Ali Erbaş: Vefat edene dua edilir, beddua değil

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş Ayasofya hutbesinde sarf ettiği “Vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar; vâkıfın şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar” ifadesine açıklık getirdi.

Haberler 27.07.2020 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Ayasofya-i Kebir Camii erifin açlnda yapt hutbede Mustafa Kemale beddua ettii iddia edilen Diyanet leri Bakan Ali Erba, konuyla ilgili açklama yapt.

Dantay kararnn ardndan 86 yl sonra (cuma günü) yeniden ibadete açlan Ayasofyadaki hutbesinde kulland ifadeler nedeniyle hem sosyal medyada hem de CHPli ve Y Partili vekiller tarafndan eletirilen Diyanet leri Bakan Ali Erbatan yant geldi.

Hutbede, Fatih Sultan Mehmet Hann vasiyetini aktardn vurgulayan Erba, Hürriyet Genel Yayn Yönetmeni Ahmet Hakana beddua iddialarna ilikin açklama yapt.

Ahmet Hakann Atatürke lanet ettiiniz eklinde bir eletiriyle kar karyasnz. Bu konuda ne söylemek istersiniz? sorusuna Erba, yazl olarak unlar söyledi:

Ayasofya hutbemde temas ettiim Vakf mal dokunulmazdr, dokunan yakar; vkfn art vazgeçilmezdir, çineyen lanete urar ifadesiyle ilgili u açklamay yapabilirim:

Genel olarak vakfiyelerin sonu, vkfn bedduasyla biter.

Bu vakfm kimler amac dnda kullanrsa Allahn, meleklerin, peygamberlerin, tüm Müslümanlarn laneti onlarn üzerine olsun eklinde.

Ben de hutbede buna atfta bulundum.

Sadece Ayasofyay deil tüm vakf mallarn kastettim.

Geçmii deil, bundan sonrasn kastettim. Uramtr demedim, çinerse lanete urar dedim.

Atatürk 82 sene önce vefat etti. Vefat eden insanlara dua edilir, beddua deil. Geçen geçmitir, Allah Teala da tilke ümmetün kad halet, leh m kesebet ve leküm m kesebtüm (Onlar gelip geçen bir ümmettiler. Onlarn kazandklar kendilerine, sizin kazandklarnz sizedir. Siz onlarn yaptklarndan sorumlu deilsiniz) (Bakara 141) ayetiyle bizi uyarmaktadr.

Biz geçmie taklmadan gelecee bakmalyz.

Kald ki Ayasofyann müzeye dönütürülmesi hususunda Atatürkün dahlinin olup olmad da tarihçiler arasnda tartmal bir konudur.

Velhasl bizim millet olarak vakf mallarn koruma konusunda çok titiz olmamz gerekir. Bunu salamann tek yolu kanunlarla korkutarak olmamal. Farkl yollarla vicdanlar harekete geçirilmeli ve inanç ilkeleri de devreye sokulmal.

Diyanet leri Bakan olarak bunu Müslümanlara hatrlatmak benim görevim. Ben görevimi yapyorum.

Ama birileri benim görevim gerei hatrlattm hususlar üzerinden bilerek ya da bilmeyerek tefrika çkaryor.

Bizim inancmzda vkfn (vakfedenin) vasiyeti nass hükmündedir. Ona uymak gerekir.

Bunu Müslümanlara Diyanet leri Bakannn camide, hutbede hatrlatmas son derece normal bir davrantr, polemik konusu yapmak iyi niyetli bir tavr deildir.

Allah yar ve yardmcmz olsun.

Ana Sayfaya Git