Bahçeli: Helalleşmeyi kavgalaşmaya çevirmenin anlamı yok

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 12 dakikalık grup toplantısı konuşmasının çok sert olduğunu söyleyerek, "Helalleşmeyi kavgalaşmaya çevirmenin anlamı yok. Şu an Türkiye'de helalleşme ile başlayan, kavgalaşmayla yola devam etmek istiyor. Ve Kemal Kılıçdaroğlu böyle bir kavgada kaybeder. Çünkü kavga tecrübesi yok. Ama bizde 53 yıllık kavga tecrübesi var" dedi.

Haberler 29.04.2022 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MHP lideri Devlet Bahçeli, grup toplantsnda Vatan satanlarla kavga edeceiz diyen CHP Genel Bakan Kemal Klçdaroluna yant verdi.

MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli, Ankarada gazetecilerle bulutuu iftar programnda gündeme ilikin sorular yantlad.

TARHE KAYIT DÜEN ÜSLUPLAR

Bahçeli, CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun TBMMdeki grup toplantsnda 12 dakika konumasnn nasl yorumlandnn sorulmas üzerine unlar söyledi:

Kemal Klçdarolu Bey benim okul arkadamdr. Klçdarolu siyasi hayata girdii zaman mehur Gandiye benzer bir üslupla, yumuak güç diye tabir edilen, balad. Onu yaparken de hitabeti de güzeldir. Eer üç cümleyi tekrar tekrar ayn ekilde tekrarlamazsa çok net konuuyor demektir Bu bakmdan siyasete girdii dönemlerdeki Klçdarolu imdi yok. Özellikle de bahsettiiniz 12 dakikay bulan konumas srasnda çok sert üsluplar kullanm durumdadr. Bu tarihe kayt düen üsluplardr.

SERTLK VAR, HAKARET YOK

Tavsiyem, Türkiye gergindir; Türkiye iddete kar muhataptr. Ekonomik yönden önemli skntlar vardr. Uzun yllar terörle kar karya kalmtr. Birçok çevrede scak savalar ve onlarn çatmalar bulunuyor. Böyle bir ortam içinde Türkiyenin istikrara ve yumuak bir iklime ihtiyac var.

Böyle bir ortam germeye de kimsenin hakk olmasa lazmdr. Sert konumak mümkündür ama o sertliin içerisinde tahrik edici iddeti körükleyici hakaret içerikli ifadelerden kaçnmak lazmdr. Biz de konumalarmz bazen çok sert üslupla yapyoruz. Ama bizim konumalarmzda sertlik var hakaret yok.

HELALLEMEY KAVGALAMAYA çEVRMEYN

Son konuma bu alt grubun bir araya gelii önümüzdeki dönemle ilgili cumhurbakanl seçimlerinin sürekli gündemde tutulduu bir ortamda çok anlam olmayan bir konuma olmutur. Böyle bir sürece girdii zaman yumuatc bir iklimi vardr. imdi helallemeyi kavgalamaya çevirmenin anlam yok.

BZDE 53 YILLIK KAVGA TECRÜBES VAR

Eer Ukrayna-Rusya Sava, stanbul baryla sonuçlanrsa Türkiyenin kazanc hepimizin kazanc olur. Ve böyle bir kazanç her siyasi partiye de fayda getirir. Bizim anlaymza göre Sayn Kemal Klçdarolunun bir helallemenin ötesine gidip kavgalamaya heveslenmesi doru bir ey deildir, bayramlamay ve toplumlar arasnda barmay tercih etmeli, çk yolu bu.

Kavga geçmite yaplmtr. Önemli skntlar olmutur. Maduriyetler, mahkmiyetler, ehitler olmutur. Böyle bir süreçten gelen ve hala kavgann nerede bittiine dair kanaatleri tam olumam olan insanlar, kalkp baz konularda çok dikkatli olmas lazm. Halk TV de dikkatli olsun. 6-7 Mays olaylarnda üç devrimcinin idam ediliini sürekli körükleyerek ortam kztrmann, geçmite kavgann tahrik edici ifadeler kullanmann bir felakete gideceinin farkna varmallar. Ve Kemal Klçdarolu böyle bir kavgada kaybeder. çünkü kavga tecrübesi yok. Ama bizde 53 yllk kavga tecrübesi var.

