AK Parti'li Yavuz: 24 Haziran öncesinde başlayan bir kurgu var

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesi yönünde yaptıkları itiraz başvurusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Yavuz, "24 Haziran seçimleri öncesinde başlayan bir kurgu ve çalışma var. Bu işler hata değildir, adeta taammüden yapılmıştır, bilerek, isteyerek, tasarlayarak yapılmıştır.

Haberler 18.04.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Genel Bakan Yardmcs Ali hsan Yavuz, partisinin Genel Merkezinde Ankaradaki medya kurulularnn temsilcileriyle bir araya gelerek, stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçiminin iptali ve yenilenmesine ilikin YSKya yaptklar olaanüstü itiraz bavurusunun ayrntlarn paylat. Ali hsan Yavuz, 31 Mart akamndan itibaren 3 aamal bir çalma gerçekletirdiklerini söyledi. stanbulda maddi hatalarn düzeltilmesi için giriimde bulunduklarn, geçersiz oylarn saymna gittiklerini ve bütün oylarn saymn istediklerini vurgulayan Yavuz, öyle konutu:

Sadece geçersiz oy saymyla AK Parti lehine düzeltilen oy 5 bin 594. Geçersiz oylarn tamam sayld. Tüm sandklarn sadece yüzde 10u sayld. 1 Nisanda CHP 29 bin 408 oy farkyla biz öndeyiz diye açklad. YSK, 27 bin ile önde olduunu gösteriyordu. 2 Nisanda bu fark 24 bine, 3 Nisanda 21 bine geriledi. Hiçbir ey olmadysa sandkta bu kadar oy nasl aaya dütü? AK Partinin lehine kaytlara geçildi ve fark azalm oldu. Kesinlikle bir eyler oldu diyoruz. Sizin kusurunuz yok muydu? Bizim de bir parça kusurumuz olabilir, bence de vard. Fakat Kanunun dna çkan ve denetleyemeyeceimiz, fark edemeyeceimiz, seçimden önce, seçim günü bir takm kanunsuz ilemler yapld diyoruz, bu kadar net. Bizim fark edemeyeceimiz ve partilerin denetimine tabi olmayan alanda usulsüzlük, hatta kanunsuzluklar yapld.

SANDIKLARDA KAMUDAN HRAç EDLEN 12 K VAR

Ali hsan Yavuz, CHPnin tavrn anlamadn ifade ederek, Bu ii batan sona CHP kurgulad, usulsüzlük yapt, yaptrd, iddiasnda deilim. Bu oldu ve belgeleriyle ortaya koyuyoruz. CHPye düen bu kadar kanunsuz i ve ilemleri onlarn da takip etmesidir. CHP ne yapt bilmiyorum; ama bu i CHPye yarasn diye Ekrem mamoluna yarasn diye yapld. Bu kadar üpheyle bir seçimin arkada kalmasna hiçbir partinin gönlünün raz olmamas gerekir. Organize usulsüzlük yapld, kanunsuzluk yapld, seçim ilemi yolsuzluu yapld. Seçim sistemimize, mevzuatmza güveniyoruz. Olanlar, bunlarla alakal deildir. Mevzuatn dna çkmamas gereken birilerinin oralarda varldr. Bunu ayklamak hepimizin boynunun borcudur. Sandklarda kamu görevlisi olmayan toplam say 19 bin 623. 31 bin 280 sandk var. Bunlarn 19 bin 623 ü kamu görevlisi deil. Kamudan ihraç edilenler var, 12 kii, görevden uzaklatrlanlar var, askeri personel var, 32 kii. çalma kayd olmayan isiz olanlar var. Sandk bakan ve resmi memur üye saysndan bahsediyorum. Partiler ayrca sanda üye veriyor, ondan bahsetmiyorum. Bu tam kanunsuzluk anlamna gelmez mi?

