Asrın projesi açıldı...

Asrın projesi "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı açılıyor. Hattın açılması nedeniyle Bakü'de tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bugün istikbalimiz için çok önemli adımlar atıyoruz.Bu proje ile Asya, Avrupa Ve Afrikayı birbirine bağlıyoruz"dedi.

Haberler 31.10.2017 - 08:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi gün, Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu açlyor. Demir pek Yolu hatt için Baküden yaklak 90 kilometre mesafedeki Alat Limannda düzenlenen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattnn açl için tören düzenlendi. Törene, Cumhurbakan Erdoan ve ei Emine Erdoann yan sra Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev ve ei Mihriban Aliyeva, Kazakistan Babakan Baktcan Sagintayev, Özbekistan Babakan Abdulla Aripov ve Gürcistan Babakan Giorgi Kvirikavili de katld. Törende ilk olarak Aliyev, daha sonra ise Gürcistan Babakan Giorgi Kvirikavili konutu.

Cumhurbakan Erdoan, sözlerine Öncelikle aziz dostum Aliyev ile bu önemli etkinlie ev sahiplii yapan Azerbaycan makamlarna misafirperverlikleri için teekkür ediyorum. Kazakistan, Gürcistan ve Özbekistan babakanlarna da bugün bu heyecanmza ortak olduklar için özellikle teekkür ediyorum diyerek balad.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açl nedeniyle bu törende bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduunu vurgulayan Erdoan, Bugün içinde bulunduumuz dönemin ötesinde istikbalimiz bakmndan çok önemli bir adm atyoruz. Bu törenle de Asyay, Avrupay ve Afrikay birbirine balama hedefiyle balatlan yeni pek Yolu giriiminin halkalarndan birini hizmete alyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun ilk seferinin gerçeklemesiyle orta koridor projesinin en önemli aya tamamlanm oluyor. Böylece Londradan çine kesintisiz demiryolu balants kurulduunu da ilan ediyoruz. Kararllmzn ve vizyonumuzun eseri olan bu proje hepimizin ortak baarsdr. ifadesini kulland.

Erdoan, Azerbaycanllarn Zehmetle yeyilen ac soan, minnetle yeyilen baldan irindir. sözünü hatrlatarak, te bu proje zahmetle, özveriyle, aln teriyle hayata geçirildii için gerçekten çok kymetlidir. Ülkem ve milletim adna projenin tüm bölgemiz için tüm halklarmz için hayrlara vesile olmasn Allahtan temenni ediyorum dedi.

PROJENN TAMAMLAYICISI PROJELER HALKA SUNDUK

Salonda bulunan liderlere, dünyann kalbi olan son derece stratejik bir corafyada bulunduklarn belirten Erdoan, bölgenin ulamdan ticarete, turizmden enerjiye muazzam bir potansiyele sahip olduunu dile getirdi. Erdoan, Türkiye olarak özellikle son 15 yldr yaplan yatrmlarla bu potansiyeli hayata geçirmenin mücadelesini verdiklerinin altn çizerek, öyle devam etti: Bugüne kadar Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin tamamlaycs niteliinde birçok hizmeti halka sunduk. Marmaray hzl tren hatlarnn inas, mevcut tren hatlarnn yenilenmesi, stanbula ina ettiimiz ve üzerinde rayl sistem geçii de yer alan üçüncü köprü bunlardan bazlardr. Gerçekletirdiimiz bu yatrmlar Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin etkinlik ve cazibesini daha da arttrr.

Azerbaycann Alat limanyla da sadece 3 ülkeyi deil tüm Orta Asya Cumhuriyetlerini, Bat ulatrma güzergahlarna balam oluyoruz. Ayn ekilde Türkmenistan Türkmenba Liman üzerinden, Kazakistan da Aktau Liman üzerinden Avrupaya balyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük tama kapasitesine sahip olacaktr. Hattn kapasitesinin 2034te 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke ulaacan bildiren Cumhurbakan Erdoan, bunun yük tamaclnda maliyetleri ciddi manada düüreceine iaret etti.

