Atatürk'ü 'siyasi ticaret' yaptılar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde yıllardır en büyük ticaret 'Atatürk' ve 'Cumhuriyet' ticaretidir. Bu kavramlar önde perde gibi kullanılarak, arkada ülkemizin yıllarca demokratik ve ekonomik olarak nasıl sömürüldüğünü en iyi milletimiz biliyor. Bize olan düşmanlığın en önemli sebeplerinden biri, işte bu kirli ticareti ifşa etmiş ve önüne geçmiş olmamızdır" dedi.

Haberler 11.11.2019 - 11:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafndan Betepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 10 Kasm Atatürkü Anma Törenine katld. Cumhurbakan Erdoan, Türk tarihini binlerce yllk devamll içinde kavramak yerine bir asra sktrmaya çalan bir zihniyetle kar karya olunduunu söyledi. Erdoan, Üstelik bunlarn arasnda siyasetçilerin de bulunuyor olmas gerçekten üzüntü vericidir. Cumhuriyeti yüceltmek için tüm tarihimizi yok saymaya kalkanalar, bize göre, kendi geçmilerinden utananalardr. Gazi Mustafa Kemalin hizmetlerini anlatmak için ondan önceki tarihimize kin kusanlar da ayn ekilde Atatürk maskesi takarak, bu millete olan husumetlerini gizlemeye çalyorlar. Ne Atatürkü ne de Cumhuriyeti bu istismarc zihniyetin insafna terk etmedik, etmeyeceiz. Atatürkün yapt ilerin de eksikleri, fazlalar olabilir. Bunlar iin ehli kiiler tarafndan konuulabilir, tartlabilir; ama bu durum tarihi bir ahsiyet olarak kendisinin milletimizin gönlündeki yerine asla halel getirmez. Milli mücadelenin balangcnn 100üncü, Gazinin ebediyete irtihalinin 81inci yl dönümünde hala bu konular konumamz üzüntü vericidir dedi.

EN BÜYÜK TCARET, ATATÜRK VE CUMHURYET TCARETDR

Atatürke ve Cumhuriyete yaplacak en büyük katkn birlik, beraberlik ve 2023 hedeflerine sahip çkmak olduunu vurgulayan Erdoan, öyle konutu:

Sürekli Atatürk denilerek onun mirasna sahip çklamaz. Sürekli Cumhuriyet denilerek cumhuriyet güçlendirilemez. Bu yl 96nc yl dönümüne ulatmz cumhuriyetimize en büyük katky, ahsmn banda bulunduu hükümetler yapmtr. Biz bu kavramn lafla istismarn yapmadk. Sadece icraatmzla hakkn vermeye çaltk. Türkiyeyi cumhuriyet tarihinin tamamnda yaplanlarn üç, be, on kat hizmetlere kavuturarak, bilfiil bunun uygulamasn ortaya koyduk. Hayatlar boyunca Türkiyenin büyümesi, kalknmas, gelimesi için tek bir çivi dahi çakmam kiilerin azndan çkan Cumhuriyet ve Atatürk sözü koskoca bir yalandan ibarettir. Ülkemizde yllardr en büyük ticaret Atatürk ve Cumhuriyet ticaretidir. Bu kavramlar önde perde gibi kullanlarak, arkada ülkemizin yllarca demokratik ve ekonomik olarak nasl sömürüldüünü en iyi milletimiz biliyor. Bize olan dümanln en önemli sebeplerinden biri, ite bu kirli ticareti ifa etmi ve önüne geçmi olmamzdr. Buna ramen hala ayn kafayla kendi tarihine, kültürüne, medeniyetine küfretmeyi maharet sananlarn ortada dolayor olmas henüz iimizin bitmediini gösteriyor. Tpk son teröristi imha etmeden, terörle mücadelenin sona ermeyecei gibi, tarihimize ve kültürümüze husumet besleyen son müstevli kafaly da aydnlatmadan bu mücadelemiz bitmeyecektir.