10 BNE YAKIN SAYIM DÖKÜM CETVEKL SORUNLU

Ali hsan Yavuz, seçimin iptali ve yenilenmesi gibi bir yolun denenmesi gerektiini ifade ederek öyle devam etti:

Sandk bakanlar ve üyeler üzerinde bir usulsüzlük olduunu düünüyoruz. Seçimden sonra da bu iin temelini saym döküm cetvelleri oluturuyor. Saym döküm cetvellerinden 5 bin 388i mühürsüz, 694ü imzaszdr, 214 tanesi bo olarak sisteme girilmitir. 10 bine yakn saym döküm cetveli sorunlu. Bir seçimde bu kadarnn olmas mümkün müdür? 31 bin 280 saym döküm cetveli var. Bundan önceki seçimlerin hiçbirinde bu derece sandk bakanlarna dayandrlan bir usulsüzlük olmamtr. Saym döküm cetvellerine dayandrlan ve bariz ortaya çkan usulsüzlük olmamtr.

STANBULDA 100- 150 KADAR KAYIP OY VAR

Yavuz; seçmen listelerinde kstllarn, zihinsel engellilerin yer aldn savunarak öyle devam dedi:

Bir CHPli diyor ki Kstllarn oy kullandn nereden biliyorsunuz? Biz bu belgeleri YSK incelesin diye ortaya sürüyoruz. Siz üphelendiiniz her eyi ileri sürersiniz. Karar verecek makamlar bunu aratrr, dosyay tarar ve buna karar verir. Burada zikredilenler, 2 bin 308 kstl mahkeme karar var. Bir de olmayan yüzde 40tan daha fazla raporu olan zihinsel engelliler var. Bu da baka bir iddiamz. 2 bin 308 kstly tespit ettik. Bin 229 ölü, 10 bin 290 cezaevi seçmeni, 5 bin 287 hükümlü olmasna ramen seçmen listesinde yer alan. Oy kullanamaz erhi yoktur, altn çizmek lazm. 236 kiinin yerleim yeri ise cezaevi. Kanunen olmas mümkün deil. Nasl olmu, bunun ardna dümeyelim mi? Kim sorunlu buna bakmamz gerekir. stanbulda 100-150 kadar kayp oy var.

24 HAZRAN SEçMLER ÖNCESNDE BALAYAN KURGU VE çALIMA VAR

Yavuz, Büyükçekmecede seçimin yenilenmesine ilikin olaanüstü itirazda bulunduklarn anmsatarak, öyle devam etti:

Mehmet Özgür Samanl adnda bir içi, ilçe nüfus müdürlüünde görevlendiriliyor. Kiisel tahminim 24 Haziran seçimleri öncesinde balayan bir kurgu ve çalma var. Bu iler hata deildir, adeta taammüden yaplmtr, bilerek, isteyerek, tasarlayarak yaplmtr. 24 Haziran seçimleri öncesinden balyor bu. Niçin 24 Haziran deil de bu seçimler? 24 Haziranda en fazla bir milletvekiline etki edebilirlerdi, stanbulda bu kadar oynama ile çok ey deimiyordu. Ama bu, ne kadar barut varsa stanbulda el deitirelim ve böylece bir zaaf ortaya çkaralm diye. Bunu sadece bir ilin kurgulamas mümkün deildir. Bu iin beyin takm neresiyse oras bütün güçleri birletirmeyi becermi. Büyükçekmecedeki içi 28 Mart 2017 tarihinde görevlendirildi. 7 bin 282 kiiye seçmen kayd yapt. 14 bo arsa, bina gibi gösteriliyor. Ve u anda Büyükçekmece 4 bin 200 farkla seçilmi gözüküyor.