24 MLYON LAVE YÜK TAYINACAK

Erdoan projenin, tarihi pek Yolu üzerinde zaman ve mesafe olarak nakliyatçlar için en avantajl imkanlar sunacan kaydetti. Hzl tren hatlarnn tamamnn devreye girmesinin ardndan çinden gelen yükün Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi sayesinde orta koridor üzerinden 12-15 gün arasnda Avrupa Birlii ülkelerine ulaacan ifade eden Erdoan, u anda çin üzerinden Avrupaya giden yük miktar 240 milyon tonun üzerindedir. Ülkelerimizden geçen orta koridordan bu yükün yüzde 10nun tanmas halinde bile 24 milyon ton ilave yük tanm olacaktr. deerlendirmesinde bulundu.

Erdoan, elbette böyle bir hattn bölgeye getirisinin sadece ekonomik olmayacana dikkati çekerek, unlar kaydetti: Proje siyasi olarak, bar, güvenlik ve istikrar, sosyal olarak refah getirecek, yük ve insan hareketlilii yannda bilgi hareketliliiyle de ülkelerimizin beeri geliimine de katk salayacaktr. Bölgenin kadim devletleri olarak bizler dayanma ve i birlii içinde hareket ettiimiz sürece çok daha büyük projelere imza atabiliriz. Bugüne kadar hayata geçirdiimiz Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve TABAP gibi projeler bundan sonra da yapacaklarmzn birer teminatdr. Konumalar sonrasnda Bakü-Tiflis-Kars projesine ilikin tantm filmi izlendi.

ALYEV:STRATEJK BR PROJE

Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev, törende yapt konumada, tarihi ve stratejik öneme sahip bir proje olan BTKnn 850 kilometrelik hattnn 504 kilometresinin Azerbaycandan geçtiini söyledi. Aliyev, BTK, Avrupay Asyaya balayan en ksa ve güvenilir yoldur. Bu hatla ilk aamada 5 milyon, sonra 17 milyon ton daha sonra ise daha fazla yük tanacak. BTK, Avrasya ulam haritasnn önemli bir parçasna dönüecek. dedi.

BTK ASYA LE AVRUPA ARASINDA KÖPRÜ OLUTURDU

Gürcistan Babakan Giorgi Kvirikavili de, BTKnn açlmasn üç ülke ve bölge için önemli bir olay olarak nitelendirdi.Açla katlan yetkili saysnn projenin önemini ortaya koyduunu vurgulayan Kvirikavili, BTK, Asya ile Avrupa arasnda köprü oluturdu. Bu proje ile yeni Avrasya köprüsünün temeli atld. Bu hat hem ekonomileri hem de vatandalar birbirine balayacak. Ticaretimizin artmasna katk salayacak. BTK bölgenin gelimesine ve güvenliine büyük katk salayacak. eklinde konutu. BTK ile gelien pazarlar için ihtiyaç duyulan ürünleri yeni kanallarla salayacaklarn bildiren Kvirikavili, projenin dünya ekonomisine de büyük katk salayacan söyledi.

KAZAKSTANIN HAZARDAK TRANST GÜCÜ ARTACAK

Kazakistan Babakan Baktcan Sagintayev de Kazakistan olarak BTKye ilk destek veren ülkelerden biri olduklarn bildirdi. BTKnn ktalar aras ulam için öneminden bahseden Sagintayev, çinin destek vermesiyle projenin daha önemli hale geldiini vurgulad. Sagintayev, Son 9 ylda ülkemiz ulatrma lojistiine çok büyük yatrmlar yapt. Yollar ve Aktau limann yeniledik. BTK, Kazakistann Hazardaki transit gücünü artracaktr. Ylda 25 milyon ton güce ulaacak. BTK ile çinden, Orta Asyadan Hazar geçecek en ksa yolu salam bulunmaktayz. Hazar üzerinden Dou Avrupaya yaplan ulam 2 kat hzl olacak. dedi.

BÖLGEMZE REFAH GETRECEK

Özbekistan Babakan Abdulla Aripov da BTKnn Orta Asya ürünlerinin geni corafyalara sevkedilmesi açsndan önemli bir proje olduunu belirtti.BTK ile çok güçlü bir ulam koridoruna sahip olduklarn vurgulayan Aripov, BTK bize çinden Avrupaya kadar ksa ve dorudan ulam olana sunmaktadr. Nakliye hacmimizi artracaz. BTKnn bölgemize refah getireceine inanyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git