Bahçeli: 'Libya'da ne arıyoruz' diyen, tarih ve coğrafya cahilidir

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Sınırın öbür tarafı huzura kavuşmadan Türk vatanı, emniyet bulamayacaktır. Bu kapsamda İran'ın, Suriye'nin, Irak'ın, Libya'nın siyasi ve toprak bütünlüğüne sahip çıkmak, saygı duymak, destek vermek, Türk dış politikasının ana stratejisi olmalıdır. 'Ne işimiz var Suriye'de, ne arıyoruz Libya'da?' diyenler, görevli ve taşeron değillerse kesinlikle tarih ve coğrafya cahilleridir" dedi.

Haberler 13.01.2020 - 14:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MHP Genel Bakan Bahçeli, Ankarada dün balayan Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu, Milletvekilleri ve l Bakanlar Ortak Toplantsnn kapannda, basn toplants düzenledi. Bahçeli, bölgede ar artlarn hakim olduunu, komu ülkelerdeki kaos ve kargaann artarak, azarak, yaylarak, devam ettiini söyledi. Orta Dounun ate hattnda, igal altnda olduunu kaydeden Bahçeli, Komu corafyalarda frtnalar kopmaktadr. Bizim için öncelikle ele alnmas gereken konu etrafmzda yaanan vahim olaylarn ülkemize yansyp yansmayaca, ayet yansyacaksa bunun derece ve ölçüsünün ne olaca, nasl mukavemet gösterileceidir. Türkiye Frat Kalkan, Zeytin Dal ve Bar Pnar harekatlaryla biçilen kefeni yrtm, Ben de varm demitir. Buralarla ilgilenmemiz doaldr, normaldir. Doal ve normal olmayan binlerce kilometre uzaktan gelip bölgemizde silah ve zor kullanan ülkelerin cüretkarlklardr diye konutu.

SON SINIR TÜRKYEDR

MHP lideri Bahçeli, Türkiyenin; Suriyeye srtn dönmesinin, Libyaya yüzünü çevirmesinin, rana mesafeli durmasnn mantkl ve makul tercih saylmayacan belirtilerek, unlar söyledi:

Kald ki buna ne tarih ne de milli tecrübeler müsaade etmeyecektir. Ankarann güvenlii amdan, Badattan, Trablustan, Tahrandan, Mogadiudan, Sanadan, Kahireden balayacak; hepsini birden jeopolitik bir kuak içine alacaktr. Snrn öbür taraf huzura kavumadan Türk vatan, emniyet bulamayacaktr. Bu nedenle komu ülkelerdeki kanl ve kaotik manzara Türkiyenin tasvip etmeyecei, olur ve onay vermeyecei açmazlardr, çarpklklardr. Mntka temizlii yapmak suretiyle Türkiyenin etraf bir yandan boaltlmakta dier yandan kuatlmaktadr. Bu kapsamda rann, Suriyenin, Irakn, Libyann siyasi ve toprak bütünlüüne sahip çkmak, sayg duymak, destek vermek Türk d politikasnn ana stratejisi olmaldr. Gönül corafyalarmz yanarken dirlik ve düzenimizi korumak eyann tabiatna aykrdr. Eer engel olunmazsa eer durdurulmazsa komu corafyalardaki çözülmenin ve çürümenin dayanaca son snr bilinsin ki Türkiyedir. Ne iimiz var Suriyede, ne aryoruz Libyada? diyenler, görevli ve taeron deillerse kesinlikle tarih ve corafya cahilleridir.

