Bahçeli: İdlib saldırısı, düşmanlıktır

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suriye rejiminin İdlib saldırısıyla ilgili, "Bu saldırının yapılması sadece alçaklık ve ahlaksızlık değil, aynı zamanda düşmanlıktır. İdlib ve çevresi Türkiye düşmanlarına zindan edilmelidir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin konuşlu bulunduğu gözlem noktalarının ve etrafının güvenliği mutlaka temin edilmeli, Esad kanlı saldırısından dolayı pişman edilmelidir" dedi.

Haberler 04.02.2020 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MHP lideri Bahçeli, dlibde rejim güçlerinin, 6 askerin ehit olduu saldrsyla ilgili yazl açklama yapt. Suriyenin kuzeybatsnda bulunan dlibin, uzun süredir bölgesel gerilim ve çatma ortamnn arlk merkezlerinden olduuna dikkat çeken Bahçeli, bölgedeki felaketlerin seriye balandn ve katliamlarn dehet verici seviyeye trmandn belirtti. Rusya ve ran destekli Esad rejiminin tamamyla kontrolden çktn, resmen iddet ve cinayet makinesi haline geldiini vurgulayan Bahçeli, unlar kaydetti:

4-5 Mays 2017 tarihinde Türkiye, ran ve Rusyann katlmlaryla yaplan Astana Zirvesinde dlib ve çevresi Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan edilmi, atekes rejiminin tesisi için irade gösterilmi, inisiyatif alnmtr. Ne var ki, zalim Esad atekes kararlarn her seferinde çinemi, sivillere yönelik saldrlarna devam etmitir. Ardndan 17 Eylül 2018de yine Türkiye, Rusya ve ran arasnda düzenlenen Astana Zirvesinde çatan taraflara ait bütün silahlarn 10 Ekimde dlib silahszlandrma bölgesinden çekilecei kararlatrlmtr. Buna ilave olarak bu bölgedeki denetimlerin Türk ve Rus askerleri tarafndan yaplaca, ayrca sürdürülebilir atekes rejiminin salanabilmesi için etkili önlemlerin hayata geçirilecei kayt altna alnmtr. Bu kapsamda Türkiye bölgesel huzur ve güvenliin inasna hizmet amacyla 12 adet atekes gözlem noktas oluturmutur. Ancak ne Rusya ne de Suriye/ran; Astana zirve kararlarna, Soçi mutabakat süreçlerine riayet etmemi, sayg duymam, gerekli olan saduyu ve samimiyeti göstermemitir. Suriyede siyasi çözüm araylar her seferinde çuvallam, Cenevre görümelerinden de bugüne kadar makul ve müsterih bir netice çkmamtr.

HUNHAR PROVOKASYONUN CEVABI MSLYLE VERLD

Astana, Soçi ve Cenevre süreçlerinin artk anlam ve inandrclnn kalmadna deinen MHP lideri Bahçeli, açklamalarn öyle sürdürdü:

Rusya bir yanda masalarda uzlama pozlar verirken, dier yanda Suriye rejimini kkrtm, askeri operasyonlara tevik etmitir. Milliyetçi Hareket Partisi Rusyann dürüstlükten mahrum siyasi uygulamalarn ibretle ve esefle takip etmektedir. Suriyede istikrarn temin edilmesinden ziyade bölgesel ve tarihsel emellerine odaklanan Moskova yönetimi güvensiz ve ikiyüzlüdür. Günlerdir Esad rejimi ile Rusyann dlibde younlaan saldr ve tacizleri tüm gerçeklerin bir kez daha teyidine imkan salamtr. Esad ile Putinin tezahür eden hedeflerinin sulh, süknet ve suhulet olmad açktr. dlibde çatmalarn engellenmesi amacyla bölgeye intikal ettirilen takviye askeri birliimize Esad güçlerinin topçu saldrs, nihai olarak 4 kahramanmzn ehit, birisi ar olmak üzere 9 kahramanmzn da yaralanmas barda taran son tahrik damlasdr. Üstelik askerlerimizin yer alacaklar alanlarn koordinatlar muhatap ülkelerle paylalmasna ramen bu saldrnn yaplmas sadece alçaklk ve ahlakszlk deil, ayn zamanda dümanlktr. Türkiye bu hunhar provokasyonun cevabn misliyle vermi, azimle, inançla ve cesaretle de vermeye devam etmektedir.

DLB VE çEVRES TÜRKYE DÜMANLARINA ZNDAN EDLMEL

Katillerin, döktükleri kann bedelini ödemesi gerektiini belirten Bahçeli, unlar kaydetti:

Esad rejimi yklmadan, bu zorba cezasn bulmadan Suriyeye huzur ve güvenlik kesinlikle gelmeyecektir. Dier yandan siyasi ve diplomatik giriimlerimizin yan sra askeri caydrclmz da sonuna kadar kullanlarak dlib ve çevresi Türkiye dümanlarna zindan edilmelidir. dlib mutabakatn bozan veya ihlal eden tarafn Türkiye olmad meydandadr. Bunun yannda snrlarmza dayanan 10 binlerce snmacnn müsebbibi Suriye ve destekçisi Rusyadr. Türkiye milli güç unsurlarn derhal ve devasa bir uurla harekete geçirmeli, ate nerede yanyorsa oray söndürmeli, fitne ve musibet nereyi kavramsa oray kesip atmaldr. Sayn Cumhurbakanmzn Ukrayna ziyareti öncesi bu saldrnn vuku bulmas bir baka aibeli ve soru iareti tayan kukulu durumdur. Rusyann Ukrayna ile sancl ve sorunlu ilikileri bilinmektedir. Ukrayna ziyaretine dlibden karlk veriliyorsa Türkiye-Rusya ilikilerinin mana ve muhtevas zehirlenmekle kalmayacak, iki ülke arasndaki diyaloglar bu gidile soumaya terk edilecektir. Türk Silahl Kuvvetlerinin konulu bulunduu gözlem noktalarnn ve etrafnn güvenlii mutlaka temin edilmeli, Esad kanl saldrsndan dolay piman edilmelidir. MHP olarak alnacak her milli tedbire ve bekamz muhafaza edecek her karara destek vermekle birlikte, zulmün ve zulmet kuatmasnn imanla yarlacana yürekten inanyoruz. Türkiye dostluu deerli, dümanl ise tehlikeli bir ülkedir. Bar ve huzur arayan mazlumlar arkasnda Türk milleti vardr. dlibde oyun kuran, vahet senaryosu yazan, stratejik hedefleri uruna insan canna ve tarihsel mirasa kast eden kim varsa karlarnda Türkiyeyi bulacaklardr.

Ana Sayfaya Git