Akbulut hayatını kaybetti

Erzincan'da 1935 yılında dünyaya gelen Akbulut, 86 yıllık hayatına başbakanlık, TBMM başkanlığı ve milletvekilliği ile uzun soluklu siyasi mücadele sığdırdı. Eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Samia Akbulut ile evli olan Akbulut 3 kız çocuğu babasıydı

Haberler 15.04.2021 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski babakan ve TBMM Bakan, Cumhurbakanl Yüksek stiare Kurulu (YK) Üyesi Yldrm Akbulut 86 yanda hayatn kaybetti.

Akbulut, tedavi gördüü Ankara Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesinde yaama veda etti.

ÖLÜMÜYLE LGL AçIKLAMA

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, eski Babakan ve TBMM Bakan, Cumhurbakanl Yüksek stiare Kurulu (YK) Üyesi Yldrm Akbulutun vefat üzerine Ankara Üniversitesi Tp Fakültesi bni Sina Hastanesinde basn mensuplarna açklama yapt.

Akbuluta Allahtan rahmet dileyen Ünüvar, Sayn Akbulut, uzun yllardr bizim hastamzd, Ankara Üniversitesi olarak. Aterosklerotik kalp hastal, kalp yetersizlii ve kalp pili tanlaryla yllardr takibimizdeydi. 28 ubattan itibaren de önce Kalp Merkezimizde, 10 Nisandan itibaren de youn bakmda takibi yaplyordu. bilgilerini verdi.

Akbulutun bugün saat 14.00 dolaynda hayatn kaybettiini belirten Ünüvar, unlar kaydetti: Allahtan rahmet diliyoruz. Youn bakm ünitesinde doktorlarmz, hemirelerimiz, çalanlarmz insan üstü bir gayret sarf etti ama maalesef kaderin tecellisi. Bugün saat 14.00te Sayn Babakanmz Yldrm Akbulut Beyefendiyi kaybettik. Türkiye büyük bir devlet adamn, bizler de uzun yllardr takip ettiimiz bir hastamz kaybettik. Allah rahmet eylesin, mekan cennet olsun.

AKBULUT KMDR

Erzincanda 15 Kasm 1935te dünyaya gelen Akbulut, babasnn PTT memuru olmas dolaysyla ilkokulu Eskiehirde, ortaokulu Samsunda, liseyi ise Erzincanda okudu.

stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirip serbest avukatlk yapan Akbulut, Adalet Partisi Erzincan l Bakanl görevinde bulundu.

Anavatan Partisinin (ANAP) kurucular arasnda yer alan ve 1983teki genel seçimde ANAP Erzincan Milletvekili olarak TBMMye giren Akbulut, 26 Ekim 1984 - 6 Eylül 1987 arasnda Turgut Özal tarafndan kurulan 45. Hükümette çileri Bakan olarak görev ald.

1987deki genel seçimde yeniden milletvekili olan Akbulut, TBMM Bakan seçildi ve bu görevini 9 Kasm 1989a kadar sürdürdü.

Turgut Özaln 1989da Cumhurbakan seçilmesinin ardndan ayn yl Akbulutun Babakanlnda 47. Hükümet kuruldu.

17 Kasm 1989daki ANAP 1. Olaanüstü Kongresinde Özaldan boalan Genel Bakanlk koltuuna Akbulut oturdu.

2002DE TBMMYE VEDA ETT

Akbulut, 15 Haziran 1991de gerçekletirilen ANAP Kongresinde Mesut Ylmaza yenilerek genel bakanlk ve babakanlktan ayrld.

Bu süreçten sonra siyasi çalmalarna devam eden Akbulut, 18 Nisan 1999 seçimlerinin ardndan TBMM Bakan seçildi ve bu görevini 2000e kadar sürdürdü.

Cumhurbakanl seçimlerinde aday olan ancak adayln 2. turun ardndan geri çeken Akbulut, 2002de ANAPtan istifa ederek Doru Yol Partisinden (DYP) stanbul milletvekili aday oldu. Akbulut, DYPnin baraj geçememesi nedeniyle TBMMye veda etti.

Eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Samia Akbulut ile evli olan Akbulut 3 kz çocuu babasyd.

Ana Sayfaya Git