Aslolan özgürlük

Adalet Bakanı Gül: Tutuklama istisnai bir tedbirdir, aslolan özgürlüktür

Haberler 07.09.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Yarg Reformu Strateji Belgesine ilikin, Meclis açldnda birinci paketimiz, özellikle düünce, ifade özgürlüünü daha da güvence altna alan düzenlemeler yapmak. Tutuklamadaki keyfilii, uygulamadaki farkllklar ortadan kaldran düzenlemeyi hayata geçirmek dedi.

Bakan Gül, Ankarada Hakimevinde düzenlenen kahvaltda yarg muhabirleriyle bir araya geldi. Burada açklamada bulunan Bakan Gül, bamsz ve tarafsz yarg olmadan hukuk devletinin tesis edilemeyeceine dikkat çekerek, amaçlarnn herkesin kendini emin ve güvende hissettii ortam ina etmek olduunu kaydetti. Bakan Gül, Türkiyenin PKK/PYD, FETÖ, DEA gibi örgütlerle e zamanl mücadelesini sürdürdüünü kaydederek, Bu mücadele hukuk çerçevesinde sürdürülmektedir. FETÖ ile çok etkin bir mücadele sürmektedir. FETÖ ile mücadeledeki kararllk, zafiyete dümeksizin devam edecektir. Bu mücadelede de elbette suçluyla suçsuzun ayrt edilmesi, kuruyla yan ayrt edilmesi milletimizin beklentisidir. Bu konuda daha iyi gelimelerin olacana da inanyoruz dedi.

BR ANNENN FERYADI, EN GÜçLÜ FERYATTIR

Bakan Gül, Diyarbakrda çocuklarnn HDPliler araclyla daa kaçrldn iddia eden 7 annenin, çocuklarna sahip çkmaya çaltn kaydetti. Bakan Gül, eylem yapan annelerin yannda olmaya devam edeceklerini belirterek, Türkiye çocuklarmza göz dikenlere, çocuklar daa çkartarak geleceklerini söndüren, ömrünün en güzel anlarn dada geçirten tüm bu kesimlerle, bunlara destek verenlerle mücadeleyi kararl bir ekilde sürdüreceiz. Annelerin yannda olmaya devam edeceiz. Diyarbakr annesi, Edi bese, artk yeter diyor. Artk bu terör son bulsun diye terör örgütüne, ona mesafe koymayarak açk, örtülü destek veren partinin önünde de tepkisini ortaya koymaktadr. Kepenkleri kapatarak annelerin sesini ortadan kaldramazsnz. çok onurlu bir sestir, bu çlk asla kesilemeyecektir. Esasen Diyarbakrdaki evlatlar, bizim evlatlarmzdr. Onlarn daa deil, okula gitmesi için her türlü destei vereceiz. Annelerin, o çocuklarn yannda olmaya devam edeceiz. Bir annenin feryad en güçlü feryattr diye konutu.

VERLEN TEDBR KARARI 375 BN 425

Bakan Gül, Krkkalede ayrld ei tarafndan kz önünde bçaklanarak öldürülen Emine Bulut cinayetini anmsatarak, kadna yönelik iddeti büyük bir tepkiyle knadklarn vurgulad. Kadna iddetin, dünyann ortak sorunu olduunu ve buna sfr tolerans ile yaklatklarn ifade eden Bakan Gül, Kadna iddetin önlenmesi için çok önemli düzenlemeler yapld. Bu konuda kadna kar iddetin önlenmesiyle ilgili bir kanun çkarld. Bu konuda her türlü koordinasyon da yaplmaktadr. Ylbandan bu yana, kadna yönelik iddete ilikin verilen tedbir karar says 375 bin 425tir eklinde konutu.

NSANIMIZA YAKITIINA NANDIIMIZ çN HAYATA GEçRDK

Yeni Yarg Reformu Strateji Belgesinin sadece bir paketle balayp bitecek bir belge olmadn kaydeden Bakan Gül, Bu belgeler, bir partinin ya da bir dönemin deil, daha iyisini bulmak adna her zaman revize edilmesi gereken belgelerdir. Hem içeriden, hem dardan olumlu tepkiler geldi. Bu süreci yaparken AB çerçevesinde de bu reform belgemizi hazrladk. Ama buradaki temel yaklam, bizim AB ile ilikilerimizin seyri öyle oldu, böyle oldu, biz bundan vazgeçelim diye deil, buna inandmz için reform haline getirdik. Ülkemize, insanmza yaktna inandmz için, onun hak ettii yarg sistemini kurma çerçevesinde bu reformlarmz hayata geçirdik deerlendirmesinde bulundu.

