Akar'dan "İdlib" açıklaması

Gözlem noktalarımızın çekilmesi söz konusu değil. Herhangi bir şekilde onlara karşı bir şey yapıldığı takdirde misliyle mukabele edeceğimizi söyledik, söylemeye devam ediyoruz.

Haberler 20.02.2020 - 01:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM - Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, dlibdeki gelimelere ilikin, Herhangi bir ekilde gözlem noktalarmzn çekilmesi söz konusu deil. Onlara kar bir ey yapld takdirde misliyle mukabele edeceimizi de söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Bu atekesin salanabilmesi, akan kann durabilmesi için süratle taraflarn Soçi mutabakatndaki taahhütlerine uymasn bekliyoruz. Biz uyduk, dier taraflarn da uymasn bekliyoruz dedi.

Akar, AK Parti TBMM Grup Toplantsna geliinde gazetecilerin gündeme ilikin sorularn yantlad.

Bir gazetecinin, dün Moskovada heyetler arasnda gerçekletirilen görümeleri hatrlatarak, dlibdeki son gelimeleri sormas üzerine Akar, oradaki meselenin, bir askeri, güvenlik ve savunma meselesi olduunu belirtti. Akar, fakat bunun öncesinde ve ötesinde orada bir insani dram yaandn anmsatarak, insani konunun iyi anlalmasnn önemine iaret etti.

Akar, sözlerini öyle sürdürdü:

Orada milyonlara varan insan evini, barkn terk etti. çoluk, çocuk, kadn, yallar, zor arazi ve hava koullarnda, yamurun, karn altnda hayatlarn sürdürmeye çalyorlar. Bizler de elimizden geldiince özellikle bu insani dram düzeltmek, ona bir çare bulmak için Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, Kzlaymzla, AFAD ile el ele vererek, Türk Silahl Kuvvetleri unsurlar ellerinden gelen gayreti göstermek suretiyle oradaki insanlk dramn, trajediyi, milyonlarn çektii acy olabildiince azaltmaya, ona bir merhem olmaya çalmaktayz. Rejim karadan ve havadan saldrlaryla gerçekten insanlk d faaliyet göstermitir. Hastaneleri, okullar, yerleim yerlerini vurdular. Her ne kadar onlar inkar etseler de bunlarn fotoraflar, videolar her tarafta mevcut. Dolaysyla öncelikle, özellikle bu saldrlarn durdurulmas, akan kann durdurulmas, atekesin salanmas, birinci amacmz bu. Dier taraftan da Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türk Silahl Kuvvetleri, daha önce Sayn Cumhurbakanmz tarafndan açklanm olan görüleri, talepleri, ilkeleri aynen koruyoruz, muhafaza ediyoruz. Soçi anlamas diyoruz, Astana mutabakat ve Adana mutabakat diyoruz. Bunlardaki ilkeler neyse taraflarn bunlara uymasn bekliyor, bunu talep ediyoruz.

Türkiyenin uluslararas hukuka, insanla, tarihine, kültürüne uygun açk ve effaf ekilde faaliyetlerini sürdürdüünü ve sürdürmeye devam edeceini belirten Akar, Herhangi bir ekilde gözlem noktalarmzn çekilmesi söz konusu deil. Herhangi bir ekilde onlara kar bir ey yapld takdirde misliyle mukabele edeceimizi de defaten söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Dolaysyla bu atekesin salanabilmesi, akan kann durabilmesi için süratle taraflarn Soçi mutabakatndaki taahhütlerine uymasn bekliyoruz. Biz uyduk, dier taraflarn da uymasn bekliyoruz deerlendirmesinde bulundu.

- Tüm komularmzn toprak bütünlüüne sayglyz

Moskovadaki görümeler hatrlatlarak bunlarn devam edip etmeyecei sorusuna Akar, Görümelerimiz tabii ki devam ediyor, edecek. Bu taleplerimizi tekrar tekrar gündeme getirdik, getirmeye devam edeceiz karln verdi.

Astana Mutabakatnn 5. maddesine dikkati çeken Akar, atekesin salanabilmesi için garantör bir ülke olarak Türkiye Cumhuriyeti Devletinin de ilave tedbirler alma konusunda yetkili olduunu belirtti. Akar, unlar kaydetti:

Biz orada atekesin salanmas için ne gerekiyorsa bunu yapmaya çalyoruz, alann kontrol edilmesine çalyoruz. Gerekirse oradaki muhaliflere veyahutta atekesi bozanlara kar zor da kullanabileceimizi ifade ettik, ifade etmeye devam ediyoruz. Bizim yaptmz intikallerin baka bir amac yok. Biz Suriye bata olmak üzere tüm komularmzn toprak bütünlüüne sayglyz. Biz bir an önce bölgede atekesin salanmas, istikrarn salanmas, anayasann yaplmas, meru bir hükümetin seçilmesi ve bu meru hükümet çerçevesinde istikrara kavumu, demokratik ve istikrarl bir Suriyeden bahsediyoruz. Bu bizim arzumuz, isteimizdir. Bizim baka bir niyetimiz, maksadmz yok, çalmalarmz bu istikamette. Avrupal ve ABDli dostlarmzn da taahhütlerine uymalarn, somut admlar atarak sorumluluklarn yerine getirmelerini, üzerlerine düeni yapmalarn bekliyoruz.

Kendisinin mevkida ile birebir görümesinin olup olmayacana yönelik soruyu ise Akar, Her zaman mümkün. Bizim Rusya ile münasebetlerimiz bakan düzeyinde, askerden askere bu balamda devam etmekte, devam edecek bunlar diye yantlad.

Ana Sayfaya Git