Avukatlık stajı için sınav şartı

Yargı Reformu Stratejisi'ne göre, avukatlık stajına başlamak için "Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı"nda başarılı olma şartı aranacak.

Haberler 31.05.2019 - 11:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan açklanan Yarg Reformu Stratejisine göre, avukatlk stajna balamak için Hukuk Mesleklerine Giri Snavnda baarl olma art getirilecek.

Yarg Reformu Stratejisinin Savunma Hakknn Etkin Kullanmnn Salanmas amac kapsamnda, avukatlk mesleine ilikin yeni düzenleme ve uygulamalar da hayata geçirilecek.

Avukatlk stajna balamak için Hukuk Mesleklerine Giri Snavnda baarl olma art aranacak. Avukatlk stajnn süresi ve verimlilii hususlarnda çalmalar yaplacak. Avukat stajyerlerinin staj süresince sigortal olarak çalabilmelerine ilikin düzenlemeler gerçekletirilecek.

Avukatlarn bilgi ve belge temin etmelerine ilikin yasal yetkileri geniletilecek, hukuki güvenliin artrlmas için baz i ve ilemler avukat araclyla yaplacak. Baz davalarda avukatla temsil zorunluluu hususu yarg kamuoyunda tartmaya açlacak, bu konuda bir yaklam gelitirilecek.

Avukatlarn sunduklar belgelere güvenin esas olduuna, makul gerekçeye dayanan taraf itiraz halinde belgenin inceleme konusu yaplacana ilikin düzenlemeye geçilecek. Vatandalarn adalete eriim hakknn güçlendirilmesi için avukatlk hizmetleri üzerindeki vergi yükü yeniden deerlendirilecek.

Avukatlara pasaport müjdesi

Yargnn kurucu unsuru olan savunmay temsil eden avukatlarn mesleklerini daha rahat yapmalarna yönelik yeni uygulamalar da ele alnacak. Kamu avukatlarnn çalma esaslarna ve özlük haklarna yönelik mevzuatta iyiletirme olacak.

Mesleklerini icra ederken avukatlara adli ve idari yarg hizmet binalarnda gerekli kolaylklar salanacak. Avukatlarn hususi damgal pasaport alabilmeleri gibi farkl alanlardaki haklar gelitirilecek.

Yarg Reformu Stratejisinin Adalete Eriimin Kolaylatrlmas ve Adalet Hizmetlerinden Memnuniyetin Artrlmas amac çerçevesinde, adli ve idari yargda adalete eriimin kolaylatrlmas için bavuru süreleri yeniden düzenlenecek, süreçlerdeki belirsizlikler ortadan kaldrlacak.

Adalete etkili eriim için ise adli yardm sistemi güçlendirilecek. Özel hukuk alannda vatandalarn hukuki sorunlar hakknda danmanlk hizmeti alabilecekleri ofislerden oluan bir hukuki yardm sistemi kurulacak. Özel hukuk alannda adli yardma bavuru prosedürü kolaylatrlacak, standart bir bavuru formu oluturulacak ve e-Devlet üzerinden bavuru imkan getirilecek.

Adli yardm hizmeti için avukatlara ödenen ücretler artrlacak, adli yardm hizmeti nedeniyle tahakkuk ettirilen vergilere ilikin yeni bir düzenleme yaplacak. Arabuluculuk süreçlerindeki adli yardm hizmetleri güçlendirilecek. Adli yardm hizmeti sunan avukatlarn bu konuda düzenli olarak eitim almalar salanacak ve bu hizmeti veren avukatlara özgü performans kriterleri gelitirilecek.

Adli yardm sisteminin, krlgan gruplarn ihtiyaçlarna duyarl bir yapya kavuturulmas salanacak.

Birlemi Milletler Engelli Haklar Sözlemesinde ve Engelli Haklar Kanununda yer alan ilkeler dorultusunda engelli dostu uygulamalarla adalet sisteminde kadn haklarna ilikin uygulamalar gelitirilecek. Adli yardm sisteminde kadn haklarnn daha etkili korunmasn salayan uygulamalar yaplacak.

Hizmet içi ve hizmet öncesi eitimlerde kadn haklarna yönelik programlar gelitirilip uygulanacak.

Yallarn adalete eriimini kolaylatracak önlemler alnacak, adliyelerde yallarn hizmete eriimini kolaylatracak uygulamalar yaplacak. Yallarn ihtiyaçlarna duyarl bir adalet sistemi için personele eitim verilecek.

Yabanclarn adalete eriimi güçlendirilecek. Yabanclara yönelik hazrlanan üpheli, sank ve madur haklar formu yaygn dillerde (ngilizce, Arapça, Almanca, Franszca, Rusça gibi) ilgililere iletilecek. Yabanclara yönelik olarak adalet sistemini anlatan broürler hazrlanacak ve bu broürlere internet üzerinden de ulalabilecek.

Adalete eriim imkanlarnn artrlmas hedefi dorultusunda hukuki himaye sigortas gelitirilecek. Bu kapsamda mevcut sigorta genel artlar yeni ihtiyaçlara göre güncellenecek, hukuki himaye sigortasnn yaygnlatrlmas için kamuoyunda farkndalk çalmalar yaplacak.

Yargda memnuniyet anketle ölçülecek

Yarg hizmetlerinden memnuniyeti etkileyen unsurlarn tespiti için çallacak. Düzenli aralklarla memnuniyet anketleri yaplacak, akademisyenler ve sivil toplum örgütlerinin katlmyla düzenli toplantlar gerçekletirilecek.

Yargda medya ve halkla ilikiler kurumsallatrlacak ve vatandalarn ilerini kolaylatracak uygulamalar hayata geçirilecek. Adliyelerde kurulan medya iletiim bürolar medya ve halkla ilikiler bürolar olarak yeniden yaplandrlacak.

Adliye muhabirlerine eitim

Medya ve halkla ilikiler bürolarnda iletiim fakültesi mezunu tecrübeli personel istihdam edilecek. Adliye muhabirleri için temel hukuk bilgi ve terminolojisine yönelik eitim programlar düzenlenecek.

Tüm ar ceza merkezi adliyelerde danma masalar oluturulacak, danma masalarnn çalma ve personel standartlar belirlenecek. Danma masalarnda örencilerin staj yapmasna ve gönüllülerin çalmasna imkan salanacak. Adli hizmetlerin yararlanclarn memnuniyetini artracak ekilde sürdürülmesi için mahkeme ve savclk yaz ileri müdürlüklerinde görev yapan personel, halkla ilikiler ve iletiim becerileri konusunda eitim alacak.

Adalet sistemi konusunda kamuoyunu bilgilendirme mekanizmalar güçlendirilecek. Kiisel verilerin korunmas kaydyla mahkeme kararlar yaymlanacak. Yarg sistemi ve içerdii süreçler konusunda hazrlanacak broürlere internetten eriilebilecek.

Adliyelerde bata örenciler olmak üzere vatandalara yönelik programlar düzenlenerek yarg sisteminin bilinirlii artrlacak.

Tankl zorlatran uygulama ve yaklamlar ortadan kaldrlacak, tanklk ücreti ve tanklara yaklamla ilgili standartlar belirlenecek. Bu çerçevede kapsaml bir tanklk klavuzu ile tankln önemi ve deerine ilikin broürler hazrlanacak.

Adliyelerde tank bekleme odalar oluturulacak. Tank davetiyelerine tank bilgilendirme metni konulacak. Tanklara gönderilen davetiyelerde yer alan duruma saatlerine mümkün olduunca uyulmasna ilikin çalmalar yaplacak.

Ana Sayfaya Git