Başbakan Yıldırım: Her türlü ayrımcılığı, ötekileştirmeyi reddediyoruz

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, 1980 darbesinden sonra ilk kez gerçekleştirilen Hazreti Ali'nin doğum günü kutlaması ve Nevruz Cem'i Buluşması'ndaki konuşmasında "Tarih boyunca bir arada yaşamış insanların birbirini dışlaması, ötekileştirmesi Anadolu topraklarının ruhuna aykırıdır.

Haberler 22.03.2017 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu topraklarda rkçlk, nefret, ayrmclk hayat bulamaz. Her türlü ayrmcl, ötekiletirmeyi reddediyoruz. Biz ayn ülkenin çocuklar, ayn devletin vatandalar, ayn inancn temsilcileriyiz dedi.

HABER MERKEZ

Babakan Binali Yldrm, ATO Congresiumda düzenlenen Uluslararas Hac Bekta Veli ve Sultan Nevruz Cemi Bulumasna katld. 1980 darbesinden sonra ilk kez kamu desteiyle gerçekletirilen ve nevruz ceminin yaplmasyla Hazreti Alinin doum günü kutlamas açsndan da ilk olma özellii tayan etkinlik; Kültür ve Turizm Bakanlnn himayesinde, Dede Garkn Eitim, Kültür ve Aratrma Derneinin ev sahipliinde düzenlendi. Ankaradaki bulumaya Babakan Yldrmn yan sra Babakan Yardmcs Numan Kurtulmu, Kültür ve Turizm Bakan Nabi Avc, Gda Tarm ve Hayvanclk Bakan Faruk çelik ve Alevi dedeleri de katld.

SLAM; TERÖRÜN, DDETN, ZORBALIIN, IRKçILIIN TAM KARISINDADIR

Sultan Nevruz Cemi Bulumasnda hitap eden Babakan Yldrm, terör örgütleri vastasyla mezhep ve etnik kimlik üzerinden toplumu ayrtrmaya çalanlara kar uyank olunmas gerektiini vurgulad. nsanln huzuru için terörle hiç ayrm yapmadan mücadele ettiklerini dile getiren Babakan Yldrm, öyle konutu:

slam dini; bar dinidir, sulh dinidir. Peygamberimiz bar elçisidir. Allah adaleti, iyilii doruluu hep emrediyor. Buna karlk çirkin iler, kötülüü, hakszl yasaklyor. Bu emirleri açkça ihlal eden hiç kimse slam adna söz söyleyemez. Müslümanlar temsil edemez. Adna DEA denen, ID denen bir terör örgütü yola çkarak, hiç kimsenin slam terörle yan yana getirmesine asla raz olamayz. DEA, Boko Haram, ebab, PKK, YPG gibi terör örgütleri sadece terör örgütüdür. slam ile dinimiz ile hiç alakas yoktur. Bu örgütler en büyük zarar da maalesef dinimize, Müslümanlara vermektedir. Biz dünyann hiçbir yerinde masum insanlara yönelen bir terör eylemini kabul etmeyiz. slam; terörün, iddetin, zorbaln, rkçln tam karsndadr. Terör örgütleri vastasyla bizleri mezhep, merep hatta etnik kimlik üzerinden ayrtrmaya çalan fitne odaklarna kar çok uyank olmalyz. Biz bölgemizde ve dünyamzda huzur istiyoruz, bar istiyoruz. Bütün gayretlerimiz bunun içindir. Bu sebepten dolay dünyann iyilii için Türkiye, diyoruz

SLAMOFOB BATI MEDENYETN ZEHRLEMEKTEDR

slam kartl ve yabanc dümanlnn Bat dünyasn zehirlediini savunan Yldrm, Bugün slamofobi diye bir olay var. Maalesef bat medeniyetini zehirlemektedir. Demokrasi, insan haklar, özgürlük deerlerinin yerini ne yazk ki rkçlk, yabanc dümanl, slam kartl almaya balamtr. Küçük siyasi hesaplar için büyük insanlk deerleri ne yazk ki kurban verilmektedir. Bu durum insanlk adna, Avrupann, bat dünyasnn gelecei adna hem üzüntü hem de endie vericidir. Ümit ederiz ki insanlk deerlerini yok etmeyi hedef alan bu sapknla kar güçlü bir itiraz yükseltirken, birileri de bizim yanmzda yer alsn dedi.

BU KARDENZ ALEV KÜLTÜRÜNE çOK YAKIN VE SICAK BR KOMUDUR

Farkl olmann, insann ftratndan geldiini söyleyen Yldrm, Biz farkllklarmz insanln, medeniyetin zenginlii olarak gördük; görüyoruz. Bunun bir örnei de benim. Alevi, Sünni vatandalarmzn birlikte yaad bir köyde dodum. Benim adm da çok sevdiimiz, sevdikleri için adn verdikleri komumuzdan geldiini sizlerle paylamak isterim. Biz birbirimizin çocuklarna isim verecek kadar güçlü balarla birbirimize balyz. Ayn tastaki çorbaya birlikte kak salladk. Bu kardeiniz Alevi kültürüne çok yakn ve çok scak bir komudur. Bu kültürün içinde büyüdüm. Biz birlikte ve iç içe yaadk. Bundan sonra da ilelebet birlikte yaamaya devam edeceiz diye konutu.