TUTUKLAMA STSNA BR TEDBRDR

Hukuk hkimlerinin hukuk hkimi olarak, ceza hkimlerinin ise ceza hkimi olarak kariyerlerine devam edeceini anlatan Gül, tutuklama tedbirine ilikin, unlar söyledi:

Tutuklama istisnai bir tedbirdir. Ancak uygulamada tutuklamay adeta infaz gibi gören birtakm istisna da olsa uygulamalar bizlerin asla kabul edecei bir durum deil. çünkü tutuklama istisnai bir tedbirdir, asl olan özgürlüktür. Bu çerçevede tutuklulukta azami sürelere ilikin bir yasal düzenleme çalyoruz. Parlamentonun uygun görmesiyle bunun da kanunlamasn planlyoruz.

LK PAKETTE DÜÜNCE VE FADE ÖZGÜRLÜÜ OLACAK

Bakan Gül, açklamasnn ardndan basn mensuplarnn sorularn yantlad. Bakan Gül, Meclis açldnda Yarg Reformu Strateji Belgesinde ilk olarak hangi maddenin gündeme geleceine yönelik soruya, Birinci paketimiz, özellikle düünce, ifade özgürlüünü daha da güvence altna alan düzenlemeler yapmak. Tutuklamadaki keyfilii, uygulamadaki farkllklar ortadan kaldran düzenlemeyi hayata geçirmek. Düünce, ifade özgürlüü çerçevesinde Yargtayda belli içtihatlar var ama bir meseleyle ilgili a ili baka, b ili baka karar veriyor. Bunlar belli mekanizmalar içinde baka bir kanun yoluna gitmediyse orada tüketiliyor. Böyle olunca yargya güven de olmuyor. Bunlarn Yargtaya tanmas gibi, düünce- ifade özgürlüünü younlamasn olduu bir ana paket eklinde yant verdi.

NFAZ DÜZENLEMES LK SIRALARDA OLACAK

Bakan Gül, infaz düzenlemesi hakknda bir gelime olup olmadna ilikin soruya, öyle yant verdi:

Bu hususta bir çalma yaptk bakanlk olarak. Sayn Cumhurbakanmza da sunumlar yapld, deerlendirmeler yapld. Rakamlar nedir, konular nedir, buradaki temel yaklam da tabii vatandan yargya, adalete güvenini de zedelemeden; çünkü suç varsa cezas olmak zorunda. Bunun siyasi çerçevesini, mahiyetini, kapsamn elbette parlamento ve AK Parti grubu doal olarak ekillendirecek. Bu konu da Meclisin gündeminde ilk srada olacan düünüyorum. nfaz konusu çok hassas bir konu.

Bakan Gül, kadn cinayetleri sonras yeniden balayan idam tartmalar ile ilgili olarak ise, bu konunun parlamentonun takdirinde olan bir konu olduunu kaydetti.

KABUL EDLEBLR BR EY DEL

Bakan Gül, baz baro bakanlar Cumhurbakanl Külliyesinde gerçekleen adli yl açln protesto etmesi ile ilgili olarak da, unlar söyledi:

Adli yl açlnn, yeni adli ylda sorunlarmzn konuulmas, meslein sorunlarnn konumas anlamnda her platformu önemsemek gerekirken; mekn meselesini, sistem krizine tamak kabul edilebilir bir ey deil. Bugün asgari ücretle çalan avukatlarn olduu meslek hali kabul edilebilir deil. Bunu mekn krizine dönütürmek, gerçekten bir meslek örgütünün bu anlamda meslektalarn sorunlarnn konuulduu bir yerde bulunmamas anlalr bir ey deil.

1300 HAKM VE SAVCI ALINACAK

Yl sonunda 1300 hkim ve savc alnacan açklayan Bakan Gül, FETÖ eleba Fetullah Gülenin iadesine ilikin ise, Son belgeleri de Amerikan Adalet Bakan ile yaptm görümede bire bir anlatp izah ettim. O anlamda en yetkili seviyede ifade edilmi oldu, ancak bir gelime yok dedi.

Bakan Gül, HDP eski E Genel Bakan Selahattin Demirtan terör örgütü yöneticilii suçundan tutuklu yargland davada tahliye edilmesi ile ilgili olarak da, Bu, yargda devam eden bir konu. Bu ve benzeri konularla ilgili yürütmenin parças olduum için söz söylemem doru olmaz. Ayrntlarn da bilmem mümkün deil eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git