Akkuyu Nükleer Santrali için ilk harç

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katıldığı törenle atıldı, temele ilk harç döküldü.

Haberler 04.04.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin 1955te balayan nükleer enerji sürecinin ilk santral projesi olan Akkuyu Santralnda temel atma töreni bugün Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin katlmlar ile gerçekletirildi.

Cumhurbakanlnda düzenlenen törende, Akkuyu Santralnn ina edilecei Mersinin Gülnar ilçesine canl balant yapld ve santralin temeli resmen atld, temele ilk harç döküldü.

CUMHURBAKANI ERDOAN: EN BÜYÜK 10 EKONOMDEN BR OLMAYI HEDEFLYORUZ

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, temel atma töreninde yapt konumada unlar söyledi;

Sizleri en kalbi duygularmla saygyla selamlyorum. Kymetli dostum Rusya Devlet Bakan Putine ve heyet üyelerine hogeldiniz diyorum. Bugün gerek ülkemizin kalknmas adna, gerekse Rusya Federasyonu enerji ibirlii adna tarihi bir ana ahitlik ediyoruz. Bugün burada deerli dostum Putin ile birlikte temeli atmann bahtiyarln yayorum. Heyecanmza ortak olduklar için ükranlarm sunuyorum.Ayrca Rusya Federasyonu ile birlikte birçok stratejik projeyi de hayata geçiriyoruz. Türk Akm Doalgaz Hatt ve Akkuyu Nükleer güç Santrali bunlardan bazlardr. Rusya ile birlikte bir çok stratejik projeyi hayata geçiriyoruz. Ülkemizin güvenli sürdürülebilir enerjiye sahip olmas için nükleer enerji önemli yer tutuyor.

Türkiye olarak 2003-2017 yllar arasnda ortalama 5.8 büyüdük. 2017 orannda yüzde 7.4 orannda büyüme baars sergiledik. Cumhuriyetimizin 100. yl olan 2023te dünyann en büyük 10 ekonomisinden biri olmay hedefliyoruz.Enerji sektörümüzün her alannda yatrmlarmz kesintisiz devam ediyor. Sürdürülebilir enerjiye sahip olacamz bir gelecek için, nükleer enerji planlarmz arasnda önemli yer tutuyor. 2023 ylnda devreye alnmas ile Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler arasna dahil olacaktr. Akkuyu tüm üniteleri ile devreye girdiinde tek bana ülkemizin elektrik ihtiyacnn yüzde 10unu karlayabilecektir. Petrol, doalgaz ve kömüre dayanan enerji sepetimizi daha salkl hale getirmi olacaz. Türkiyenin pek çok yatrm ve eseri gibi ülkemizin yarm asrlk hayali olan Akkuyu projesini hayata geçirmek de bize nasip oldu. Sayn Putin bata olmak üzere tüm Rus makamlar ile çok yakn mesaimiz oldu. Sayn babakanmza, TBMM bakan ve vekillerine de bu süreçte verdikleri destek için hepsine ayrca teekkür ediyorum. Gece gündüz demeden çalan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanmza da tebriklerimi iletiyorum. Hep birlikte çalmaya devam edeceiz.

PUTN: YEN BR DÖNEM, YEN BR ADIM

Rusya Devlet Bakan Putin ise törende yapt konumaya Bayanlar baylar, öncelikle en içten ve kalbi duygularmla sizleri Türkiyedeki ilk güç enerji santralinin inaatna balamamzla tebrik etmek istiyorum.Bu proje son derece deerli ve önemlidir. Bu merasime sadece tank olmuyor, Türkiyenin nükleer i sektörünü kuruyoruz. Yeni bir sektör oluturuyoruz. Bu tamamen yeni bir dönem, yeni bir adm. ifadelerini kulland.

Putin sözlerine öyle devam etti;

Rusya Federasyonu sektörde lider bir ülke. Ekonomik açdan olumlu teknolojiler uygulanacak. Biz kendi sektörümüzde bu teknolojileri uyguluyoruz. çevre dostu olacaktr.Bilim ve teknoloji potansiyelini de artracak. Hem ucuz hem de temiz elektrik enerjisini salayacak. Özellikle Rus partnerler, aktif bir ekilde küçük ve orta ölçekli irketleri tevik etmek istiyor. 350yi akn Türk irketi potansiyel tedarikçi listesine dahil olmak istiyor.TBMM milletvekillerine teekkürlerimi sunuyorum. Deerli dostlar son derece iddial bir hedefimiz var 2023 senesinde ilk enerji blounun devreye girmesini istiyoruz. Deerli dostum Recep Tayyip Erdoan ile bunun gerçeklemesi için bunu yapma konusunda mutabk kaldk.

Ana Sayfaya Git