Ateşkes kararı çıktı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kritik görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya Devlet Başkanı Putin açıklamasında, 'Kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara dayanarak her zaman uzlaşabilmeyi başarabiliyorduk.

Haberler 06.03.2020 - 12:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluslaraaras meselelerle yaklammz belirlemeye imkan salyor. Bugün Suriyedeki durumu ele aldk. Düzenli olarak Suriye Hükümet rejimi ve yerel halk ate altnda tutulmaktadr. 1 Martta saldr giriimi yaand. Ylbandan beri saldr says 15 olarak kaydedildi. Fiilen militanlar çatmalar tetikleyebilirler.

Türk askerleri arasnda da kayplar vardr. Cumhurbakan ve Türkiyeye taziyelerimizi ilettik. Kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara dayanarak her zaman uzlaabilmeyi baarabiliyorduk. çözümler üretebiliyorduk. Bugün de öyle oldu. Bugün ülkelerimizi Astana çerçevesinde devam ettiriyoruz. Astana süreci suriye sürecine önemli çözüm salad.

Bugün istiareler yapld. Görümelerimizin neticesinde ortak bir belge hazrladk. Dileri bakanlar bu belgeyi beyan edecekler. Erdoanla 6 saatlik görümenin sonucu olarak bu belgeyi hazrlam olduk. dlib bölgesinde çatmalar durduracan ve sivillerin azaplarna son vermesine yardmc olacak. Tüm itilaflar arasnda diyalog kurulmasna yardmc olacak.

CUMHURBAKANI ERDOAN:

Öncelikle sayn Putine daveti için teekkür ederim. Bugünkü görümelerimizde özellikle Suriyedeki durumu ve dlibdeki son gelimeleri ele aldk. Yaklak 6 saat süren bir çalma gerçekletirdik. Bu arada tesis ettiimiz samimi diyalog kapsamnda benzer veya farkl görüte olduumuz tüm konular ayrntlaryla müzakere ettik. Türk-Rus münasebeplerinin bildiiniz gibi derin tarihleri vardr. 5 asr aan bu tarih güçlü gelenee sahip iki devletin ve halkn karlkl etkileiminin de tarihidir. Bu köklü ilikilerimizi karlkl sayg ve ortak çkar temelinde ilerletmek en büyük arzumuzdur.

Diplomatik ilikilerimizin 100. yln ilan ettiimiz bu sene Üst Düzeyli birlii Konseyinin toplants için sayn Putini ülkemize bekliyoruz. 2018 Eylül aynda sayn Putin ile Soçide vardmz mutabakatta dlibde ksmi istikrar salamtk. Soçi mutabakatna göre dlib gerginlii azaltma bölgesi muhafaza edilecek. Bölgeye yönelik saldrlarn önlenmesi dahil olmak üzere statükonun korunmasn gerekli tüm tedbirleri bunun için alacaktk. Rejimin geçen Mays ayndan itibaren younlaan ve dorudan sivilleri hedef alan saldrlar dlibde tesis ettiimiz sükuneti bozmutur. dlib mutabakatnn bozulmasna yol açan gelimelerin birinci derecede sorumlusu saldrganlyla bölgenin istikrarn da hdef alan rejimdir.

Bu bölgede yaayan 4 milyona insann tamamnn terörist olarak ilan edilip ar bombardmana maruz braklmasn kabul etmemiz mümkün deildir. Rejimin zulmünden kaçan 1,5 milyon bölge halk bizim snrlarmza ylmtr. Rejimin buradaki esas amacnn dlibi belirli bir kesim açsndan insansz hale getirmek ve oluturduu göç basksyla Türkiyeyi zora sokmak olduu açktr. Türkiye böyge bir tehdit karsnda eli kolu bal kalacak deildir.

Artk hem rejimin saldrlarnn önüne geçmek hem de atekese uymayan dier unsurlara kar bölgede yer aldk. Rusya ile. Rejimin dorudan askerlerimizi hedef alan saldrlar neticesinde yeni kararlar alnmas söz konusu hale gelmitir. Rusya ile bu konuyu enine boyuna konuup deerlendirdik. Siyasi süreç ve Fratn dousu gibi boyutlar da bulunan çalma bölgemizi gelitirmeyi arzu ediyoruz. Rusyann Rejimin i birliimizi bozacak hame. Öncelikle en ksa sürede atekesi gerçekletirecek ardndan birlikte kararlatracamz admlar süratle atacaz. Bu gece 00:01de atekes yürürlüe girecek. htiyaç sahibi tüm Suriyelerilere kar birlikte çalacaz. Üzerinde mutabk kaldmz ortak metni birazdan Dileri Bakanlarmz açklayacak.

TE ALINAN KARARLAR

RUSYA DILER BAKANI SERGEY LAVROV: Ayn zamanda BM Konseyi tarafndan kabul edilmi bir durumdur. Askeri deil politik bir ekilde sona ereceini düünmekteyiz. nsani durumun kötülemesini engellemek ve ayn ekil de onlarn Suriyeye dönmesi lazm. 6 Mart gece yars itibariyle atekesin salanmas ve savunma bakanlklar arasnda koridorun 7 gün içinde salanmas. laveten bir protokol gerçekletirilecek. nsani krizin daha da kötülemesinin önlenmesi, sivillerin korunmas, ihtiyaç sahipleri Suriyelerin korunmas, geri dönülerin kolaylatrlmasnda mutabk kalnmtr.

DILER BAKANI MEVLÜT çAVUOLU: dlip Gerginlii Azaltma Bölgesindeki temas hatt boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00:01den itibaren durdurulacaktr.

Türk ve Rus devriyeleri, 15 Martta M4 karayolunun Trumbadan (Serakibin bats) Ain Al Havra kadar olan kesimi boyunca balatlacaktr

M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliinde bir güvenli koridor tesis edilecek. 7 gün içinde esaslar kararlatrlacak.

Ana Sayfaya Git