Altan Tan: Yeni bir partiye ihtiyaç var!

Kürt siyasetçi Altan Tan, yeni bir partiye ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Ancak şahsen benim bu aşamada yeni bir parti kurma gibi bir girişimin yoktur” dedi.

Haberler 02.03.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rdaw TVde Hvdar Zanann sunduu 15:00 bültenine katlan Altan Tan, Kürt siyaseti ve HDPye alternatif bir parti kurulaca yönündeki iddialar hakknda deerlendirmelerde bulundu. Tan, HDPnin bugün veya bundan sonra nasl karar alacan ben bilemem, bu onlarn bilecei birey ama açk olan bir ey var o da demokratik mücadele ile silahl mücadelenin birlikte yürümesinin mümkün olmad gerçeidir. Dolaysyla Kürt siyasetçilerimiz bir tercih yapmaldr, bu ya demokratik yolar ya da silah olmaldr. Bu konuda tercihlerini bugüne kadar açkça ortaya koymadlar ifadelerini kulland.

HDPYE ALTERNATF PART

HDP sürekli ayn eyi tartyor ve bu patinajdan kurtulamyor diyen tecrübeli siyasetçi, Bar söylemi güzeldir ama içi botur. Bar sadece söylemle gerçeklemez. Her eyden önce bu tercih effaf olmaldr. Sonrasnda dier admlar atlr. Fakat ben bu konuda kendilerinden önemli bir karar beklemiyorum. Alnan kararlar da hep tekrardr diye konutu.

HDPye alternatif bri parti kurulaca yönünde iddialar var. Sizin de adnz geçiyor. Ayhan Bilgen ve dier baz isimlerle yeni bir parti kurma gibi bir çalmanz var m? sorusuna Altan Tan u yant verdi:

imdi Türkiyede Kürt siyaseti çounlukta Türk solunun eline dümü. Onlar da slam dini, dili ve kültürünü pek sevmiyor, bu da açktr. Türkiyedeki Kürtlerimizin yüzde doksan (ben muhafazakar kelimesini sevmiyorum) Müslümandr. Kendi dilini, kültürünü, gelenek ve inançlarn biliyor, seviyor, yani Kürdevaridiler. Kürt kültürünün yüzde 90 Müslüman. Yani halk baka bir yolda, liderlik ve idare baka yolda. Bu nedenle iki önemli ihtiyaç var. Bunlardan birincisi; Kürtlerin yönetimi ve yöneticileri de halk gibi olmal. Ama imdi Türk solcular bu gelenee zttr, kültürleri, hareketleri, görüleri bizimkine zttr. kincisi ise, artk silahl mücadele dönemi bitmitir ve mücadele demokratik yolarla olmaldr. Özellikle de Türkiyede silah dönemi, rolü bitmitir. Dolaysyla böyle bir parti ihtiyac vardr.

PARTLERN PROGRAMI ÖNEML

Tan, Siz böyle bir parti için çalyor musunuz? sorusuna, imdi bir çok kii bu belirttiim iki husus temelinde yeni bir parti kurulmasn istiyor ama o da hilesiz olmaldr. imdi mesele bir ksm Kürt ile bir ksm Türk, hükumete destek veren yeni bir parti kurmak istiyor. Yani muhalefet yapmasnlar, AK Partiye destek versinler. Her eyden önce bu partilerin programna bakmak lazm. Kürt sorununun çözümü için ne öngörülüyor. Günü birlik yaklamlarla olmaz. Bu nedenle program, istikrar ve hilesizlik lazm dedi.

u anda, bu saatte yeni bir parti kurma gibi bir çalmam yok diyen Tan, çünkü kadro, program ve destek gerekiyor. Ama gelecek ne getirir onu bilemeyiz. u anda böyle bir kararm yok ama bir ihtiyaç var diye konutu.

Ana Sayfaya Git