Akşener, İYİ Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu

"Hiçbir hesabı tutmayan büyük ekonomistimiz, son olarak akıl dolu bir hamleyle 'dolara çevrilebilir mevduat' kavramını 50 yıl sonra tekrar hayatımıza soktu. Büyük Türkiye, büyük güç, hedef 1973. 2023 hedefleri gitti, yerine 1973 çözümleri geldi"

Haberler 23.12.2021 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM (AA) - Y Parti Genel Bakan Meral Akener, finansal piyasalara yönelik paketi eletirerek, Hiçbir hesab tutmayan büyük ekonomistimiz, son olarak akl dolu bir hamleyle dolara çevrilebilir mevduat kavramn 50 yl sonra tekrar hayatmza soktu. Büyük Türkiye, büyük güç, hedef 1973. 2023 hedefleri gitti, yerine 1973 çözümleri geldi. dedi.

Akener, partisinin TBMM Grup Toplantsnda yapt konumada, bu haftann Mara katliamnn yl dönümü olduunu anmsatarak hayatn kaybedenlere Allahtan rahmet, ailelerine ve sevenlerine basal diledi.

ktidarlarn milletin ne yaadn görmek ve bilmek zorunda olduunu ancak zaman zaman bunu skalayabileceini ifade eden Akener, bu noktada muhalefetin devreye girerek iktidara gerekli uyarlar yaptn söyledi.

Asgari ücret konusundaki önerilerini anmsatan Akener, Y Partinin makul siyaset anlay sayesinde kazanann millet olduunu, muhalefete kulak verildiinde kyametin kopmadn ve iyi sonuçlar ortaya çktn dile getirdi.

- Asgari ücret art 4 ayda eriyecek

Milletin asgari ücret artndan kazancnn ne kadar süreceine ilikin endieleri olduunu dile getiren Akener, Belli ki farknda deiller ama kendi elleriyle yol açtklar yüksek enflasyon yüzünden, açklanan asgari ücret art 4 ayda eriyecek. O yüzden biz, asgari ücrete 3 ayda bir güncelleme yaplmasn ve çalanmzn emeinin enflasyona kar korunmasn öneriyoruz. Ayrca verimlilii arttrmadan yaplan enflasyon sarmal neticesinde gelen ücret artlar refah arttrmaz. Eer gerçekten bir refah art salamak istiyorsanz ie hayat pahalln azaltmakla yani enflasyonu düürmekle balayn. diye konutu.

Akener, konumasnn bir bölümünde asgari ücretle çalan Cem Güne adl bir vatanda kürsüye çard. Günein ardndan konumasna devam eden Akener, memleketin dört bir yannda milletin dertlerini dinlediklerini ancak Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann milletin dertlerini brakp Afrikal gençlerin dertlerinin peine dütüünü savundu. Erdoann Afrikal gençlerle bulutuunu anmsatan Akener, Mozambikli bir genç kzn sözleri Sayn Erdoan derinden etkilemi. Ne demi o genç? Daha adil bir dünya istiyorum. demi. Adil bir düzen isteyen milyonlarca gencimizi itip kakan hatta hzn alamayp terörist ilan eden gerçek bir gönül insan, adeta bir sevgi ptrc olan Sayn Erdoan, Afrikal bir genç kz daha adil bir dünya isteyince çok duygulanm. Yazk, kyamam. Ekonomi, yangn yeri, Sayn Erdoan Mozambikli gençlerin derdine dümü. Milletine yabanclam u yönetim anlayna bir bakar msnz? Yazklar olsun. ifadelerini kulland.

- Türkiye, 1994 ve 2001 krizlerinden daha derin bir kur krizi yayor

Cumhurbakan Erdoann Babakanlm döneminde döviz rezervini 135 milyar dolara çkardk ama daha sonra bir düü yaand. Ben o srada yoktum, Cumhurbakanydm. dediini aktaran Akener, unlar söyledi:

Arkada, sevimli hayalet Casper misali o srada orada deilmi. u ibretlik psikolojiye bir bakar msnz? Sayn Erdoan, o günleri geçtim, belli ki sen imdi de buralarda deilsin. Türkiye 1994 ve 2001 krizlerinden daha derin bir kur krizi yayor. Sen oral bile deilsin. Palyatif admlarla ön almaya çaltn bu kur krizinin devam üretimde ve bankaclk sektöründe bir krizdir, bunu böyle bilesin. Her gün bir irket ya da birlik faaliyetlerine daha fazla devam edemeyeceini belirten açklamalar yapyor. Tüm Süt, Et ve Damzlk Sr Yetitiricileri Dernei sizin bu akl ve bilim d politikalarnz sonucu artan üretim maliyetlerinden dolay yaz aylarnda et ve süt darboaz yaanacan söylüyor. Enerji, Petrol, Gaz kmal stasyonlar veren Sendikas dayanacak güçleri kalmadn, iflasn eiine geldiklerini açklad. TURYOL, stanbuldaki baz seferlerini durdurduunu açklad. laç ve tbbi cihaz üreticilerinin önemli bir ksm iflasn eiinde. Ortopedi ve beyin cerrahisi ameliyatlarnn yaplamama riski var. bilmez ekibinle el ele verip sebep olduunuz hayat pahall ile memleketi milletçe yoksullukta eitlendiimiz bir duruma getirdiniz. Fakat bu kafayla giderseniz bir süre sonra sadece yoksullukla deil, Allah korusun yoklukla da karlaacaz.

- Hzla hiperenflasyona doru gidiyoruz

Meral Akener, ilerin çrndan çktn ve iktidarn artk ne yalan söyleyeceini ardn öne sürerek öyle devam etti:

Önce Bu bizim ekonomik modelimiz. dediler. Sonuç kötü olunca suçu d güçlere attlar. Baktlar ki ortada d güç falan yok, sonra dönüp tekrar iç güçlere havale ettiler. Arada bir ekonomik modelle d güçler arasnda gidip geliyorlar. Gardroptan kyafet seçer gibi her sabah yeni bir yalan seçiyorlar. Sayn Erdoan, bir model uygularsn, baz konularda iyileme olur. Baz konularda iler kötüye gider, oturur tartrz. Ama uyguladn sözüm ona modelle her ey kötüye gidiyorsa bunun artk tartlacak bir yan yoktur.

Merkez Bankas politika faizini indirdi. Peki faizler dütü mü? Hayr. Tahvil faizleri yüzde 24e dayand. Sen faizi indirdim diye caka satarken yönettiin devlet yüzde 24 faiz ödüyor. Peki enflasyon dütü mü? Hayr. Hatta, hzla hiperenflasyona doru gidiyoruz. Satn alma gücü artt m? Mesela, sen faizi düürünce daha rahat ev ya da araba alabiliyor muyuz? Hayr. Tam tersine ev almak, araba almak artk neredeyse imkansz. hracatla kalknacaz diyorsun. Peki ihracat artrmak için yeni yatrm yaplyor mu? Hayr. u anda tüm yatrmlar durdu. Ekonomiye güven artt m? Hayr. çünkü kimse önünü göremiyor. Yahu hala niye srar ediyorsun kardeim? Saraya kapandn. Zaten anlamadn ekonomiyi damadna ve liyakatsiz kadrolara braktn. Sonunda olan oldu. Be müteahhidin keyfi ve parti kodamanlarnn lüks hayatlar dnda ekonomide iyi giden hiçbir ey kalmad. Doru tedavinin ilk adm, doru tehis koymaktr. Bu krizin sebebi bizzat Sayn Erdoan ve ülkemize musallat ettii bu ucube sistemdir.

- O tokat, ine ine millete indi

Hükümetin d güçler söylemini eletiren Akener, Sayn Erdoan, sen milleti bu ucube sistemine ikna ederken verin yetkiyi, dolarla, faizle nasl uralyormu görün demiyor muydun? Partili cumhurbakanl sistemi d güçlere tokat gibi inecek demiyor muydun? O tokat, ine ine millete indi. Bir kere olsun yaptn hatann sorumluluunu al yahu. dedi.