TARHMZ BZM YÖRÜNGEMZDR

Mustafa Kemal Atatürkün Samsuna bir Osmanl subay olarak çktn, Ankaradaki Meclisi yine Osmanl adna faaliyete geçirdiini vurgulayan Cumhurbakan Erdoan unlar kaydetti:

Cumhuriyetin inas da Osmanldan devralnan mevcut idari sistem üzerinde gerçekletirilmitir. Bu hakikatler ortadayken, sürekli olarak Osmanlya hakareti ve aalamay bir siyaset tarz haline getirmek ya cehalettir, ya gaflettir, ya da art niyettir. Tarihimiz bizim yörüngemizdir. Yörüngeden çkan bir gök cismi, nasl sonsuz karanlk içinde kaybolmaya, muhtemelen yok olmaya mahkumsa toplumlar da öyledir. Türk milletini kendi tarih yörüngesinden çkarmak için geçmiiyle ban koparmaya çalanlarn amac da budur. Milletler ve devletler mezarl olan tarih, bunun saysz örnekleriyle doludur. Allaha ükür, bugüne kadar milletimizi kadim tarih yörüngesinden çkarmaya kimse muvaffak olamad. Kimi dönemlerde ksmen de olsa zayflklar ortaya çkt ama milletimiz güçlü irfanyla, ilmiyle her seferinde ii düzeltmeyi baard.

OSMANLININ DA EKSKLER VARDIR

Son günlerde birilerinin Osmanlda okuma-yazma orannn çok düük olduunu, Osmanlnn kendi silah sanayii olmadn ve Osmanlnn kendi yönetimi altndaki halklara zulmettiini azna sakz ettiini kaydeden Cumhurbakan Erdoan, Hepsi de yalandr, iftiradr. Her ülke ve toplum gibi Osmanlnn da eksikleri vardr. Bunlarn tespitini yapmak ve yerli yerine koymak tarihçilerin ve uzmanlarn iidir. Bize düzen görev, ecdadmzn güçlü yönlerini, kendi geleceimizi aydnlatan bir k haline getirmektir. Bugün Afrikann derinliklerinden, Balkanlarn uçlarna kadar Osmanl corafyasnn neresine giderseniz gidin, derin bir muhabbetle karlanyorsanz, ortada sk skya sahiplenilecek bir miras var demektir. Osmanl toplumundaki okuma yazma bilme oran nüfusun yarsnn üzerindedir. Rusya, spanya, talya bata olmak üzere pek çok ülkeyle karlatrldnda yüksek bir rakam ifade eder. Osmanldaki okur-yazar nüfusun büyük bir ksm Balkan Savalar, Birinci Dünya Sava, çanakkale Savalar ve Kurtulu Sava ile hayatn kaybetti. Toplam nüfusumuzun bir ksm da snrlarmz dnda kald. Bir de buna cumhuriyetle birlikte gerçekletirilen harf devrimiyle adeta her eyin sfrlandn eklediimizde, elbette ülkemiz okuma yazma orannn dütüü bir dönemi yaad. Ama bunun suçunu Osmanlya yüklemek tam anlamyla bir bühtandr dedi.

SAVUNMA SANAYMZ BAMBAKA YERDE OLURDU

Osmanlnn silah sanayii olmad iddiasnn yalan olduuna dikkat çeken Cumhurbakan Erdoan öyle konutu:

Corafyamzdaki 600 yllk hükümranl döneminde savasz tek bir haftas olmayan Osmanlnn silah sanayii olmadn iddia, etmek kadar saçma bir iddia olamaz. Burada asrlar boyunca dünyaya top, tüfek, gemi bata olmak üzere silah sanayii ihracat yapan bir ülkeden söz ediyorum. Osmanlnn stanbulun fethi bata olmak üzere tüm önemli savalarn silah sanayiindeki yenilikçilerine, üstünlüüne bal olduunu anlamak için ilköretim düzeyinde tarih bilgisi yeterdir. Sorun Osmanlnn 18inci yüzyldan sonra bu alandaki üstünlüünü korumay baaramam olmasdr. Dikkat edin hiç olmamasndan deil, üstünlüün kaybedilmesinden söz ediyorum. Bu durum ister istemez daha iyi silahlarn dardan alnmasn gerektirmitir. Yaad tüm skntlara ramen, Osmanl son döneminde bu konuda çok önemli hamleler yapmtr. kinci Abdulhamit Hann stanbulda kurduu barut, fiek, top fabrikalar cumhuriyete miras olarak kalmtr. Cumhuriyet döneminde Krkkale bata olmak üzere Anadolu içlerine yaylan silah sanayiinin gerisinde böyle bir birikim vardr. Tek parti yönetimi ayet Nuri Demiran Kayseride kurduu uçak fabrikas, Nuri Killigilin stanbulda kurduu silah fabrikas gibi giriimlerine sahip çksayd, bugün Türkiye savunma sanayiinde bambaka yerde olurdu.