GELN STANBUL SEçMLERN BU ABEDEN UZAKLATIRALIM

Ali hsan Yavuz, stanbuldaki seçimlerde organize usulsüzlük ve seçim ilevi yolsuzluu olduunu iddia ederek, Dedik ki; stanbul seçimleri batan sona üphelidir artk. Bunu arndrmak aslnda en önemli görev YSKya aittir. Anayasann 138inci maddesi var; yargçlara bask yaplamaz. Bizim yaptmz CHPnin yapt ile ayn deildir. Yaptmz bilgi, belgeyi YSKya vermektir. YSK ne yapacak? Anayasann 79uncu maddesi var; ona göre seçimlerden önce ve seçimlere dönük seçim yolsuzluklarn ikayet ve itirazlarn karara balamak YSKnn görevidir, YSKya aittir son söz. CHPye sesleniyorum; gelin stanbul seçimlerini bu aibeden uzaklatralm dedi.

CHP, TAVRIYLA BU N çNDE OLMADIINI GÖSTERSN

AK Partili Yavuz, seçim güvenliinin herkes için olmas gerektiini vurgulayarak, CHPnin bu iin içinde olmadn düünmek istiyoruz. Tavr ve tarzyla bu iin içinde olmadn göstersin istiyoruz; ama CHP, sadece stanbul Büyükehir Belediye Bakanln almann heyecan içinde. O da ayana kurun skyor adeta. AK Parti yüksek oy ald bu seçimlerde. Cumhur ittifak yüzde 52 gibi bir oy ald. AK Parti yüzde 44,5 oy ald. Seçimden önce kime sorsak bu kadar olmaz diyordu. Baknz yerel seçimlerin içinde en yüksek oy aldmz ikinci seçim bu. Zaferle çkm bir partiyiz hamdolsun. CHPyi direkt kafadan suçlamak istemiyorum. Bu iin içinde etkisinin, rolünün olmadn gösteren admlar atsn istiyoruz. Kim bunlar, kayt d aktörler var, bu i organize bir i. Bu i sadece CHPye gönül verenler tarafndan yaplacak bir i de deil. kinci parti, seçim güvenliini en fazla düünmesi gereken parti olmas gerekir diye konutu.

KHK LE HRAç EDLENLER OY KULLANMAMALI

Yavuz, bir gazetecinin stanbuldaki seçimlerde FETÖ balants görüyor musunuz? sorusunu Elimizdeki verilere baktmzda YSKnn yazlm ve sisteminden kaynaklanan bir ey görmedik. Sandk bakan ve seçim kurullarndaki i ve ilemlerden kaynaklanan yanl girilmesi sebebiyle ortaya çkan rakamlar var. Sonra düzeltildikçe onlar iniyor. FETÖ unsurlar bu iin içinde mi? FETÖden ihraç edilen 12 kiiden 9u sandk bakan, 3ü de memur olarak görev yapyor. Kamudan KHK ile ihraç edilenler de oy kullanmamal, benim görüüm. Bu konuda bir itirazda bulunmad ama benim görüüm. KHK ile ihraç edilenler nasl sandk bakan olarak görevlendirilir? FETÖden ihraç edilen mahkumlarn yaknlar görev yapyor. O günden sonraki yöntemlere baktmzda, sosyal medya hareketliliine baktmzda bu ite onlarn aktif bir ekilde rol aldn gösteren iaretlerle dolu diye yantlad.

CHPNN ELNDE ISLAK MZALI SEçM TUTANAI YOK

AK Parti Genel Bakan Yardmcs Ali hsan Yavuz, stanbuldaki seçimlerde kanunsuzluk yaptklarn iddia ettikleri kiiler hakknda suç duyurusunda bulunacaklarn bildirerek, Kanunsuzluklar, usulsüzlükleri yapanlar tek tek belirleyip suç duyurusunda bulunacaz. sterse AK Parti içinden olsun, seçim güvenliini zedelemeye kimsenin hakk yoktur. sterse babamzn olu olsun, kanunsuzluk yapanlarla ilgili suç duyurusunda bulunacaz. Yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç var diye düünüyorum. ddia ediyorum, CHPnin elinde slak imzal seçim tutana yok. Seçim sonuçlarn paylaacaklar bir sistem kurduklarn açkladlar; ancak neden bu sistemden hiç veri paylamadlar. Seçimden sonra o sistemin adn neden hiç duymadk? diye yantlad.

Ana Sayfaya Git