Akener, iktidarn ya akln ve bilimin gerektirdiini yapp ekonomiyi düze çkartmas gerektiini ya da sand getirerek uygulamalarnn hesabn millete vermek zorunda olduunu iddia etti. Cumhurbakan Erdoann dövizdeki dalgalanmalara kar açklad modeli anmsatan Akener, unlar kaydetti:

Hiçbir hesab tutmayan büyük ekonomistimiz, son olarak akl dolu bir hamleyle dolara çevrilebilir mevduat kavramn 50 yl sonra tekrar hayatmza soktu. Büyük Türkiye, büyük güç, hedef 1973. 2023 hedefleri gitti, yerine 1973 çözümleri geldi. Saray medyas 2 gündür bu çaresizlii milletimize ekonomik baar diye itelemeye çalyor. Allah akl fikir versin. Arkada, nas var diye diye gezdi, pazartesi akam çkt, hayatmza yepyeni bir faiz tipini sokuverdi. Türk liras mevduata dönenlere kur farkn devlet olarak ödeyeceklerini açklad. Yani gitti Türk lirasn dolara balad. Benim itibarm yok, Amerikay kendime kefil tutuyorum dedi.

çocuk mu kandryorsun Sayn Erdoan? Madem kur farkn yani gizli faizi ödeyecektin, bugüne kadar faizle bu kadar oynayp döviz lobilerinin ekmeine niye ya sürdün? Madem adna faiz demeden faiz ödeyecektin, sanayicimizden esnafmza, çiftçimizden emekçilerimize bu çileyi neden yaattn? Adn faiz koysan, bankalar piyasa artlarna göre davranacak, yükü de omuzlayacaklard. Ama imdi Kur farkn ödeyeceim diyerek hem faiz hem de döviz lobisini milletin hazinesinden besleyeceksin. Türkiye ekonomisi deneme tahtas m? Türk milleti kobay m? Böyle i bilmezlik olur mu? Böyle devlet yönetilir mi? Yazklar olsun. ki gündür saray medyasnda, davul zurna eliinde kutlama yapmay biliyorsunuz. Madem kur dütü, artk uçuyoruz; o zaman hemen doal gaz ve elektrik fiyatlarn düürün. Madem bu, büyük bir ekonomik baar o zaman bu baarnn nimetlerinden u zor k artlarnda milletimiz de yararlansn. Buyrun, hodri meydan.

- Y Yaam Geliri Modeli projesi

Mecliste bütçe görümeleri devam ederken 6 il gezdiklerini anlatan Akener, vatandalarn dile getirdii skntlar aktard. Akener, Türkiyenin çok büyük bir potansiyele sahip olduunu, liyakatli kadrolarla her sorunun üstesinden gelinebileceini kaydetti.

Daha önce açkladklar Rüzgargülü Projesini anmsatan Akener, giderek artan yoksullua, sosyal adaletsizlie ve gelir eitsizliine bir çözüm olarak yeni hazrladklar Y Yaam Geliri Modeli projesine ilikin bilgiler paylat.

Türkiyede 15-24 ya grubundaki 11,7 milyon gençten 2 milyondan fazlasnn evinde bilgisayar, 850 bin gencin ise evinde internet balants olmadn ifade eden Akener, hazrladklar projeyle 18-26 ya arasndaki tüm gençlere, kadnlara ve çocuklara destek olacaklarn söyledi.

Akener, Y Yaam Geliri Modelinin yllk maliyetini 2021 fiyatlaryla 200 milyar lira olarak hesapladklarn, projenin finansmannn önemli bir ksmn, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminden sonra ciddi bir ekilde artan vergi harcamalarndaki israfn önüne geçerek salayacaklarn, geri kalan ksmn da karbon vergileriyle karlayacaklarn iddia etti.

Akener, partisinin önümüzdeki cuma günü stanbulda düzenleyecei Y Kalknma Kongresine ilikin bilgiler de paylaarak Farkl tarihlerde 4 günlük bir kalknma kongresi düzenleyerek Y Partinin ekonomi ve kalknma alanlarndaki vizyonunu, programn, projelerini ve çözüm önerilerini sizlerle paylaacaz. Kongremizin ilk oturumunun temas Eitlenen Türkiye olacak. Bu oturumda; yoksulluk, kapsayclk ve istihdam alanlarndaki çözümlerimizi paylaacaz. 4 oturumun sonucunda da Y Parti iktidarnda uygulayacamz ekonomi ve kalknma alanndaki programmz, 100 günlük, 300 günlük ve 500 günlük takvimimizi tamamlayp sizlerin dikkatine sunacaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git