AYM'den, Kılıçdaroğlu ve CHP'nin 'ihlal' iddiasına ret

Kılıçdaroğlu ve CHP, ulusal ölçekli bir gazetedeki 'CHP cami düşmanı' başlıklı haber ve 'Demedim mi ben size Kılıçdaroğlu bir projedir' başlıklı köşe yazısı nedeniyle tazminat davası açtı.

Haberler 30.05.2019 - 12:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Asliye Hukuk Mahkemesi, davann reddine hükmederken, karar Yargtay tarafndan onand. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesine bavuran Klçdarolu ve CHP, söz konusu haber ve köe yazs nedeniyle Anayasann 17nci maddesinde güvence altna alnan eref ve itibar hakknn ihlal edildiini öne sürdü. 8 Mays 2019 tarihinde toplanan Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, Kemal Klçdarolu ve CHPnin bireysel bavurusunu görüerek karara balad.

FADE ÖZGÜRLÜÜ KAPSAMINDA DEERLENDRLMEL

Mahkeme, Kemal Klçdarolu ve CHPnin bavurusundaki Anayasann 17nci maddesinde güvence altna alnan eref ve itibar hakknn ihlali iddiasnn, açkça dayanaktan yoksun olmas nedeniyle kabul edilemez olduuna karar verdi. Karar metninde, Somut bavuruda olduu gibi tarihi olaylarn ve bu olaylarn yorumlanmasnn deikenlik göstermesi, kiilerin sahip olduu deer yarglar ile ilgilidir ve iddeti tevik etmedii, terör eylemini hakl göstermedii, nefret duygusunun olumasn desteklemedii müddetçe ifade özgürlüü kapsamnda deerlendirilmesi gerekir denildi.

AIR ELETRLER ÖNGÖRMEL VE TAHAMMÜL ETMEL

Bavurucularn yöneltilen eletirilere kar cevap verme konusunda oldukça geni imknlarnn bulunduunu belirten Mahkeme, Ana muhalefet partisi ve onun lideri olarak bavurucularn haklarnda deerlendirmeler yaplacan, ar eletirilerde bulunulabileceini öngörmeleri ve demokratik çoulculuk açsndan bunlara daha fazla tahammül etmeleri gerekir. Bu tespitler çerçevesinde bavuru konusu her iki olayda da ifade ve basn özgürlükleri ile kiinin manevi bütünlüünün korunmas hakk arasnda adil bir dengenin kurulduu, derece mahkemesinin takdir yetkisine müdahale etmeyi gerekli klacak bir durumun bulunmad sonucuna ulalmtr dedi.

Ana Sayfaya Git