Ayhan Bilgen: 7 Haziran'da aldığımız kararlar sorunluydu

HDP'den ayrılan ve yeni bir parti kuruluşu için çalıştığını açıklayan Ayhan Bilgen, eski partisine yönelik eleştirilerde bulundu. Bilgen, Bülent Arınç'la görüşmesini de anlattı.

Haberler 18.12.2021 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPden resmen istifa eden ve yeni bir parti kuracan açklayan Ayhan Bilgen, HDP ile yollarnn neden ayrldna iliki soruya, 7 Haziranda aldnz yüzde 13le tek banza ülkeyi yönetemeyeceiniz belliydi. O dönem aldmz karar sorunluydu. HDP 7 Hazirandan sonra güven alann geniletmeliydi yantn verdi.

Katld bir tv programnda sorular yantlayan eski milletvekili ve Karsn görevden alnarak yerine kayym atanan belediye bakan Bilgen, HDP cesur admlar atmal derken neyi kastediyorsunuz? sorusunu ise öyle yantlad: Millet ttifak BBP ile birlikte fotoraf vermekten çekinmiyor. Ama HDP ile görünmekten çekiniyor ise HDPnin insanlarn kayg ve korkularn giderecek bir güven beyanna ihtiyac var.

Ayhan Bilgen, Y Parti, MHPden koptu ama toplamda Türk milliyetçilii Türk siyasetini kuatm durumda. Bu muhalefetin rotasn da etkiliyor. Bu bir büyüme stratejisidir. CHPnin oylar yükselmiyor ama etki alan geniliyor. O zaman HDPnin de kendine özgü bir formül bulmas ve demokratik merkeze oturmas gerek dedi.

ÜçÜNCÜ DEM DÖNEMNE GRYORUZ

Dünyada küresel bir kriz ve dönüüm yaandn söyleyen Bilgen, Türkiye siyasetinde geçmite yaanan deiimleri hatrlatarak Türkiye siyasetinin üçüncü deiim dönemine giriyoruz. Türkiyedeki gelimeler yeni bir kurucu iradeyi zorunlu klyor dedi.

Bilgen, Türklerin ve Kürtlerin en az bedeli ödeyecei bir sürecin inas için iktidara da muhalefete de sorumluluk düüyor. Kürt sorununun çözümü için beni ypratacak olsa bile her türlü diyaloun içinde yer alrm diye konutu.

HAREKET SADECE TÜRKYE LE SINIRLI OLMAYACAK

Ayhan Bilgen, önümüzdeki seçimlerin bir kader oylamas olup olmadna ilikin soruya da, Güçlü bir alternatif olmazsa mevcut iktidar arar olabiliriz diye yant verdi. Yeni oluum için isim araylarnn devam ettiini dile getiren Bilgen, kurulacak olan hareketin sadece Türkiyeyi deil Suriye ve Irakn da içinde olduu bölgesel bir oluum olacan söyledi. Bilgen, Türkiyede deiim isteniyorsa bu sadece içerde yaplacaklarla olup bitemez. Bunun için bölgesel bir deiime ihtiyaç var dedi.

Ayhan Bilgen yakn zamanda Suriye ve Iraktaki bölgesel liderlerle de görümeyi planladklarn anlatt.

Kendisine yönelik gözaltlar, tutuklamalar ve kayym kararna ramen mevcut iktidarn kurucu isimlerinden Bülent Arnç ile niye görütüü sorusuna da yant veren Bilgen, Siyaset öfke ile yaplmaz cevabn verdi. Bilgen, Türkiye siyasetinde gerçekleri söylemek bazen dlanmaya sebebiyet verse de ahlaki sorumluluktur. Sayn Arnçn da ben bu konuda cesur çklar olan bir siyasetçi olduunu düünüyorum. Mahalleler arasnda köprüler kurmamz gerekiyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git