Akşener, İYİ Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Maliyetler artmaya, raflar, tezgahlar, yanmaya devam ediyor. Çiftçilerimiz yalnız kalmaya, üretimimiz yok olmaya, devam ediyor." dedi.

Haberler 07.04.2022 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akener, partisinin TBMM Grup Toplantsndaki konumasnda, Diyanet leri Bakanlnn ftr sadakasn 40 lira olarak belirlediini, bu rakamn 4 kiilik bir aile için aylk 4 bin 800 liraya denk geldiini belirtti.

Fitre üzerinden hesap yapldnda açlk snrnn asgari ücretin 550 lira üzerinde olduunun görüldüüne iaret eden Akener, Yani bugün asgari ücretle geçinmeye çalan milyonlarca insanmz açlk snrnn altnda yaam mücadelesi veriyor. Üstelik daha bunun içinde elektrik, su, doal gaz, kira, giyecek, ulam, çocuklarn okul masraflar yok. Bir yandan danmanlara, saray erafna 5-10 maa vereceksiniz, bakan yardmcnza 314 bin lira maa vereceksiniz, dier yandan çalanlar, emeklileri, açla mahkum edeceksiniz. Böyle vicdanszlk olur mu? Böyle devlet yönetilir mi? Yazklar olsun. diye konutu.

SON 20 YILIN EN YÜKSEK ENFLASYONUNU YAIYORUZ

TÜKin, yllk enflasyonu yüzde 61,1 olarak açkladn anmsatan Akener, bu rakamn son 20 yln en yüksek enflasyon oran olduunu belirtti.

Türkiyenin Afrika ülkelerinden bile daha yüksek bir enflasyon oranyla kar karya olduunu dile getiren Akener, 39 Afrika ülkesinde yllk enflasyon yüzde 10un altnda. 53 Afrika ülkesinde ise sadece Sudan ve Zimbabvenin enflasyonu bizden yüksek. u tabloya bakar msnz? in kötüsü, gün geçtikçe her ey daha da kötüye gidiyor. Marketlerdeki fiyatlar durdurulamyor. Maliyetler artmaya, raflar, tezgahlar, yanmaya devam ediyor. çiftçilerimiz yalnz kalmaya, üretimimiz yok olmaya, devam ediyor. Milletimizin cebindeki para her gün erimeye devam ediyor. Ama tüm bunlara ramen iktidar tarafnda her ey tkrnda. Sayn Erdoann keyfi Nebati Bakann neesi asla bozulmuyor. Saray sefas, memleket yansa bile hz kesmiyor. eklinde konutu.

TÜRKYEDE SON BR YILDA ENERJ FYATLARI YÜZDE 97,2 ARTTI

Akener, 2020 yl Aralk ayndan bugüne kadar doal gaz fiyatlarnn evlerde yüzde 101, sanayide yüzde 710, doal gaz santrallerinde ise yüzde 668 arttn belirtti.

Meral Akener, Türkiyenin sadece gdada deil, artk enerjide de en yüksek enflasyona sahip ülke olduunu, son bir ylda Türkiyede enerji fiyatlarnn yüzde 97,2 arttn, Avrupa Birlii ülkelerinde ise bu artn yüzde 28,7 olduunu kaydetti.

Geçtiimiz hafta ekere de yüzde 31 orannda zam yapldn belirten Akener, bu konuda daha önce yaptklar uyarlarn dikkate alnmadn ileri sürdü.

Akener, Biz bu arkadaa bouna bay kriz demiyoruz. Neye dokunsa, neyi konusa, neden bahsetse hemen bir krizle karlayoruz. Maallah dedii üç gün yaamyor. Bizden önce elektrik yoktu dedi. Elektrik zamland. Doal gaz müjdesi verdi, doal gaz zamland. Ramazanda et ucuzlayacak dedi, et zamland. imdi de eker ucuz dedi, eker zamland. Gelen zamlar için erken uyar sistemi sanki mübarek. Ama tersten. görüünü savundu.

Kamunun hakem rolünün piyasann insafna terk edilmemesi gerektiini dile getiren Akener, sözlerini öyle sürdürdü:

Açkça ifade etmek isterim ki bay kriz ve arkadalarnn uydurduu Türkiye ekonomi modeli an itibariyle çökmü, çöp olmutur. Bay krizin Faiz sebep, enflasyon sonuçtur fantezisi dorultusunda anlatlan rekabetçi kur, uçan ihracat, döviz bolluu ve düen enflasyon masal, Türkiyenin gerçekleri karsnda yenilmitir. Daha önce nicesinin bana geldii gibi arkadalarn bu son, sözde ekonomi modeli de gelen son veriler itibariyle iflas etmi, ortada enflasyonla mücadeleyi amaçlayan bir program artk kalmamtr. Ve ayn iflas eden önceki ekonomi programlarnda olduu gibi bu defa da Nebati Bakann affn isteme vakti gelip çatmtr. Bu vesileyle siyasi tarihimize, bu ucube sistemin öüttüü nice bakandan biri olarak ltl gözleri ve sebep olduu utanç tablosuyla geçecek bu arkadamza yeni hayatnda imdiden baarlar diliyorum.

ER YA DA GEç O SANDIK MLLETN ÖNÜNE GELECEK

Yurt gezilerindeki gözlemlerini anlatan Akener, vatandalarn çok büyük bir yoksullukla mücadele ettiini, insanlarn artk kasaba girip et alacak durumunun bile kalmadn söyledi.

