''Bağımsızlık manifestosudur''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milli mücadele yıllarının, İstiklal Harbi'nin dönüm noktalarından biri olan Sivas Kongresi ve 4 Eylül 1919 tarihinin milletin hafızasında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Sivas Kongresi kararları milletimizin en zor zamanlarında, bütün dünyaya haykırdığı bir bağımsızlık manifestosudur. 15 Temmuz 2016'da milletimiz benzer bir imtihandan alnının akıyla çıkmıştır" dedi.

Haberler 05.09.2019 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi Sivas Kongresinin 100üncü yl dönümü kutlamalarna Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bakan Mustafa entop, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, Ulatrma Bakan Cahit Turan, Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Ersoy, Büyük Birlik Partisi Genel Bakan Mustafa Destici, stanbul Büyükehir Belediye Bakan Ekrem mamolu, çeitli siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri katld.

SVAS KONGRES

Kent Meydannda bulunan Atatürk Antna çelenk sunulmasyla balayan program sonras, Cumhurbakan Erdoan ve beraberindeki devlet büyükleri, tarihi kongrenin yapld Sivas Atatürk Kongre Müzesini ziyaret etti. Cumhurbakan Erdoan ve beraberindekiler tarihi kongre salonundaki sralara oturarak, Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçlarnn sergiledii kongrenin temsili canlandrmasn izledi. Cumhurbakan Erdoan temsil sonras sanatçlar tebrik etti. Daha sonra müze önünde gerçekletirilen resmi kutlamalara geçildi. Buradaki kutlamalar Cumhurbakanl Mehter Bölüünün konseri ile balad.

Törende konuan Erdoan, ülkenin kalknmas, milletin güçlenmesi için çalan ve emek veren herkesi saygyla andn belirterek, Cumhuriyetin temellerinin atld Sivas Kongresinin yl dönümlerini büyük bir cokuyla kutlayan hemehrilerini can gönülden tebrik ediyorum. Burada 100üncü yl dönümü kutluyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bizler vatann, bayran ve istiklalini koruyabilmek için nice kereler çetin imtihanlardan geçip, çok zor artlar altnda inand deerlerden taviz vermemi milletin mensuplaryz diyerek sözlerine balad.

SVAS HER ARTTA HAKKI TUTUP KALDIRIR

Bu topraklarn kadim tarihi boyunca bir çok devlet adamn, önemli kiileri barna bastn ifade eden Erdoan, Gün olmu Akkoyunlular üzerine sefere çkan Fatih Sultan Mehmet misafiri olmu, gün olmu ran üzerine sefere çkan Yavuz Sultan Selim, Kanuni, 4üncü Murat burada nefeslenmi. Gün olmu ilahi kelimatullah uruna yurdundan ayr düen Abdulvahap Hazretleri gibi bir gaziyi barna basm. zzettin Keykavus gibi bir sultan kucaklam. Gün olmu Anadoluyu igalden kurtarmak için Sivas Kongresini tertipleyenler için en emin belde olmu. Gün olmu Balkan ve Kafkaslardan gelen muhacirlere barn açm. Gün olmu Ak Veysel gibi bir halk ozann, gün olmu Muhsin Yazcolu gibi yiit bir dava adamn dourmu. Sivas bu tüm özellikleri her daim korumutur ve her zaman korumaktadr. Sivasn barnda nifak deil birlik ve beraberlik duygular yer bulur. Sivasn yiidolar her artta sadece ve sadece hakk tutup, kaldrr. Bu ehirde karlk bulamayan bir siyasi hareketin ülkenin tamamnda baarya ulamas mümkün deildir. Bunun için Sivasa ayr bir önem verdik. Hep gönlümüzün en müstesna yerinde misafir ettik diye konutu.

SVAS TÜRKYENN BAKENT OLDU

Milli mücadele döneminde Mustafa Kemal Paa ve arkadalarnn Erzurumdan yola çktnda Sivasllar büyük bir heyecanla karlama hazrlklarna baladn hatrlatan Cumhurbakan Erdoan, Vatan için, bayrak için, istiklal için yola çkan Sivasllar, Refahiye-Suehri üzerinden Sivasa gelen Gazi Paa ve arkadalarn 2 Eylül 1919 sabah Klavuz tepesinde büyük bir coku ile karladlar. Kongre binasnn ve delegelerin emniyeti için her türlü tedbiri alarak ev sahipliinin gereklerini bihakkn ifa ettiler. Kongrenin balamadan bitmesi için sürdürülen sinsi teebbüsler hem delegelerin hem de Sivasllarn salam duruuyla boa çkarld. Mustafa Kemal ve temsil heyetinin 18 Aralk 1919 tarihinde, Ankaraya hareket ettii güne kadar tam 108 gün boyunca ülke Sivastan idare dildi. Türkiyenin bakenti ve milli iradenin tecelligah bu ehir oldu. Sivasta toplanan heyetin çalmalaryla balayan bu süreç sonunda hem yurdumuzu igalden kurtard hem de yeni devletimizi kurdu. Nitekim Gazi Mustafa Kemal de hatralarnda Cumhuriyetin temellerini burada attk diyor. Milletimizin esarete kar direniinin sembolü olan Sivasta, Cumhuriyetimize ve demokrasimize giden yolun talar burada tand. Sivasta, demokrasiye giden yollarn talar burada tand. Burada Manda ve himaye asla kabul olunamaz kararnn alnmasyla milli mücadelemizin gayesi bütün dünyaya ilan edildi. Sivas Kongresi kararlar milletimizin en zor zamanlarnda, bütün dünyaya haykrd bir bamszlk manifestosudur. Bir asr sonra tekrarlyoruz ki manda ve himaye asla kabul edilemez. Milli snrlar içinde vatan bir bütündür parçalanamaz ifadelerini kulland.

