Altılı zirvesi netleşiyor!

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi genel başkanları 28 Şubat'ta Ankara'daki Bilkent Otel'de bir araya gelecek.

Haberler 22.02.2022 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP, Y Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi genel bakanlarnn 28 ubattaki toplants yaklak 700 davetlinin katlmyla Ankaradaki Bilkent Otelde düzenlenecek.

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun daveti üzerine Y Parti Genel Bakan Meral Akener, Saadet Partisi Genel Bakan Temel Karamollaolu, Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolu, Demokrat Parti Genel Bakan Gültekin Uysal ve DEVA Partisi Genel Bakan Ali Babacan, 12 ubatta çankaya Belediyesi Ahlatlbel Tesislerinde çalma yemeinde bir araya geldi.

Yemekte, 6 partinin hazrlklarn tamamlad güçlendirilmi parlamenter sistem çalmasnn son ekli görüüldü.

Sonrasnda ortak bildirinin de yaymland toplantda, parti genel bakanlar kendilerine sunulan 24 sayfalk tasla, 28 ubat Pazartesi günü düzenlenecek toplant ile kamuoyuna açklama karar ald.

Alt muhalefet partisi liderinin katlmyla 28 ubatta yaplacak ortak açklama toplantsnn ayrntlar da netlemeye balad.

Partilerin kurmaylarnn hazrlklarn sürdürdüü toplantnn, Ankaradaki Bilkent Otelde 13.30da yaplmasna karar verildi.

Toplantda genel bakanlarn oturma düzeninin, partilerinin alfabetik srasna göre yaplmas kararlatrlrken, parti genel bakanlarnn imzalayaca Güçlendirilmi Parlamenter Sistem metninin kurmaylar tarafndan okunmas üzerinde anlald.

Genel bakanlarn birer konuma da yapaca toplantya, çeitli sivil toplum kurulularnn temsilcileri de davet edildi. 700e yakn davetlinin bulunaca toplantda, kitapçk haline getirilen metin katlmclara da datlacak.

Alt muhalefet partisi genel bakannn 28 ubatta yapaca ortak açklama için davetiyeler de hazrland. Partilerin alfabetik sraya göre yer ald davetiyede liderlerin imzas bulunuyor.

- Metnin kapsam

Ahlatlbelde liderlerin onayna sunulan ve 28 ubatta açklanacak metin, yasama, yürütme ve yarg temel ayaklarndan oluuyor.

Cumhurbakanl ve babakanln yaps, Anayasa Mahkemesine üye seçimi ile TBMMye ilikin düzenlemeler içeren metinde yaklak 60 balk bulunuyor.

Metinde ayrca Demokratik Sistemin Temel Esaslar ana balnda temel hak ve hürriyetler, ifade, toplant ve gösteri yürüyüü hakk, basn özgürlüü, RTÜKün ve YÖKün yaps, çevre haklar, kamu yönetiminde esas alnacak ilkeler, kamuya alm süreçlerinde liyakat ve mülakat, yolsuzlukla mücadele ve Siyasi Etik Kanunu gibi balklar da yer alyor.

Ana Sayfaya Git