MOTOR PROJEMZ HIZLA LERLYOR

Nuri Demiran ve Nuri Killigilin uçak ve silah fabrikalarnn soba ve gaz oca fabrikalarna dönütürüldüünün altn çizen Cumhurbakan Erdoan, Bunlar bu ekilde ihanet ettiler. Biz ise 17 ylda ülkemiz savunma sanayiinin da bamlln neredeyse tersine çeviriyoruz. Göreve geldiimizde bizim tamamyla savunma sanayiinde yerli 20 milyar dolarlk yapmz vard. Yüzde 20si yerliydi. imdi ise yüzde 70i yerli hale geldi. Hedef yüzde yüz. Hisar füze sistemiyle bu alanda kritik eii geçtik ve Siper adn verdiimiz uzun menzilli hava savunma sistemini gelitirmek için hazr hale geldik. Kendi üretimimiz olan dördüncü korvetimizi hizmete aldk, 5incisinin inasna baladk. nas süren Anadolu çkarma gemimiz kendi alannda dünyada sayl eserlerden biridir. 2023 ylnda kendi milli sava uçamz göklerde görerek bu alandaki kritik eii de geride brakm olacaz. Ataktan sonra çok maksatl kullanmlar için Gökbeyi üretiyoruz. Ayrca ar snf taarruz helikopteri için de çalmalara baladk. nsansz hava araçlarndaki kabiliyetimizi ve gücümüzü herkese kabul ettirdik. Bayraktar ve Ankadan sonra Aknc ile bu alandaki üstünlüümüzü daha da pekitiriyoruz. Savunma sanayii projelerinde en çok zorluu motorda yaamtk. Yerli uçamz dahil her alanda ihtiyacmz olacak motoru üretecek projemiz de hzla ilerliyor diye konutu.

TANK PALET FABRKASININ SATIMI SÖZ KONUSU DEL

Erdoan, Sakaryadaki tank palet fabrikasnda yaplan iletme hakk devri sözlemesi hakknda getirilen eletirilere öyle cevap verdi:

Braknz dier meseleleri, daha bu konunun dahi ne anlama geldiinden habersiz ve sürekli olarak ortal kartrmaya gayret ediyorlar. Bu iin gece gündüz istismarn yapanlar, bunlara sorun, Sat nedir? letme devri nedir? Daha önce bu fabrika nasl çalyordu? imdi ne yapacak? gibi sorularn hiçbiri ile ilgilenmiyorlar. Bunlar Kocaelindeki SEKA kat fabrikas sürekli zararda. Doru dürüst üretim yapamyor ve biz dedik ki, böyle olmaz. SEKA Kat Fabrikasn kapatma karar aldk. Oradaki içileri Kocaeli Belediyesine devrettik. O makineler tamamen tarih, dedik ki buray müze haline getirelim ve bütün o bölgeyi Kocaeli Belediyesinin eliyle de milli park haline dönütürdük. Oras böyle bir hizmeti veriyor ve kat noktasndaki üretimi çok daha farkl bir ekilde yapar hale geldi. Tpk Atatürk, cumhuriyet istismar gibi bu konuda da kendilerine bir istismar yolu bulmular, gözleri kapal bir ekilde oradan devam ediyorlar. Sakaryadaki bu tank palet fabrikasnn satm diye bir ey söz konusu deil. Tamamyla BMC fabrikasnn yüzde 50si Katar ortaklnda, yüzde 50si Türk ortaklar olmak üzere kurulan bu irketle u anda Karasuda kendi fabrikalarn yapyorlar, ayrca yaplacak ve burada da o fabrikann yapmyla birlikte burann iletmesi alnmak suretiyle bu süreç devam ediyor. Dürüst olun, samimi olun milleti aldatma yoluna gitmeyin.

SURYELLER EVLERNE DÖNDÜRMEK çN PLANLARIMIZI YAPTIK

u ana kadar 3 ayr harekatla Suriyede 8 bin 100 kilometrekarenin üzerindeki alan güvenli hale getirdiklerine dikkat çeken Erdoan, Sadece bununla kalmadk, güvenli gale getirdiimiz bölgelere ülkemizdeki Suriyelilerin geri dönülerini de salayacak zemini oluturduk. u an itibaryla 365 bin Suriyeli evlerine, topraklarna döndü. Ama biz bunu yeterli görmüyoruz. Hedef, diyoruz ki; u anda ülkemizde bulunan Suriyelileri kendi evlerine, topraklarna döndürmek için planlarmz yaptk, projelerimizi hazrladk. Ya uluslararas donörler toplants yapacaz veyahut da model projelerle biz bunun da admn atacaz dedi.

Ana Sayfaya Git