STKLALMZE UZANAN HER EL KIRDIK, YNE KIRACAIZ

Kongrenin en önemli kararlarndan olan Manda ve himaye asla kabul edilemez. Milli snrlar içerisinde vatan bir bütündür parçalanamaz sözlerini tekrar den Erdoan, Kurtulu Savan büyük bir zaferle neticelendiren milletimiz, 15 Temmuz 2016 tarihinde benzer bir imtihandan alnnn akyla çkmasn bilmitir. Milli iradeye darbe vurmak ve ülkemizi igal etmeyle giriilen darbe teebbüsü 97 yl aradan sonra, bir kez daha milletimizin azmi ve kararyla boa çkartlmtr. 15 Temmuz gecesi, darbeciler karsnda kenetlenen Türk milleti, bir kez daha Kuvayi Milliyeyi amil ve radeyi Milliyeyi hakim klarak hainleri bozguna uratt. Sizler de o gece bu meydana akn ederek milli iradeye, istiklalimize ve istikbalimize sahip çktnz. Darbecilerin karsnda dik durarak meclisinize, cumhurbakannza ve hükümetimize sahip çktnz. Gösterdiiniz anl direnile hainlere diz çöktürdünüz. Türkiyenin önünü kesmek isteyenlere frsat vermediniz. Bu birlik ve beraberliimiz devam ettii sürece, hürriyetimize, deerlerimize ve kardeliimize yönelecek her türlü tehdit bertaraf olacaktr. Sivas Kongresinin 100üncü yl dönümünde Sivas Mekteb-i Sultani binasndan bir kez daha haykryoruz. Milli snrlar içinde vatan bir bütündür, vatanmz, bayramz, devletimiz, milletimiz, istiklalimiz bizim namusumuzdur, erefimizdir. Vatanmza bayramza istiklalimize uzanan her eli krdk, yine kracaz diye konutu.

TÜRKYENN HEDEFLERNE KURULAN TUZAKLARI BOZACAIZ

Türkiyeyi bölmek parçalamak isteyenlere frsat vermeyeceklerini ifade eden Erdoan, Kongre salonlarna bayramz asmayan teröristlere ödedettiimiz bedeller ortadadr. Cudide, Gabarda, Tendürekte bunlar inlerine nasl soktuumuz ortadadr. çeriden ya da dardan Türkiye üzerinde operasyon yapmak isteyenlere gösümüzü siper etme pahasna gereken cevab vermeye devam edeceiz. Türkiyenin hedeflerine kar kurulan her tuza bozacaz. Ya olacaz ya da öleceiz. Bu kutlu yoldan asla dönmeyeceiz dedi.

YA STKLAL YA ÖLÜM DYORUZ

Türkiyenin manda tartmalarn Sivasta kapattn, ama günümüzde baz zihinlerde bu özlemin devam ettiini ifade eden Erdoan öyle konutu:

Hatta bugün de ülkemizde bir kesimin kendi milletinin istiklali ve istikbali davas yerine baka davann sözcülüüne soyunduunu da üzüntüyle görüyoruz. Siyaset bakadr, politik çkar bakadr, ülkenin ve milletin menfaatleri bakadr. Bunlar birbirine kartrdnzda kendinizi rengini ehitlerimizin kanlarndan alan bayraklarmz yerine baka paçavralar altnda bulabilirsiniz. Kendi medeniyetinize ve tarihinize yabanclatnzda stiklal Marmzda, ehadetleri dinin temeli olarak ifade edilen ezanmzdan rahatsz olabilirsiniz. Hatta kendinizi dorudan milletimizin iradesine kasteden darbecilerle ayn çizgiye dahi gelmi olarak görebilirsiniz. Misak- Millinin ne olduunu bilmeden, imdi bizim güneyimizde 910 kilometre snrmz var. Oras neydi? te oras bir zamanlar Misak- Milli snrlaryd. te bunu bilmeyen, biliyor olsa da kendisine biçilen misyon gerei bu gerçein üzerini örtmek için çalanlarn da bu kervana dahil etmemiz gerekiyor. te bunun için biz her frsatta rabiamz dile getiriyoruz. Tek devlet diyoruz, tek bayrak diyoruz, tek vatan diyoruz, tek devlet diyoruz. Tpk 100 yl önce Sivas Kongresinde bir araya gelen büyüklerimiz gibi Ya istiklal, ya ölüm diyoruz. Bu yolda bizimle yürüyen herkesle birlikte olmaktan eref duyarz. Bu yol tkamaya ve çökertmeye çalanlar da tpk bir asr önce olduu gibi milletimizle birlikte tarihe havale etmek boynumuzun borcudur.

ENTOP: MLLETMZN TARHNDE DÖNÜM NOKTASIDIR

Törende konuan TBMM Bakan Mustafa entop ise Anadoludaki Türk varlnn sembol ehirlerinden olan Sivasta, tarihi kongrenin 100üncü yl dönümünde yer almaktan mutluluk duyduunu belirterek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadalar olmak üzere bütün geçmileri, ehitleri, vefat etmi gazileri minnet, ükran ve rahmetle andn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git