"Arabuluculuk yargı tarihi açısından devrim niteliğinde"

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Arabuluculuk Daire Başkanlığına bağlı Diyarbakır'da kurulan Arabuluculuk Derneği faaliyete başladı

Haberler 18.01.2018 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Arabuluculuk Dernei Bakan avukat Gülben Elhakan, Yargnn yükünü hafifletecek olan arabuluculuk yarg tarihi açsndan devrim niteliinde. dedi.

Hukuk Uyumazlklarnda Arabuluculuk Kanununun Resmi Gazetede yaymlanmasnn ardndan Diyarbakrda Adalet Bakanl Hukuk leri Genel Müdürlüü bünyesindeki Arabuluculuk Daire Bakanlna bal Arabuluculuk Dernei kuruldu.

Ticari, tüketici, içi-iveren ve aile hukuku gibi konularn mahkemeye tanmadan taraflar arasnda çözümü salanarak, yargnn yükünün hafifletilmesinin amaçland arabuluculukla ilgili dernek bünyesinde çalmalara baland.

Dernek bünyesindeki arabuluculara yönelik TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinden görevli uzman kiilerce 3 gün süren Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlk Eitimi verildi.

Bir yandan eitim alan dernek üyesi avukatlar, dier taraftan da i çevreleri ve sivil toplum kurulular gibi toplumun farkl kesimlerine yönelik ziyaretler gerçekletirerek, arabuluculuk faaliyetleriyle ilgili bilgilendirme yapyor.

Arabuluculuk ile farkndalk oluturularak, yllarca çözülemeyen davalarn ksa sürede çözüme kavumas hedefleniyor.

30 BN DOSYA ARABULUCULUKLA çÖZÜME KAVUTU

Diyarbakr Arabuluculuk Dernei Bakan avukat Elhakan, arabuluculuun yargya alternatif dostane çözüm yöntemi olduunu söyledi.

Arabuluculuun hem bavurann hem de kar tarafn ciddi anlamda menfaatini gözettiini dile getiren Elhakan, Geçen yl Türkiye genelinde yaklak 30 bin uyumazlk dosyas arabuluculuk sayesinde baaryla sonuçlandrld. diye konutu.

Elhakan, Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl nezdinde kurulan arabuluculuk bürosunun da faaliyetine devam ettiini belirterek, adliyede bulunan 6 i mahkemesine ylda yaklak 10 bin i hukukuna ait uyumazlk dosyas geldiini kaydetti. Bundan günde 41 kiinin mahkemelere bavurduu sonucunun ortaya çktna dikkati çeken Elhakan, Yarg olarak bu dosyalarn çözümü noktasnda sorunlar yaanlyor. Vatandalar da uzun yllar boyunca davalarnn çözümünü bekliyor. ifadelerini kulland.

Elhakan, arabuluculuk sayesinde vatandalarn iradesiyle çözümü kendilerinin oluturmasna imkan salandn ifade ederek, öyle konutu:

Arabuluculuk sayesinde iveren ve içiler arasnda yaanan skntlar hzl bir ekilde çözüme kavuuyor. veren zamandan tasarruf ederken içi de yllar sürecek yarglama sonucunda alaca hakkna bir günde ulam oluyor. ki taraf içinde çok önemli bir yol. 1 Ocaktan itibaren Kanununda yaplan deiiklikle ie iade ve alacak davalarnda arabulucuya bavurma zorunluluu balad. Bu bir dava art olarak düzenlendi. Uzlama kültürünün yaylmas, insanlarn birbirini dinlemesi ve neticeye vardrlmas konusunda bunun bir yol olarak görülmesini istiyoruz.

- çLERN HAK KAYBI KAYGISI OLMAYACAK

çilerin hak kayb kaygs olmayacak. diyen Elhakan, anlama salandna dair tutanak imzalandktan sonra taraflarn sulh hukuk mahkemelerinden icra edilebilirlik erhini almalarn saladklarn bildirdi.

Arabuluculuk sayesinde uyumazl tamamyla ortadan kaldracak ve herkesin faydasna olacak sürecin ilendiini anlatan Elhakan, unlar kaydetti:

Yargnn yükünü hafifletecek olan arabuluculuk yarg tarihi açsndan devrim niteliinde. nsanlarn gönüllü bir ekilde uzlama iradesiyle masaya oturmalarn önemsiyoruz. Bu iradeyle uyumazlklarn yüzde 99u uzlamayla neticeleniyor. Arabuluculuk kaybedeni olmayan her iki tarafn da kazand bir çözüm yoludur. Bu süreçte her iki taraf kazanyor. Arabulucuya bavurursanz, zamannz, paranz ve en önemlisi huzurunuzu kaybetmezsiniz. nsanlar arabulucuya bavurma konusunda tereddüt yayorlarsa dernek vastasyla detayl bilgi alabilirler.

- ALDIKLARI ETMLER ç VE VERENE ANLATACAKLAR

Elhakan, dernek faaliyetleri kapsamnda dernek üyesi avukatlarn gruplar halinde uzman kiilerden arabuluculuk konusunda eitim aldn bildirdi.

Arabuluculuk faaliyetlerinin daha salkl ilerlemesi için bu eitimleri sürekli hale getireceklerini vurgulayan Elhakan, eitimlerin amacnn içi ve iverene arabuluculuk konusunu daha iyi anlatabilmek olduunu söyledi.

Elhakan, aldklar eitimler kapsamnda sivil toplum kurulular, iveren, içi ve federasyonlara salkl bilgi aktarmnda bulunacaklarn dile getirerek, bu dorultuda meslek odalar ve sendikalar ziyaret ederek bilgilendirme çalmalar yaptklarn, bunlarn artarak süreceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git