TÜRKYENN POZSYONU çOK DENGEL

ran Devrim Muhafzlar Ordusu Kudüs Gücü Komutan Kasm Süleymaninin de içinde bulunduu konvoya, Badatta düzenlenen ABD hava saldrsnn, bölgesel gerilimi zirveye tadn belirten MHP lideri Bahçeli, rann da Irakta konulu 2 ABD üssüne geliigüzel balistik füze frlatarak, cevabi saldrsn verdiini kaydetti. Bahçeli, ABD ile ran arasndaki iti kak dengelenmi, denetim altna alnmtr. Türkiyenin bu suikast karsnda ald pozisyon elbette çok dengelidir. Hiç kuku yok ki ona, buna yüzeysel ve ön yarglarla taraf olmak yerine hakkn, haklnn ve hakikatin tarafnda bulunmak Türk milletinin vakar ve haysiyetinin amaz bir gerçeidir. TBMMnin Libya tezkeresini kabul edip Türk askerinin bir davet üzerine Trablus yoluna dütüü bir süreçte, dlibdeki sancnn iddetlendii, terör örgütü PKK/PYD/YPGnin Rakka- Erbil balantsn kurmak için ABD desteiyle silahlanmasn sürdürüp mesafe ald bir dönemde Kasm Süleymani saldrs son derece manidar ve kukuludur. Türkiyenin Dou Akdenizde egemenlik haklarna sahip çkmas, terörizme ve teröre destek veren ülkelere tepkisi muhasm çevreleri ürkütmü, deiik araylara itmitir diye konutu.

PKKNIN LER GELENLERN DE ÖLDÜRSÜNLER

MHP Genel Bakan Bahçeli, ABD Bakan Donald Trumpn Kasm Süleymaniyi savalar önlemek için öldürdük sözünün uluslararas hukuka ve yerleik insani deerlere meydan okumak olduunu söyleyerek, unlar kaydetti:

Böylesi bir üslubun genellemesi küresel adaleti karartacak, ülkeler aras irtibatlar kesecek, dünyay da Orta ça artlarna tayacaktr. ABD Bakan Trump suçlu aryorsa mesela Pensilvanyaya bakmaldr. 251 vatan evladnn ehadetinden, 2 bin 194 vatan evladnn yaralanmasndan dorudan doruya sorumlu olan bir caninin korunup, kollanmas hangi insani deere sacaktr? ABD Bakan Trumpn, Mazlum Kobani kod isimli teröristba Ferhat Abdi ahin ile telefonla görüüp, general diye yutturmaya çalmas, gerçekleri deitirmeye yetmeyecektir. Bu terazi bu skleti çekmeyecek, mzrak çuvala girmeyecektir. DEA liderini öldürenler, buyursunlar PKKnn, YPGnin ileri gelenlerini de öldürsünler ya da aradan ve önümüzden çekilip kahraman bir Türk evladnn neleri yapacan dikkatle izleyip ders alp takip etsinler. Hamdolsun alemde er bitmezse Ouz neslinde de er tükenmez, tükenmeyecektir.

PARDON, DEMEK AKIL TUTULMASI

MHP lideri Bahçeli, ran tarafndan Ukrayna Hava Yollarna ait yolcu uçann vurulmasnn tek kelimeyle felaket olduunu, uça düürdükten sonra pardon demenin vicdan ve akl tutulmas olduunu söyledi. Sorumlularn, bunun hesabn vermesi ve hak ettikleri cezay almas gerektiini kaydeden Bahçeli, Trumpn azil süreciyle ilgili tartmalar birden bire sönerken, randaki protesto gösterileri de bçak gibi kesilmitir. Görüldüü kadaryla Kasm Süleymaninin ölümü iki ülkeyi de bir yönüyle konsolide etmi, siyasi ve stratejik kazançlara yol açmtr. Gerilimin denetimli ekilde trmanp ksa sürede inie geçmesi ve iki ülkenin makul snrlara çekilmesi komplo teorisyenlerine bol bol malzeme vermektedir dedi.

çOK DEERL GELME

Irak, Suriye ve Libyann toplumsal huzura, sürdürülebilir istikrar ve siyasi düzene kavumasnn temel tercih ve beklentileri olduunu kaydeden Bahçeli; Türkiye, Rusya ile ran arasnda 23 Ocak 2017den beri süren ve 14 defa gerçekletirilen Astana zirveleri, Soçi görümeleri, Cenevre süreçlerinin Suriyede siyasi çözüm araylarna ve çatmaszlk ikliminin tesisine hizmet ettiini söyledi. Bahçeli, Bu gece yarsndan sonra dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde atekes uygulamasna geçilecek olmas önemli bir kazanm, muhafazas gereken bir karardr. laveten Türkiye ve Rusyann giriimleriyle Libyada salanan atekes iradesi çok deerli bir gelimedir. Suriye Suriyelilerindir. Irak Irakllarndadr. Libya da Libyallarndr. Bu ülkelerde siyasi geçi süreçlerinin demokratik tahammül snrlar içinde olmasnn yannda birlik ve beraberlik ortam dikkat ve titizlikle salanmaldr. Türkiye; Irak, Suriye ve Libyada siyasi gerginliklerin azaltlmasyla birlikte iç çatma ortamnn zayflamas konusunda aktif ve katlmc olmaldr. Irak ve Suriyede demokratik süreçler çaltrlarak yönetimde denge ve istikrarn kurumsallamas süratle hayata geçirilmelidir. Suriye ve Irakn geleceine bu ülkelerin halklar karar vermelidir. Suriyeye gidip Esad ile görüüp problemi çözerim diyenler, hezeyan çukuruna düen zavalllardr diye konutu.

