Akar: "Gereken ne varsa zamanı gelince yapılacak"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye'nin kuzeyinden gerçekleştirilen terör örgütü PKK/YPG saldırılarına ilişkin, "Hak ve menfaatlerimizi korumak ve kollamak için yapılması gereken ne varsa, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bugüne kadar yapıldığı gibi, yeri ve zamanı geldiğinde aynı şekilde yapılacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

Haberler 15.10.2021 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

STANBUL - Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Suriyenin kuzeyinden gerçekletirilen terör örgütü PKK/YPG saldrlarna ilikin, Hak ve menfaatlerimizi korumak ve kollamak için yaplmas gereken ne varsa, Sayn Cumhurbakanmzn liderliinde bugüne kadar yapld gibi, yeri ve zaman geldiinde ayn ekilde yaplacak. Bundan kimsenin üphesi olmasn. dedi.

Akar beraberinde Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler, Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutan Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Bakan Yardmcs Yunus Emre Karaosmanolu ile Milli Savunma Üniversitesi 2021-2022 Eitim Öretim Yl açl törenine katld, MSÜnün idari ve askeri yönetim kadrosuyla askeri ve akademik eitim ve öretim faaliyetlerine yönelik deerlendirme toplants yapt.

Toplantlarda konuan Akar, dünyada ve bölgede savunma ve güvenlik konular bata olmak üzere ciddi gelime ve deiimlerin yaandn belirtti. Bunlar yakndan takip ederek her türlü tedbiri aldklarn ifade eden Akar, Türkiyenin Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan liderliinde uluslararas ortamda bir özne haline geldiini belirtti.

Irakn ve Suriyenin kuzeyinde, Ege, Dou Akdeniz ve Kbrsta tüm gelimeleri yakndan takip ettiklerini vurgulayan Akar, Aldmz raporlarla anlk takip ediyoruz. Hak ve menfaatlerimizi korumak ve kollamak için yaplmas gereken ne varsa, Sayn Cumhurbakanmzn liderliinde bugüne kadar yapld gibi, yeri ve zaman geldiinde ayn ekilde yaplacak. Bundan kimsenin üphesi olmasn. Herhangi bir ekilde taviz, mücadeleden vazgeçmek gibi bir ey asla söz konusu deil. Asil milletimizin hakkn, hukukunun her bir zerresini korumak bizim boynumuzun borcu. Bununla ilgili yaplmas gereken ne varsa bugüne kadar yaptk, yapmaya devam edeceiz. ifadelerini kulland.

- Bu iler onlar aar

Suriyenin kuzeyine ilikin ABD ve Rusya ile yaplan mutabakatlar hatrlatan Akar, unlar söyledi:

Türkiye olarak biz mutabakatlarda üzerimize düen ne varsa bunlar ciddiye alyor ve dikkatle uyguluyoruz. Oradaki sorumluluklarmz yerine getiriyoruz. Ayn ekilde Ege, Dou Akdeniz ve Kbrsta iyi komuluk ilikileri içinde, uluslararas hukuk çerçevesinde bize düen ne varsa bunlar yapyoruz. Biz bartan, diyalogdan, konuma, görümeden yanayz. Dier taraftan da hiçbir oldubittiye izin vermeyeceimizi söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Bu konuda azimliyiz, kararlyz ve buna da muktediriz.

Dou Akdenizde son dönemdeki gelimelere de deinen Akar, u açklamalarda bulundu:

Avrupadaki baz ülkeler boyunu ve gücünü aan bir ekilde Dou Akdenizde rol kapmaya çalyor. Bu iler onlar aar. Bunlarla bir yere varlamayacan bilmeleri lazm. NATO bir savunma örgütü. Burada müttefikler varken bunun içindekilerin ayrca ittifaklar yapmas hem ABnin savunma gücünü hem de NATOyu bölecek. Bunu görüyorlar. Fakat baz ülkeler egolarndan veyahut bandakilerin siyasi ihtiraslar nedeniyle bunlara dikkat etmiyor hem NATO hem ABye zarar veriyor hem de tüm Avrupann güvenliini tehlikeye atyorlar.

