Başbakan Yıldırım: Hayatımızın devamı ve mahremiyetimiz tehdit altında

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, siber güvenliğin önemini vurgulayarak, "Türkiye'yi dijital dünyanın metropolleri arasına getirmeye başladık.

Haberler 30.11.2017 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

imiz bununla snrl m? Asl mesele yeni balyor. Artk siber saldrlar, siber güvenlik bir devleti, irketi durdurmakta bir firmann olduu gibi bir ülkenin güvenliini de tehdit etmektedir. Hayatmzn devam ve mahremiyetimiz tehdit altnda. Bu nedenle siber güvenlik önlemlerimizi ve kiisel verilerimizin mahremiyetini salayacak önlemleri gecikmesiz almamz gerekiyor. Bu artk ulusal güvenliimizin deimez ve önemli bir unsuru haline geliyor. Siber güvenlik eittir ulusal güvenlik. Bu konudaki açmz koar admlar ile tamamlamak mecburiyetindeyiz dedi.

HABER MERKEZ

Babakan Binali Yldrm, Neta 50. Yl Etkinliinde konutu. Yldrm, Bilgi iletiim teknolojileri artk vazgeçilmezi bir unsur haline geliyor. Bu teknolojiler olmadan günlük hayatmz bile devam ettirmemiz zorlayor. Buna yeni nesil sanayi devrimi diyoruz. Gelecekte vücudumuza yerletirilmi sensörler olacak, salk durumumuzla ilgili sürekli bilgi toplayacak. Elektrikli araçlar hayatmza girdi, yaknda sürücüsüz araçlar devri balayacak. Araçlarn yan sra yollar da akllanyor. Böylece bambaka bir boyuta geliyoruz ifadelerini kulland.

2023 HEDEFLERNE ULAMAK çN EKONOMK KALKINMA HAMLESN GERçEKLETRMEMZ ART

Yldrm, 2023 hedeflerine ulamak için ekonomik kalknma hamlesini gerçekletirmemiz art. Bilgi tabanl kalknma modelini izlemek mecburiyetindeyiz. Yani en çok bilgi ve iletiim teknolojileri alanna younlamalyz. Buralara daha çok yatrm yapmalyz. Büyüme hamlemizi daha çok akl teriyle gerçekletirebiliriz diye konutu.

NGLTEREDE NTERNET BZDEN DAHA YAVA

Yldrm, 2 gün önce ngilteredeydim. ngilterede internet bizden daha yava. Bizde alt yap daha kuvvetli. Etkin e-devlet ile insanmzn yaam kalitesini yükseltiyoruz. Birinci önceliimiz yerli teknolojiye sahip katma deeri yüksek ürünler gelitirmek dedi.

UZAY KANUNU, BLM TEKNOLOJ KANUNUNU KISA BR SÜRE çNDE çIKARACAIZ

Yldrm, Yasal düzenlemelerle bilgi teknolojileri alanndaki skntlar atk. imdi önümüzde uzay kanunu, bilim teknoloji kanunu var. Bu kanunu da ksa bir süre içinde çkarmak suretiyle bu alandaki ihtiyacmz da tam anlamyla gidermi olacaz. Aratrmalarn kamu arlkl deil özel sektör arlkl artarak devam etmesini önünü açacaz dedi.

YERL YAZILIM GELTRME PLATFORMUNA MUHAKKAK SAHP OLMAMIZ LAZIM

Yldrm, Yerli yazlm gelitirme platformuna muhakkak sahip olmamz lazm. Bunu yapamazsak, gerçek anlamda teknolojiye, bilgiye sahip olamayz, bilgiyi bakalarnn kullanmna, istifadesine sunma imkanmz olmaz. Bundan sonraki öncelikli hedeflerimizin banda bu platformlarn gelitirilmesi olacak. Yerli kalknmay yerli yazlmclarmzdan, mühendislerimizden en azami verimi salamak. Ulusal geni bant strateji belgemizi de güncelliyoruz. Ülkemizi uluslararas internet trafiinin geçi ve datm merkezi haline getireceiz açklamasnda bulundu.

HAYATIMIZIN DEVAMI VE MAHREMYETMZ TEHDT ALTINDA

Siber güvenliin önemini vurgulayan Yldrm öyle konutu: Türkiyeyi dijital dünyann metropolleri arasna getirmeye baladk. imiz bununla snrl m? Asl mesele yeni balyor. Artk siber saldrlar, siber güvenlik bir devleti, irketi durdurmakta bir firmann olduu gibi bir ülkenin güvenliini de tehdit etmektedir. Hayatmzn devam ve mahremiyetimiz tehdit altnda. Bu nedenle siber güvenlik önlemlerimizi ve kiisel verilerimizin mahremiyetini salayacak önlemleri gecikmesiz almamz gerekiyor.

SBER GÜVENLK ETTR ULUSAL GÜVENLK

Bu artk ulusal güvenliimizin deimez ve önemli bir unsuru haline geliyor. Siber güvenlik eittir ulusal güvenlik. Bu konudaki açmz koar admlar ile tamamlamak mecburiyetindeyiz. Yaplacak çok iimiz var. Gelecek 5 ylda on binlerce siber güvenlik uzmanna ihtiyaç olacak. Siber suçlarla daha etkin mücadele etmek büyük bir veri analiz alt yapsnn oluturulmas ile mümkün, bunun da kararn verdik.

çN LE ÜLKEMZ ARASINDA DAHA KAPSAMLI BR DEMRYOLU ALT YAPI PROJESN GERçEKLETRMEK HEDEFNDEYZ

Yldrm, Asrlar boyunca Türkler ile çinliler arasnda iliki hep olmu. Bazen kavga etmisiz bazen beraber i yapmz. Ama mutlaka ayn corafyada benzer kültürü paylaarak bugüne gelmiiz. pek, Baharat Yolu ile balattmz birliktelik bugün bir yol bir kuak projesi ile modern teknolojinin verdii imkanlar kullanarak yeniden ina ediliyor. çin ile ülkemiz arasnda daha kapsaml bir demiryolu alt yap projesini gerçekletirmek hedefindeyiz. çalmalarmz karlkl devam ediyor. Umarm her iki ülkeyi de tatmin edecek bir noktaya geliriz. Böylece, yol ve kuak projesi daha anlaml bir döneme girmi olur ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git