KILIçDAROLU VE CHPL YÖNETCLER, çELKLER ANITI

CHPnin Libya tezkeresine kar çktn hatrlatan Bahçeli, Bu CHP, Türkiyenin yararna ne varsa karsnda hizalanan odaktr. Türk askeri bir davet üzerine ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümetinin hakim olduu bölgelerde görev yapacaktr. Fizan ile Türk askerinin gidecei yer arasnda en küçük yaknlk veya ba aransa bile bulunamayacaktr. Bir bakyorsunuz Klçdarolu, Niye herkesin olduu yerde biz yokuz diyor, bir bakyorsunuz Ne iimiz var diye kendisiyle çeliip ters düüyor. Klçdarolu ve CHPli yöneticiler, yalan ve çelikiler antdr. Kanal stanbul Projesi depremi tetikler dedikten bir müddet sonra Böyle söylemedik diye çark eden, U dönüü yapan CHP zihniyetidir. FETÖnün siyasi aya temizlenmelidir açklamamz çarptp, komisyon kurulmas için Teklif verin, destek olalm derler; FETÖnün kiminle emel ve hedef birliktelii yaptn görmezler, göremezler, görmek istemezler. FETÖnün CHPde kurduu düzeni, ina ettii düzenei saklayp, üç maymunu oynarlar dedi.

DÜN MUSTAFA KEMAL PAA YAPMITI

Türkiye, Libyada huzurun yanndadr diyen MHP lideri Bahçeli, Libyada ne aradmz söyleyenler Akdenizde boulmamz, Anadoluda teslim olmamz dileyen ve gözleyen ibirlikçilerdir. Hafteri makul bulan CHPnin Türk askerini mahsurlu görmesi utanmazlktr. Türkiye bölgesinde bir istikrar adas olarak sivrilmitir. 109 yl önce Libyada yaananlar mh gibi aklmzdadr. Türkiyenin Libyada bulunmas milli uurun harfiyen gereidir. Dün Mustafa Kemal Paa yapmt, Enver Paa gerçekletirmiti, imdi de onlarn ahfad müstesna beka nöbeti için Akdenizin kar kysndadr. Klçdarolu çok dertleniyorsa, çok içerleniyorsa Haftere haber yollayp uygun görülürse bir gemiye binip yannda soluu almas kendisine samimi tavsiyemizdir diye konutu.

ZLLET, MLLETE BOYUN EDREMEYECEK

MHPnin, Türkiyenin beka ve milli çkarlarn savunmaya devam edeceini vurgulayan Bahçeli, 2023 lider ülke Türkiye amacna ulamak, cumhur ittifak olarak temel gündemimizdir. Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin gelecein büyük Türkiyesinin yönetimsel mimar olaca inancmz her zaman koruyacaz. Zillet, millete boyun ediremeyecektir. Milliyetçi Hareket Partisi fitneye, dedikoduya, kötü niyet sahiplerine ans tanmayacak, frsat vermeyecektir. ahsn davasnn önüne çkaranlarla deil davasn öne çkaranlarla sonuna kadar yürüyeceiz. Dava arkadann kuyusunu kazanlarla deil dava arkadana omuz verenlerle el ele onurla mücadele edenlerle gelecei kucaklayacaz. Benimle ilkeli, seviyeli, inançl ve adam gibi yürüyecek her arkadama gönlüm de kapm da ardna kadar açktr dedi.

Ana Sayfaya Git