AK Parti'li Kurtulmuş'tan 'Ekonomik OHAL' açıklaması: Saçma sapan bir iddia

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, 'ekonomik olağanüstü hal' iddialarına ilişkin "Saçma sapan bir iddiadır. Böyle bir şey söz konusu bile olmaz, düşünülemez. Asla hiç kimsenin aklından bir 'olağanüstü hal' gibi bir laf geçmesin, bunun konuşulması dahi fevkalade yanlıştır. Türkiye'nin böyle bir ihtiyacı yoktur" dedi.

Haberler 16.12.2021 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Genel Bakan Vekili Numan Kurtulmu, katld televizyon programnda gündeme ilikin sorular cevaplandrd. Kurtulmu, asgari ücret konusunda çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnn saha aratrmalar yaptn, beklentileri tespit ettiini, içi sendikalarnn ve iveren sendikalarnn da bu konudaki beklentilerinin masaya geldiini söyledi. Herkesi tatmin edecek hakkaniyetli bir asgari ücret tespiti olacan kaydeden Kurtulmu, Özellikle yaadmz bu fiyat artlar karsnda vatandamzn alm gücünün takviye edilmesi, güçlendirilmesi bakmndan Türkiyede çok ciddi bir asgari ücret ayarlamas yaplmas gerekiyor. Ülkenin ihtiyaçlar çerçevesinde bunu belirleyeceiz. Kural olarak herkesin tatmin olduu, geni kitlelerin, tamam böyle iyi oldu diyebilecei bir rakam belirlenecektir diye konutu.

DÖVZ KURU ÜZERNDEN ASGAR ÜCRET SALIKLI DEL

Kurtulmu, CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun asgari ücretin ylbandaki döviz kuruna göre belirlenmesi önerisine ilikin, Benim de gönlümden geçen senenin üstünde dolar baznda bir asgari ücret verilmesi; ama bu mümkün deil. Reel olmayan konular konumamak lazm. Makul hakkaniyetli bir asgari ücret ortaya çkacaktr. Yoksa döviz üzerinden konuup, onun üzerinden bugüne göre güncelleme yapmak, eldeki bütçe imkanlar bakmndan herhalde çok salkl bir yol deildir dedi.

SAçMA SAPAN BR DDADIR

Ekonomik OHAL iddialarnn sorulmas üzerine Kurtulmu, Saçma sapan bir iddiadr. Böyle bir ey söz konusu bile olmaz, düünülemez. Türkiye ekonomik sistemini, serbest pazar ekonomisi artlar içinde gündeme alm bir ülkedir. Bu sistem içerisinde serbest pazarn koullarndan asla taviz verilmeden devam eder. Dövizin fiyatlandrlmas konusunda, piyasadaki fiyatlar konusunda serbest pazar kurallar hakim olur. Mesela bugün de bir operasyondan bahsediliyor, stokçulua kar, fiyat ar artran ve maalesef bu türbülanstan istifade ederek haksz kazanç elde etmek için ortada dolaanlara kar da hükumet her türlü tedbiri alr. Ama asla hiç kimsenin aklndan bir olaanüstü hal gibi bir laf geçmesin, bunun konuulmas dahi fevkalade yanltr. Türkiyenin böyle bir ihtiyac yoktur ifadelerini kulland.

DÜÜK FAZL KREDY DÖVZE YATIRMAK MANPÜLASYON

Üretimi desteklemek için devlet tarafndan yaplan ödemeleri dövize yatranlar eletiren Kurtulmu, Nasl yüksek faiz, düük kurdan fayda salayan bir kesim var ise bugün devletin titizlikle üzerinde durmas gereken konulardan birisi de budur. Bu ortamda, kendisine verilen çok düük faizli Türk Lirasn götürüp dövize yatrmak da ayn ekilde bir manipülasyondur. Bunun da üzerine gidilmesi lazm. Nasl stokçularn üzerine gidiliyorsa bunun da üzerine gidilmesi lazm dedi.

DÖVZ KURU BELL BR NOKTAYA GELECEKTR

Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebatinin, Dövizin artnda d müdahale yok, içeride birkaç manipülatif eylem var sözünün anmsatlmas üzerine Kurtulmu, Bunlarn hepsinin ortaya çkarlmas lazm. Onun için söylediim; devletin verdii krediyi götürüp dövize yatrmakla ilgili ilem yaplmas lazm. imdi muazzam bir dolarizasyon eilimi var. Yani bu kadar hayat pahall var, sattmz mal yerine koyamyoruz o zaman dövizi kenarda tutalm. Tam da ekonomiyi tamamyla durgunlatracak olan ve bir büyük türbülansn içerisine sokacak olan ey budur. Biz de diyoruz ki tam tersine, ürettiimizi artrarak devam edeceiz, istihdama devam edeceiz, vatandalarmzn i banda kalmasna devam edeceiz. Yeni iler oluturacaz. Böylece ülkenin hep beraber bu kalknmadan pay almasn temin edeceiz. Ben bunun bir müddet sonra eer burada istikrarl bir ekilde sürdürürsek ve manipülatif, spekülatif hareketleri de önlemeyi baarabilirsek, Türkiyenin bir müddet sonra döviz kurlar üzerindeki basknn da talebi azaltacak admlar att takdirde döviz kuru belli bir noktaya gelecektir diye konutu.

LER HAKKATEN çOK ZOR

Kurtulmu, Klçdarolunun ttifak kabul ederse Cumhurbakan aday olurum sözleri ile ilgili, Baka partiler yumann, partiler kümesinin kimi aday göstereceini söylemek bize dümez. Bunu siyasi etik bakmndan doru bulmam. Bizim adaymz bandan beri Recep Tayyip Erdoandr. nallah 2023te yeniden milletimiz tarafndan Cumhurbakan seçilecektir. Kar tarafn aday meselesi ise aday bulmakta zorlanmaktr. Sadece kimin aday olaca meselesi deil, hangi profilde bir aday olaca meselesidir. Öyle bir profil ortaya koymallar ki çünkü birbiriyle hiç uzlamayan sadece Tayyip Erdoan ve AK Parti kartlnda uzlaan kar taraftaki bir ittifak var. Hem HDPlileri memnun edecek, hem Y Partiyi memnun edecek bir profil bulmak çok zor. Hem CHPnin o geleneksel tabann hem sola, HDPye daha yakn tabann memnun edecek. Dolaysyla ileri hakikaten çok zordur dedi.

Ana Sayfaya Git