AYM'nin 4 siyasi parti ile ilgili kararları Resmi Gazete'de

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, "ilk büyük kongresini süresinde yapmadıkları ve zorunlu organlarını oluşturmadıkları" gerekçesiyle 4 siyasi partinin "kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi" taleplerini inceledi.

Haberler 30.07.2020 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Resmi Gazetede yaymlanan kararlara göre; Yargtay Cumhuriyet Basavcl, ilk büyük kongresini süresinde yapmadklar ve zorunlu organlarn oluturmadklar gerekçesiyle Kürdistan Özgürlük Partisi, Türkiye Ekonomi ve Kalknma Partisi, Demokratik Genç Parti ve Türkiye Birlik Partisinin kendiliinden dalma halinin ve buna bal olarak hukuki varlnn sona erdiinin tespitine karar verilmesini talep etti.

Anayasa Mahkemesi, Kürdistan Özgürlük Partisi ve Türkiye Ekonomi ve Kalknma Partisi ile ilgili talebi reddetti. Gerekçede, ilk büyük kongrenin, partinin tüzel kiilik kazanmasndan balayarak iki yl içinde toplanmas gerektii, öngörülen bu sürede yaplmam ve zorunlu organlarnn oluturulmam olmasnn, kanunda kendiliinden sona erme nedenleri olarak sayld belirtildi.

Ancak Anayasa Mahkemesinin daha önceki kararlarnda, büyük kongrelerini süresinde yapmadklar için haklarnda dalma hali ve buna bal hukuki varlklarnn sona erdiinin tespitine karar verilmesi talebinde bulunulan partilerin, savunmalarnn istenmesinden sonra da olsa büyük kongrelerini yapmalar, siyasi ve hukuki varlklarn devam ettirme yönünde bir iradenin varl olarak kabul ettii hatrlatld.

Bu nedenlerle Kürdistan Özgürlük Partisi ile Türkiye Ekonomi ve Kalknma Partisinin, iki yl içinde ilk büyük kongresini gerçekletirmemi ve zorunlu organlarn oluturamam olsa da daha sonra ilk büyük kongresini toplamak ve organlarn oluturmak suretiyle siyasi ve hukuki varln devam ettirme yönündeki iradesini ortaya koyduklar kaydedildi.

PARTNN TÜM MALLARI HAZNEYE GEçT

Yargtay Cumhuriyet Basavcl, Demokratik Genç Partinin de ayn gerekçelerle kendiliinden dalma halinin ve buna bal olarak hukuki varlnn sona erdiinin tespitine karar verilmesini talep etti.

Anayasa Mahkemesi, Demokratik Genç Partinin ilk büyük kongresini süresinde yapmadn ve hukuki varlnn sona erdiini tespit etti. Partinin tüm mallarnn Hazineye geçmesine karar verildi.

TÜRKYE BRLK PARTSNN KAPANMA KARARI

Anayasa Mahkemesi, Türkiye Birlik Partisi hakkndaki taleple ilgili incelemesinde ise Partinin 7 Nisan 2019daki kurultaynda kapanma karar aldn, partinin tüzel kiiliinin bu kararla sona erdiini tespit etti.

Yüksek Mahkeme bu nedenle bu konuda karar verilmesine yer olmadna hükmetti.

Ana Sayfaya Git