki derin devletin, vesayetin yaratt kayglardr. Vesayet rejimi ortadan kalkt ama yaratt korkularn hala zihin gerilerinde krntlar var. Bunlarn kalkmas gerekir.

Ana Sayfaya Git