Milletin her eyin farknda olduunu, er ya da geç sandn milletin önüne geleceini dile getiren Akener, Az kald. Emeklilik planlarnz yapmaya imdiden balayn. çünkü o gün geldiinde umursamazlnzn hesabn milletimize vereceksiniz. ifadelerini kulland.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann gençlerin yurt dn gezmeleri, kada basl kitap okumalar ve spor yapmalar yönünde açklamalar yaptn aktaran Akener, Sayn Erdoan, senin bu söylediklerini ancak ve ancak etrafndaki ihaleci gençler yapabilir. Einin, dostunun, yandann çocuklar yapabilir. Doymak bilmeyen rantçlarnn çocuklar yapabilir. Bol maal danmanlarnn, müdürlerinin çocuklar yapabilir. Ama bu memleketin çocuklar, gençlerimiz, maalesef yapamyor. Üstelik senin yüzünden yapamyor. Gençlerimiz bu dediklerini hayata geçirmeyi hayal bile edemiyor. Masrafl tavsiyelerini, lüks zevklerini kendine sakla. Gençlerimizin hayatn da hayallerini de enerjisini de çaldnz. Eer ülkemizdeki gençlere illa bir tavsiye vermek istiyorsan benim gibi olmayn demen yeter. Baka söze gerek yok. diye konutu.

Akener, geçen hafta bir grup gençle bir araya geldiini belirterek gençlerin kendisine aktard sorunlar anlatt.

Meral Akener, iktidar gençlerin eitimini, birikimini ve enerjisini yok saymay seçtiini, vasatlatrmay bir politika olarak benimsediini öne sürdü.

Modern devlet anlaynda güvenilirlii salayan esas unsurun kurumsalla duyulan inanç olduuna dikkati çeken Akener, devletin her vatandann hakkn ve çkarn eit olarak korumas gerektiini ancak bu korumann sadece kanunlarla deil, ayn zamanda doru bilginin ve düüncenin yaylmasyla salanabileceini kaydetti.

Vatandalarn, kendilerini güvende hissetmeleri için devletin nasl yönetildiini, haklarnn ne derece korunduunu, hayatn etkileyen kararlarn nasl verildiini bilmesi gerektiine dikkati çeken Akener, basn özgürlüünün öneminin bu noktada ortaya çktn belirtti.

Bugün Anadolu Ajansnn 102nci kurulu yl dönümü olduunu da anmsatan Akener, Bata Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Anadolu Ajansnn kurucular Halide Edip ve Yunus Nadi ile ajansta emei geçen ve kalemleri satlk olmayan tüm gazetecileri rahmet ve saygyla selamladn belirtti.

Meral Akener, Anadolu Ajansnn sadece milli mücadelenin sesi olmakla kalmadn ayn zamanda Cumhuriyetin de kalesi olduunu vurgulad.

Akener, konumasna öyle devam etti:

Atatürkümüzün vizyonuyla, milletin müterek sesi olarak Cumhuriyet döneminde Türk basn milletimizin iradesiyle kazandmz cumhuriyetimizin fikri ve anlay için çelikten bir kaleydi. Yeni yönetimden yeni haklardan ve yeni özgürlüklerden vatandalarn haberdar olmasn salayan, onlara gerçekleri anlatan bir kaleydi. Bunu, Atatürkümüzün u sözleri çok güzel açklar; Bugün milletin, içtenlikle birlemi ve dayanm bulunmas zorunludur. Kamunun esenlii ve mutluluu bundadr. Mücadele bitmemitir. Bu gerçei milletin kulana, milletin vicdanna gerei gibi ulatrmada basnn görevi çok ve önemlidir.

Ancak ne yazk ki yayn hayatna igal kuvvetleri ve i birlikçilerine kar Anadoluda yaanan igali ve katliamlar duyurarak balayan Cumhuriyetimizin fikirlerinin ve anlaynn kalesi olan Ajans; bugün saray iktidarnn propaganda makinelerinden birine dönütürüldü. Türk milletini hakikatle aydnlatan Anadolu günei de nice önemli Cumhuriyet kurumumuz gibi AK Partinin arpalna indirgendi. Ve geldiimiz noktada Milli Mücadele ve Cumhuriyetle bir olarak anlan Türk devletinin ilk resmi ajansn artk maalesef seçim gecesi hileleriyle ve Japon esnafna duyduu ilginç hassasiyetiyle anar hale geldik.

HER PARTDE GÖREV DEKLKLER GENEL BAKANLARIN UHDESNDEDR

Öte yandan Grup Toplantsnn ardndan Y Parti Genel Bakan Yardmcl görevinden alnan stanbul Milletvekili Yavuz Araliolu gazetecilerin sorularn yantlad.

Araliolu, son divan deiikliinin kamuoyunda bir divan deiikliinden öte bir ekilde alglandn dile getirerek, Partimde iyilik adna mücadele etmeye devam edeceim. ifadelerini kulland.

Daha önce de görev deiiklikleriyle yeni görevlere getirildiini anmsatan Araliolu, Görev tevdi edilince iyi diyecek, görevden alnnca da kötü diyecek kadar karakter ve mizac zayf bir insan deilim dedi.

Ana Sayfaya Git