SEçM TAKVM CEBMDE

Bahçeli, Cumhur ttifaknn, Cumhurbakanl Hükumet Sistemine kalc istikrar salamak olduuna iaret ederek, unlar söyledi:

Bunlarn içinde kim varsa onlarla bütünlemek isteriz. Ama srar eden gelmedi, yolumuza devam ederiz. Seçim zamannda olacak, olmas lazm. Koalisyonlar döneminde sabah yatp, akam seçim deyip de Türkiyeyi bir sürü skntya koyarken, cumhur ittifaknn istikrar salayc kalc vasfn, yine seçimleri öne alp, güçlendirilmi parlamenter deil de kartrlm bir parlamenter sisteme benzetmenin manas yok.

Onun için zaman geldiinde. Zaman çok yakn onun da. Cebimde tayorum. Her günü deerlendiriyoruz. Seçimleri zamannda yapacaksan 19 Nisan itibaryla deerlendirme yapmz. Bu, 425 gün demektir, 1 yl 2 ay demektir. Bugün ayn 27si olduuna göre bir haftay dütüün vakit gittikçe azalyor. Mahalli idareler seçimleri 31 Mart 2024te yaplacak. O da 712 gün, 1 yl 11 ay 12 gündür. MHP bu iki takvime göre hazrlklarn devam ettiriyor.

GÖNLÜMDE YATAN ADAY

Devlet Bahçeli, cumhurbakan adaylna ilikin, Benim gönlümde yatan Cumhur ttifaknn aday, AK Parti Genel Bakandr. Adaymz o iken filanlarda da öyle olsun demek gönül kaymas olur ki o da salkl olmaz. Biz gönlümüzü bir yere vermiiz dedi.

6DAN EVVEL 5 DÜÜNÜN

Bahçeli 6l ittifakn geleceinin sorulmas üzerine 6dan evvel 5i düünün. 5 birbirine benziyor mu? Bir araya geldiinde yumruktan baka bir ey olmuyor. Yumruun da adn Kemal Klçdarolu koydu dedi.

BABACAN çOK ZEK HAREKET EDYOR

Bahçeli, DEVA Partisi Genel Bakan Ali Babacann kendi parti amblemleriyle seçime girecei açklamasn anmsatlmas üzerine ise unlar söyledi:

Dalma deil çok zeki hareket ediyor. Yeni siyasi partilerle alakal seçim kanununu dikkate alarak bugünden iaret veriyor. 6 kii ile bir yere varlamayacaksa o zaman tek bana nasl seçime girip sonuç alacan imdiden düünüyor ve uyaryor. Demek ki 5ine de ayn uyar gelirse ortada 6 diye bir ey kalmaz.

Bahçeli, Y Parti Genel Bakan Meral Akenerin Kavala ve Gezi Davas kararyla ilgili ya istiklal ya hürriyet açklamasn yaptnn anmsatlmas üzerine u ifadeleri kulland:

Kavalaya bakta farkllklar var Türkiyede. O bakta yanl bir bak. Türkiyede özellikle 2013 tarihinde 27 Maystan itibaren gezi olaylarnn sosyal ve ekonomik maliyetinin ne olduu ortada. Yani aaç keseceiz diye gidiyorsunuz kurun atyorsunuz. Bunun neresinde istibdat diye yazyor.

KAVALA TÜRK MLLETN TEMSL EDECEK SOYDA DEL

Bahçeli, Osman Kavalann neden muhalefet tarafndan sahip çkld ve Abdullah Gülün Türkiyenin imajyla ilgili söylemi olduunun hatrlatlmas üzerine 2013 ylnda kulanm olduu ifadeyi Abdullah Gül, dikeniyle beraber deerlendirirse imdi ne hale getirdiimiz ve onu nasl katk saladn görmesi lazm. Osman Kavala Sorosçudur ve Türk milletini temsil edecek bir zekda, kabiliyette, soyda deildir dedi.

TÜRKYE FELAKETE GDER

Bahçeli, Gezi olaylarnda MHPlilerinde yer aldna yönelik iddialara ilikin ise unlar söyledi:

lk dönemlerde taksim meydannda olmayan yoktu ki. Aac kökünden sökmeye MHPlilerde bir eilim göremezsin. Aaç dikmekle yetiirler. Baktlar ki aaç yerine memleketi ykyorlar o zaman dediler ki dur. O günden itibaren ülkücü camia devlete zarar verebilecek bir eylemin içerisinde olmaz. 53 yl kolay bir dönem deil. Bu dönemi tekrar yaatmak isteyenler Allah muhafaza yarda kalm hesaplamay gündeme getirirlerse Türkiye felakete gider. Bunun altndan CHP kalkamaz.

TENCERE KAPAK VURANLAR

Bahçeli, Klçdarolunun elektrii kesik diye gittii evin elektriinin kesik olmad iddialarna ilikin, Hangi eve gitmise o evin ahlak doruyu söylemesini gerektirir. Bir sürü kapak tencereyi birbirine çaldlar. Deien bir ey yok. O kadar tencere kapak vuranlar, tencere kapan sesini sanda vermi olsalard sosyal demokrasi deimez iktidar olurdu dedi.