HZ. AL SLAMIN KILICI, BELAGAT USTASI, AHLAK ABDESYD

Bugünün, tabiatn uyanmaya balad gün olduunu belirten Babakan Yldrm, unlar söyledi: Tabiat uzun uykusundan uyanp, yeni bir bahara, nee ve sevince uyanyor. Havamza, topramza, suyumuza düen cemreleri artk gönlümüze de düürme zaman gelmitir. Bugün peygamberimiz Hz. Muhammedin yol arkada, can yolda, srda ayn zamanda evlad yerine koyduu slamn en önemli kahraman Hz. Ali efendimizin de doum günüdür. Biz de Duyduk ve uyduk diyoruz. Hz. Muhammed, bizim son peygamberimiz, yüce kitabmz Kuran tamamlayan, dinimizi ikmal eden peygamberimiz. Duyduk ve uyduk. Hz. Ali, slamn klc, belagat ustas, ahlak abidesiydi. Bir kahramand ve bir ehitti. Hz. Alinin yakt ilim, ahlak ve belagat atei on binlerce fersah ötede, Horasan Erenlerinde yanksn bulmutur

çORUMDA, MARATA, MALATYADA, MADIMAKTA AYNI ZHNYET BENZER AMAçLARLA BAINDAYDI

Türkiyede 2009 ylnda gerçekletirilen Alevi açlmn hatrlatan Yldrm, Geçmile avunarak ya da her frsatta geçmiin içinde dolaarak, bugünü kuramayz. Aramzda ihtilaflar varsa bunu çözmek bizim en önemli görevimizdir. Bu topraklarda bizi ancak ayrtrarak, kavga ederek, birbirimizin sevgisini azaltmaya çalyorlar. Bizim o hain planlayclardan öreneceimiz hiçbir ey yoktur. çorumda, Marata, Malatyada, Madmakta ayn zihniyet benzer amaçlarla i bandayd. Olaylar beraber okumak, entrikalar beraber deerlendirmek mecburiyetindeyiz. Cumhurbakanmzn telkin ve iradeleri dorultusunda 2009 ylnda Alevi açlmn balattk. stedik ki aziz milletimiz birbirini daha yakndan tansn, birbirinin sorun ve taleplerine duyarsz kalmasn. Devlet vatandana kulak versin. Aleviler, Sünniler bu cennet vatanda kardetir. Bütün mezhepler ayn deerleri paylayor. ükürler olsun bu çalmalardan büyük bir mesafe kat edildi. Bugün bunu görüyoruz diye konutu.

ARAMIZDAK KARDELK KÖPRÜLERN DAHA GÜçLÜ KILMA ZAMANI

Babakan Yldrm, öyle devam etti: Geldiimiz nokta önemlidir, deerlidir. Bize düen bundan böyle aramzdaki kardelik köprülerini daha güçlü klma zamandr. Bu corafyada birlikte yaama ahlaknn çtasn hep beraber yükselteceiz. Bize düen vazife konuarak, anlaarak, meselelerimizi mesele olmaktan çkarmaktr. Birbirimizi ötekiletirmeden dinleyeceiz, birbirimizi anlamak için daha çok çaba sarf edeceiz. Farkllklarmza deil, ortak yanlarmza daha fazla younlaacaz. Bizler ayn bedenin, ayn inancn, ayn ruhun unsurlaryz. Yaradanmz, kitabmz, hayat rehberimiz bir. Ayn tarihin, ayn medeniyetin çocuklaryz. Köklerimiz bir. Ehlibeyte kim hürmet etmezse ne Alevidir ne de Sünnidir. Kerbelada zalimlerce ehit edilen Hz. Hüseyin efendimize hürmet etmeyen Alevi olsa ne olur Sünni olsa ne olur. Yol birdir, maksat birdir, menzil bir

BR ARADA YAAMI NSANLARIN BRBRN ÖTEKLETRMES ANADOLU TOPRAKLARININ RUHUNA AYKIRI

Her türlü ayrmcl ve ötekiletirmeyi reddettiklerinin altn çizen Babakan Yldrm, öyle konutu: Tarih boyunca bir arada yaam insanlarn birbirini dlamas, ötekiletirmesi Anadolu topraklarnn ruhuna aykrdr. Cumhuriyetimizin bütün deerleriyle kazanmlaryla birlikte dünyann en güçlü ülkelerinden biri olma yolunda emin admlarla ilerliyoruz. Bu büyük ülkenin vatandalar refah ve huzuru herkesten daha çok hak ediyor. Bunun önündeki bütün engelleri kaldra kaldra bugünlere geldik. Bu topraklarda rkçlk, nefret, ayrmclk hayat bulamaz. Her türlü ayrmcl, ötekiletirmeyi reddediyoruz. Biz ayn ülkenin çocuklar, ayn devletin vatandalar, ayn inancn temsilcileriyiz. Bu muhteem ülkenin bütün vatandalar bizim için birdir, beraberdir, kardetir

Ana Sayfaya Git