Bahçeli sert çıktı!

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla tescillenen yüzde 7 seçim barajı ‘temsilde adalet’ ilkesine derinlik ve canlılık katacak, diğer yandan müfteriler ve zilletsever taife beyhude çırpınışlarıyla yerinde sayacaklardır” dedi.

Haberler 04.09.2021 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Bakan Devlet Bahçeli, seçim barajnn düürülmesini hedef alan açklamalara yönelik yazl bir açklama yaymlad. Bahçeli, yapt yazl açklamada, Seçim barajnn yüzde 7ye çekilmesiyle ilgili Sayn Cumhurbakanmzn görü ve deerlendirmesini müteakiben Milliyetçi Hareket Partisi de ayn dorultuda kanaat bildirmi, bakaca bir aray ve beklentiye gerek olmadndan bahisle siyasi tutumunu Cumhur ttifaknn duruuna müzahir ekilde netletirmitir. 1 Eylül 2021 tarihli yazl basn açklamamz bu konudaki tavr ve düüncemizi berrak ölçüde izah ve ifade etmitir. Niyet okuyuculuu yapanlar bir kez daha bolua dümülerdir ifadelerini kulland.

YÜZDE 10 SEçM BARAJININ KORUNMASININ AYRICA MERU VE SYAS HçBR GEREKçES DE KALMAMITIR

MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli yapt yazl açklamada ayrca u ifadeleri kulland: Televizyon ekranlarndaki tartma programlarnda veya gazete köelerinde seçim barajnn yüzde 7ye çekilmesini MHPyi kurtarma hamlesi olarak yorumlayan, bu çerçevede bulank suda balk avlama seferine çkan sözde uzman ve kiralk kalemler gafil olmalar bir yana vahim bir hesap hatas yapmlardr. Milliyetçi Hareket Partisinin baraj kaygsyla hareket etmediini, böylesi bir korkuyu tamadn srarla söylememize ramen akl tutulmasyla malul olanlarn sakat, sapkn ve sancl propagandaya tevessül ederek aksini iddia etmeleri hastalkl bir ruh halinin tezahüründen baka bir manaya gelmemitir. Ahlak ve güvenirlik barajna taklp kontrolsüzde savrulan çevrelerin seçim baraj üzerinden partimizin itibar ve haysiyetine leke sürme yarna girmeleri hem küstahlk hem de kifayetsizliktir. Zillet ittifakna yeminli sözcülükle görevli olanlar, özellikle 16 Nisan 2017 Halkoylamasnda Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçilmesini, 9 Temmuz 2018 tarihi itibariyle bu durumun resmilemesini anlalan hala idrak ve hazmedilmi deillerdir. Tarihin ve siyasi akn gerisine düenler yalan ve iftiray geçim kaps görecek kadar zavall haldedir.

Bahçeli, Yeni yönetim sistemi 24 Haziran 2018 Cumhurbakan ve Milletvekili Seçimlerinden sonra tesis edilmi, ilerlik kazanmtr. Artk suyu tersten aktmann imkn kalmamtr. ifadesini kullanarak, Siyasete yön veren yeni siyasi kurallar manzumesi devreye girmitir. Ne kadar yok saylsa da, siyasi yaklamlar ve siyaset kurumu yeniden ekillenmi, siyaset zeminin ilke ve kurumlar yeni batan tecelli etmitir. Doal olarak siyasetin icrasyla anlay mizannda yapsal deiiklik ve dönüümler salanmtr. Kald ki, ortak zemin araylar ve uzlama kültürünün sivrilmesiyle yeni bir siyaset alan belirmitir. Bu yeni siyaset alan ve anlayna ayak uyduramayan siyasi partiler ve makus dier aktörler elbette milletimizin demokratik tasarrufuna maruz kalacaklar, bu suretle yaptklarnn bedelini ödeyeceklerdir. 2023 ylnn Haziran aynda gerçekletirilecek seçimler buna sahne olacaktr. Yeni yönetim sistemine geçi süreci baaryla atlatlmtr. Bu sürecin siyasi hesap ve önyarglardan bamsz ekilde yürütülmesi ve yeni sistemin salam temeller üzerinde bina edilmesi hususunda Cumhur ttifak bütün iyi niyet ve yapc tavrn göstermi, buna da devam etmektedir. diye konutu.

Bahçeli, açklamasna öyle devam etti:

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminde, milli iradenin adil ve hakkaniyetli biçimde TBMMne yansmasnn bize göre iki yolu bulunmaktadr: Birinci yol, seçim barajnn indirilmesidir. kinci yol ise siyasi partilerin kurumsal kimliklerini muhafaza ederek seçim ittifak yapmalarnn yasal içerie kavuturulmasdr. Bilindii üzere, ikinci yol yasal bir düzenlemeyle hayat bulmutur. Sray ise birinci yolun temini almtr. Anayasann 67inci maddesinde seçim kanunlar hakknda u temel hükmün varl okuma yazma bilen herkesin malumu olduu bir gerçektir: Seçim kanunlar temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini badatracak biçimde düzenlenir. Bu anayasa hükmü herkes için balaycdr. Cumhurbakanl Hükümet Sisteminde Cumhurbakan dorudan halk tarafndan seçilecei ve hükümet TBMMden güvenoyu almayaca için yönetimde istikrar ilkesi kendiliinden vasat bulmutur. Bu konuda kafa kartrc veya tartmaya açk hiçbir taraf da yoktur. Bunun devamnda, yüzde 10 seçim barajnn korunmasnn ayrca meru ve siyasi hiçbir gerekçesi de kalmamtr. Bu kapsamda anayasal norm olan temsilde adalet ilkesinin olabilmesi için seçim barajn düürülmesinden baka bir seçenek görülmemektedir. Millet iradesinin adilane ölçülerde TBMMne aynsyla yansmasnn baka bir yöntemi de düünülemeyecektir. Seçim mevzuat açsndan seçim barajyla ilgili aray ve çalmalarda, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin yeni bir siyaset denklemini beraberinde getirdii unutulmamaldr.

Milliyetçi Hareket Partisinin hedefi de bunu salamaya yöneliktir. Hiç kimse saman altnda ine arama gayretkeliine heves etmemelidir. diyen Bahçeli, Yüzde 7 seçim baraj üzerinde kurulan yalan ve dedikodu çark ilk önce bu çark kuranlar öütecektir. Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhur ttifaknn vatan, millet ve demokrasi sevdasn hiçbir görevli provokatör, hiçbir ruhu ve iradesi hacizli siyasetçi ve sözde yazar-çizer takm tahlil edemeyecek, bunu test etmeye deneyim ve donanmlar yetmeyecektir. CHPsinden HDPsine, Pinden dier marjinal ve ipotekli partilere, ayn zamanda satlm gazetecisinden ikbal ve çkar peinde soluk solua koan uursuz yorumculara varncaya kadar baraj konusundaki yürekli, tutarl ve milli iradenin onurunu korumayla ilgili kararllmz anlamalar imkanszdr. Sayn Cumhurbakanmzn açklamasyla tescillenen yüzde 7 seçim baraj temsilde adalet ilkesine derinlik ve canllk katacak, dier yandan müfteriler ve zilletsever taife beyhude çrpnlaryla yerinde sayacaklardr. Milliyetçi Hareket Partisini merkezine alan ilzam, isnat, aslsz iddia ve ipe sapa gelmez ucube ithamlar aynsyla sahiplerine alnna kara bir leke gibi yapacaktr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git