MECLS GEREN YAPMALI

(HDPli Garo Paylann sözde Ermeni soykrm teklifi)

Bunun arkas önü yok. hanetin arkas ve önü yok. Ya kendisi TBMM benim meclisim deildir diyecek veya Meclis gereini yapp bunu atacak. Nereye gitmek istiyorsa, Ermenilerin hangi diasporasnda kim varsa orayla temasa geçmesi lazm. Kendisine tavsiyem Amerikaya gitmesidir.

ELON MUSKLAR TÜRKYEDE TÜREMESN

(Sosyal medya yasas)

Görümeleri salamaya çalyoruz. Bayram sonras Meclise gelecei söyleniyor. Bir an evvel gelmesinde de fayda var. Elon Musklar Türkiyede türemesin. Türkiyede iddete, hakarete dayal, bar bozan, gerginlik yaratan neler oluyorsa yüzde 80i sosyal medyada.

Herkes birbirinin aleyhine yazarsa, ne kadar ar eyler söylerse o kadar makbule geçiyor. Buna bir son vermek lazm. imdi iftira kavram yerine, batdan gelen sosyal medya kavram geldi. Felaketin ana sebebi o. Yasaklayalm desek özgürlüktü, demokrasiydi, hukuktu karmza çkyor. Yasaklamayalm desek; aile facialar karmza çkyor. Bunun için sosyal medyay dengeli hale getirmekte fayda var.

DAM CEZASI GELMEL

Bahçeli, Bu kadar iddeti yaadk gördük. Düüncelerimde zerre kadar deiiklik yok. u günkü artlar içinde 15 yandaki kz katletmenin, 15. kattan aa atmann cezasz kalaca bir yer olamaz. Bunun cezas idamdr. dam gelmelidir. Ama nasl geleceinin de snrn çizin. Yani bölünmü yol yapyorsun da idam yaparken bölünmü idam niye yapmyorsun diye konutu.

ÖZGÜR ÖZEL HUKUKUN HSN BLMEZ

Bahçeli, CHP Grup Bakanvekili Özgür Özelin Cumhurbakanna yönelik söyledii sözlerinin anmsatlmasn üzerine öyle dedi: Özgür Özel kendisi eczadr. laçlar bilir aspirin ne ii yarar onu bilir ama hukukun h si yok. Ne ile cezalandracak. Bu birçok kiiyi tahrik ettii gibi bir arada oluu da kuvvetlendirir. Özgür Özel AK Partiye mi, Cumhur ttifakna m, hizmet ediyor yoksa Kemal Klçdarolunun kuyusunu mu kazyor. Buna ben deil CHPliler cevap vermesi lazm.

EKONOM POLTKASI SABIR DR

(Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon)

Biz iktidarn Cumhur ttifaknn içinde bulunuyoruz. Onun uygulanaca ekonomik politikay gönülden destekliyoruz. Ekonomi politikas sabr iidir. Ekonomi politikalarnda 5 önemli nokta vardr, büyüme, istihdam, fiyat istikrar, gelir dalm, ödemeler dengesi. Bu be sihirli nokta her zaman bir araya gelebilecek bir iktidara sahip olmaz.

imdi sütü nasl artracaklarn hesap eden yok. Bunun için süt veren hayvanlar çoaltmak lazm. Ama hepimiz imdi toplanmz bir bardak sütü nasl datacamz tartyoruz. TVlerde sabahtan akama kadar süt kavgas. Bir de gda ürünlerinin siyasete bulamam hali kalmad. Domates, patates, patlcan, süt, et. MHP ekonomik büyüme, sosyal gelime ve milli bütünlemeyi hedef alan üretken bir ekonomi politikasn gündeme getirmeye çalyor. Enflasyonlar gelip geçidir, artar düer, yükselir vazgeçilir ama deerler ortadan kalktktan sonra neyle izah edeceksiniz?

MAHALLENN UAKLARI

Bahçeli, Mahallenin uaklarn MHPye davet ediyorum sözlerinin Y Partide divandan ayrlan isimler olduu yönünde çarm yarattnn sorulmas üzerine Mahalle kavram çok önemli bir kavramdr. O sebepten dolay memleketini seven, vatana sadk kalan kim varsa alayn davet ediyoruz bunlar mahallenin uaklar hangi mahalleden olursa olsun. Buradan bir partiye pay çkarmak kolay olmaz dedi.

Ana Sayfaya Git