Akşener: Kriz yönetiminin, bizzat kendisi bir krizdir

'Büyük büyük sözlerle güven vermeye çalışmak güzel, ancak bir süre sonra kaçınılmaz tabloyla karşılaştığımızda, yaşanabilecekleri tahmin etmek hiç de zor değil.'

Haberler 21.03.2020 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Y Parti Genel Bakan Meral Akener düzenledii basn toplants ile koronavirüs (Covid-19) salgnna ilikin iktidarn politikalarn eletirdi. Akener, Kameralar önündeki toplantlar güzel, Büyük büyük sözlerle güven vermeye çalmak güzel, ancak bir süre sonra kaçnlmaz tabloyla karlatmzda, yaanabilecekleri tahmin etmek hiç de zor deil dedi.

Akener, Umreye izin verilmesinin sorunlu olduunu, Sayn Salk Bakannn iyi niyeti ve gayretleri, kar karya olduumuz riskleri maalesef ortadan kaldrmyor. Kendisinin düzenli bilgilendirmelerini saymazsak, önlemler konusunda aksamalarn yaandn görüyoruz.Geliyorum diyen bir salk tehdidine ramen, 22 bin vatandamzn Umreye gidiine izin veren, dönüte ise, vatandalarmz gece yars boaltlan örenci yurtlarna dolduran bir kriz yönetiminin, bizzat kendisi bir krizdir. Bizim iaret ettiimiz nokta, ite budur eklinde belirtti.

SORULARIN YANITLARINI YAAYARAK ALIYORUZ

Geçmi dönem TBMMden yapt konumay hatrlatan Akener, Bak iki ay önce Meclis kürsüsünden iktidara baz sorular sormutum: Karantina merkezlerini hazrladnz m?Sahra hastaneleri için gerekli hazrlklar tamam m? Tan kitleri temin edildi mi? Üzüntüm odur ki, bu sorularn yantlarn imdi yaayarak alyoruz dedi.

Alnmas gereken önlemlere ilikin de konuan Akener, 83 milyonluk bir ülkeye, 16 tan merkezinin yetmeyecei açk. Tan testlerini ve bavuru merkezlerini acilen ülke genelinde yaygnlatrn. Vatandalarmz büyük merkezlerin acil servislerine veya polikliniklerine gitmek zorunda braklyor, bu da virüsün yaylmasna sebep oluyor. Virüsü tayan ve hastayla temasta olan vatandalarmzn büyük salk kurulularna ylmalarn engelleyin. Bunu salamak için, tp fakültesi hastanelerinde, eitim ve aratrma hastanelerinde, hatta semt polikliniklerinde test için örnek alnmasn ve ilgili merkezlere ulatrlmasn salayn. Aile sal merkezlerinin, risk grubundaki vatandalarmzla iletiim halinde olmalarn, ve üpheli durumlarda, tan için gereken örneklerin, seyyar salk ekipleri vastasyla alnmasn salayn. Sosyal izolasyonun artrlmas için kolaylatrc admlar atn.

Özellikle i hayatnda, nöbet veya vardiya sistemine geçilmesini tevik edin. Kamu personelini 3 hafta süre ile izinli sayp, nöbet esas getirerek, kamu hizmetlerinin asgari personelle yürütülmesinin önünü açn. Bu mücadelede milletimizin sal için, büyük bir özveriyle görev yapan salk çalanlarmza ne kadar teekkür etsek azdr. Kahramanca sava veren salk ordumuza, bu süre zarfnda en az üç ay süreyle birer maa prim vermek için gerekli düzenlemeleri bir an önce yapn.

PATRONLARA TEVK VATANDAA KOLONYA

ktidarn açklad ekonomik önlem paketini, Olumlu bulduumuz yanlar olmakla birlikte, paketin milletimizin her ferdini kapsayan, toplumsal anlamda adil nitelikte olmad maalesef ortada.Patronlara tevik, vatandaa kolonya öngören bir ekonomik paket, milletimizin içinde bulunduu bu hassas dönemdeki ihtiyaçlarn karlayamaz eklinde eletiren Akener, Korona salgnnn etkileri, öncelikle dünyann krlgan ekonomilerini etkileyecek. Türk ekonomisi de, bir süredir maalesef en krlgan ekonomilerden biri. Bu anlamda, Sayn Erdoann açklad ekonomik tedbirler, damadnn karakteristik özellii olan, günü kurtarmac ekonomi anlayn yanstyor dedi.

2 MLYAR AYRILMASI SOSYAL DEVLETLE BADAMAZ

Tüketicilerin korunmas gerektiini vurgulayan Akener, htiyaç sahibi ailelere yaplacak 2 milyar TL tutarndaki nakdi yardm olumlu ama yetersiz buluyoruz.100 milyar liralk bir destek paketinde, ihtiyaç sahibi ailelere yalnzca 2 milyar lira ayrlmas, ve bunun datmnn effaflyla ilgili soru iaretleri olmas, her eyden önce sosyal devlet anlayyla badamaz. Bu nedenle, çok açk ve güçlü bir yöntem için çarda bulunuyoruz; Destek programnda vatandaa dorudan bir maddi destek salayn. Y Parti olarak önerimiz, harcama garantili hane halk desteidir. Nasl m?Hazine, sfr faizli bonolar hane halkna, hanenin büyüklüüne göre orantlayarak datsn. Bunun maliyeti açklanan destek paketinin ancak üçte biri kadar olur. Bu bonoyu alan hane halk, ister aylk tüketiminin bir ksmn bu bonoyu paraya çevirerek yapsn, isterse saklasn ihtiyac olduunda kullansn.