- Terör koridoruna izin vermeyeceiz

Akar, Türkiyenin tüm komularnn snrlarna ve egemenlik haklarna saygl olduunu belirterek, Dier taraftan da ülkemizi korumak bizim boynumuzun borcu. Orada teröristler varsa eer siz de onlara herhangi bir ilem yapamyorsanz biz yapmak zorundayz. nallah 40 yldan beri devam eden bu terör belasndan ülkemizi, milletimizi kurtarmakta kararlyz. Dier taraftan siz binlerce kilometreden bizim güneyimize gelecek, baz eylemlerin güvenliinizi tehdit ettiini söyleyeceksiniz, biz snrlarmzn dibindeki oluumlara bigane kalacaz. Böyle bir ey düünülemez. Orada herhangi bir ekilde terör koridoru oluturulmasna izin vermedik, vermeyeceiz. Onu yapmaya çalan PKK/YPGli teröristleri kazdklar çukurlara gömdük. açklamalarnda bulundu.

- Terörist neredeyse hedefimiz oras

Terörle mücadelede 24 Temmuz 2015ten itibaren yeni bir sürecin balatldn, yeni konsept kapsamnda teröristlerin kaynanda etkisiz hale getirildiini dile getiren Akar, Terörist neredeyse hedefimiz oras. diye konutu.

PKK eittir YPG ifadesini kullanan, Türk Silahl Kuvvetlerinin tek hedefinin teröristler olduunu vurgulayan Bakan Akar, 24 Temmuz 2015te balayan terörle youn mücadele kapsamnda bugüne kadar 18 bin 609 terörist etkisiz hale getirildi. 1 Ocaktan itibaren ise etkisiz hale getirilen terörist says 2 bin 201 oldu. ifadelerini kulland.

- Vatan ve milleti için çalan bir ordu

Türkiyenin sismik aratrma gemilerinin faaliyetlerine ilikin ilan ettii NAVTEXlere yönelik son dönemde yaplan baz deerlendirmelere deinen Akar, öyle konutu:

Bizim deniz yetki alanlarmzdan, dier konulardaki hak, alaka ve menfaatlerimizden taviz vermemiz asla söz konusu deil. Deniz yetki alanmz korumak için Deniz Kuvvetlerimiz sürekli faaliyette. Bazlarnn hayallerinden bile geçmeyecek düzeyde planlama ve uygulama var. Hal böyleyken bilgileri görmeden, duymadan, anlamadan, neyin ne olduunu bilmeden birtakm konumalar, deerlendirmeler yapyorlar. Alandaki personelimizin en çok morale ihtiyaç duyduu dönemde bu ve benzeri olaylar onlarn moral ve motivasyonunu olumsuz etkiliyor. zan, insaf sahibi insanlarn bunu düünmesi, görmesi, bilmesi lazm. Deniz Kuvvetlerimiz 200 bin saat seyir yapt bir ylda. 182 gün aralksz denizde kald gemimiz. Kara Kuvvetleri personelimiz 4 yl üs bölgesinde kalyor. Hava Kuvvetlerimiz gece gündüz faaliyet icra ediyor. Böyle bir gayret içinde olan bir ordudan bahsediyoruz. Vatan, milleti için çalan bir ordudan bahsediyoruz. Hudutlarmzn, vatandalarmzn güvenliinden bahsediyoruz. Hal böyleyken sapla saman kartranlara tabii ki teessüf ediyoruz.

- MSÜye örenci alm

Milli Savunma Üniversitesine örenci almna yönelik ortaya atlan baz iddialara ilikin de açklamalarda bulunan Akar, Örencilerin alm, tayinler, terfiler mevzuat çerçevesinde kl krk yararak icra edilen faaliyetler. Etki edilme gibi bir ey söz konusu olamaz. Birtakm bilgileri alp, onu ona bunu buna katp ortaya kark bir eyler atmak çok yanl iler. Bakanlmz bu konuda büyük bir hassasiyetle kendisine verilen görevleri yapma azim ve kararllndadr. ifadelerini kulland.

MSÜ Rektörü Erhan Afyoncu tarafndan ilk dersin verilmesinin ardndan Bakan Akar ve beraberindeki komutanlar çok Uluslu Müterek Harp Merkezi Komutanlna geçerek bir süre Avrasya Bar 2021 Tatbikatn takip etti.

Ana Sayfaya Git