SERMAYEYE DOKUNMAYIN SZLK FONUNDAN YARARLANILSIN

Semaye çevrelerinin sizlik Sigorta Fonu talebine Akenerde destek vererek, Sermaye Kontrolü gibi uygulamalar aklnzdan geçirmeyin Bizi dinleyip ihtiyat akçesini bugünler için ayrsaydnz, bu önlem kolayca uygulanabilirdi ancak, artk böyle bir kaynak bulunmadndan, finansman için sizlik Sigorta Fonu ya da Varlk Fonunu kullanabilirsiniz.

Ayrca, tüketimi canl tutmak için tüm ürünlerdeki KDV oranlarn Haziran ay sonuna kadar sfrlayn, yln geri kalannda ise yüzde 50 indirimli uygulayn. Ücretsiz izne çkarlan, yevmiye ile çalan, maa yapt sata bal olan birçok vatandamz var. O yüzden eitlik ilkesi dorultusunda, onlarn da kredi kart, tüketici ve ihtiyaç kredi ödemelerinin 3 ay ertelenip, yeniden yaplandrlmas gerekir.Böylece her gün i yerine gitmek zorunda olup, büyük risk alan içilerimizi, bir de o ay ödeyecei kredi borcunun derdine düürmemi olursunuz. Kredi borcu bulunmayan vatandalarmz için ise, elektrik, doalgaz, su ve internet faturalarn mutlaka erteleyin. Ayrca bu hizmetler üzerindeki vergi yükünü de 1 yllna kaldrn. Özel sektördeki maa ödemelerinin kesintisiz yaplmaya devam etmesi kritik. Bu çerçevede, Ksmi çalma Ödenei özelinde yaplan deiiklii, olumlu ama yetersiz buluyoruz. Tüm çalanlarmzn kapsama alnmas ve isizlik sigorta fonunun kullanlmasnda bir an önce kolaylk salayn.

Ayn ekilde, temel emekli maann 500 lira arttrlarak 1500 liraya çkarlmas yerinde ama yetersiz bir adm.Kapsayc ve hakkaniyetli bir uygulama için, bütün emekli maalarna ayn ekilde 500 lira zam yaplmas ve muhtaç aylklarnn 1500 liraya çkartlmas gerekir.

ÖRENC VE çFTç KREDLER ERTELENSN

Vakit kaybetmeden çiftçilerimizin Ziraat Bankasna olan kredi ödemelerini 3 ay erteleyin, 3 ay sonunda 1 yllk süreç için sfr faizle yaplandrn. Örenciler için ise, zaten normal artlarda bile sorunlu olan örenci kredi geri ödemelerini de ayn ekilde 3 ay erteleyip, yeniden yaplandrn. Tüm bu admlara paralel olarak, kredi ödemelerinin aksayacak olmas nedeniyle, bankalara mutlaka stres testi yaplmasn salayn ve bankalarmzn sermaye yapsn güçlendirici admlar atn.Ve sakn ola, Sermaye Kontrolü gibi uygulamalar aklnzdan geçirmeyin

KÖPRÜLER VE YOLLARI DEVLETLETR

Aziz milletim;Y Parti olarak toplumsal bir mücadele anlay içinde, milletimizin salnn korunmas ve ekonomik çöküün önlenmesi konusunda, hükümetin alaca doru ve rasyonel tedbirleri destekleyeceimizi ilan ediyoruz.Ancak pakette hiçbir ekilde anlam veremediimiz baz maddeler var. Mesela Sayn Erdoan, hem tedbirli olup dar çkmamamz gerektiini söylüyor, hem de uçak biletlerindeki KDVyi indiriyorMesela Sayn Erdoan, örenciyi, çiftçiyi unutuyor ama, her zaman olduu gibi sevgili müteahhitlerini unutmuyorAllah akna, konut kredisi tevikinin vatandamzn salgn nedeniyle çektii zorlukla ne ilgisi var? Vatanda cannn derdine dümü, sen hala yandana ciro yaptrma peindesin .Sayn Erdoan; Allah akna bir kez olsun bir felaketi, ein dostun için frsata çevirmeye çalma.

Birçok irket çalanlarn ücretsiz izine gönderirken, çalanlarn bir bölümü iini kaybederken, Sen gidip, eini dostunu kurtarma peinde koamazsn.Senin görevin yandalarn deil, önce vatandalarn garanti altna almaktr. Hani konumanda AB ülkelerine laf çarpmak için, Hastaneleri devletletirmeye baladlar. diyordun ya te sana tarihi frsat! Salgn gerekçesiyle müteri garantili yol ve köprülerin ödemelerini önce durdur, salgn bitiminde de, o yollar köprüleri devletletir. Böylece, hem u zor dönemde ekonominin yükünü hafifletirsin, hem de ülkenin gelecei için krk ylda bir olumlu bir adm atm olursun.

Ana Sayfaya Git