Bahçeli'den Kanal İstanbul açıklaması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Kanal İstanbul, Karadeniz ile Akdeniz arasında geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak için İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz ile Marmara Denizi arasında 43 kilometrelik yapay bir suyoluyla açılacak projenin ismidir. Bu projeden hiçbir haklı ve meşru bahanesi olmadan rahatsızlık duyanlar şuursuz ve gayri millidir" dedi.

Haberler 25.12.2019 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MHP lideri Bahçeli, yapt yazl açklamada, Türkiyenin bir yandan bölgesel ve küresel ablukay krmak için youn mücadele halindeyken, dier yandan iç siyasi çekimelerle megul edildiini belirtti. Bahçeli, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, 27 Nisan 2011de stanbul Haliç Kongre Merkezinde yaplan toplant ile Kanal stanbul Projesini milletin bilgisine sunduunu hatrlatarak, unlar kaydetti:

Geldiimiz bu aamada, demokrasi kültürünü özümseyememi ilkel ve iradesiz siyaset temsilcileri yeni bir ey sunmadklar gibi siyasi rakiplerinin verdikleri sözleri, hedefledikleri projeleri çarptmaktan haz duyacak kadar basit ve zavall bir hale gömülmülerdir. Ayn kategorik itirazlar hzl tren, üçüncü köprü, üçüncü havaliman, Marmaray, Avrasya Tüneli, Osman Gazi Köprüsünün proje ve yapm aamalarnda da gösteren CHP ve yedekleri Kanal stanbul Projesini aalamak ve andrmak için adeta iftira yarna girmilerdir. Söz konusu projeye ucube, cinayet ve ihanet projesi diyen CHP yönetiminin hal-i pürmelali içler acs, yürek yaralaycdr. Kanal stanbul Projesiyle ilgili isabetli ve tevsik edilmi eletiri ve teklifleri muhataplaryla veya kamuoyuyla paylamak varken, Yapamazsnz, herkes hayr diyor, iktidar olursak para vermeyiz, projeyi iptal ederiz demek sorumsuzluk örneidir. Kald ki CHPnin iktidara geliyoruz iddialar da uyduruk ve sakil bir hayaldir.

REFERANDUM çARILARI HEZEYANDIR

Bahçeli, Kanal stanbul Projesinin, AK Partinin Seçim Beyannamesine alnm ve kaydedilmi proje olduunu belirterek, öyle devam etti:

CHP ve yanclar ayet daha iyi bir projeyle milletimizin huzuruna çkacaklarsa durmayp, beklemeyip hemen çkmalarnda saysz ve sonsuz yararlar olacaktr. CHP Genel Bakannn, CHPli sözcülerin ve CHPli stanbul Büyükehir Belediye Bakannn tezviratla ve kulaktan dolma bilgilerle Kanal stanbul Projesine cephe açmalar bir defa demokrasi ayb, siyasi ahlak kaybdr. Geçmite Üçüncü köprüye ne gerek var? diyen, üçüncü havalimann eletiri yamuruna tutan Sayn Klçdarolu yaplan yol, köprü, tünel ve havalimanlarn kullanmdan imtina ederse bu elbette kendi bilecei bir eydir. Kanal stanbul Projesiyle ilgili referandum çarlar ise hezeyandr. Kanal stanbul; Karadeniz ile Akdeniz arasnda geçit olan stanbul Boazndaki gemi trafiini rahatlatmak için stanbulun Avrupa yakasnda Karadeniz ile Marmara Denizi arasnda 43 kilometrelik yapay bir suyoluyla açlacak projenin ismidir.

MESELE RANT DEL MLL ANTTIR

Projenin çED raporu hazrlanarak, askya çkarldn vurgulayan MHP lideri Bahçeli, Kanal stanbulun, yönetimi ve rejiminin iyi yürütüldüü takdirde Türkiyenin elinin güçleneceini vurgulad. Bahçeli, u anda dünyada gerek ticari ve ekonomik amaçlarla gerekse siyasi ve askeri kayglarla inaat süren pek çok kanal çalmasnn mevcut olduunu belirterek, unlar kaydetti:

Bu projeden hiçbir hakl ve meru bahanesi olmadan rahatszlk duyanlar uursuz ve gayri millidir. Elbette mezkur projenin bütün yönleri çok iyi analiz edilmeli, fizibilite çalmalaryla birlikte çevreye, ekolojik dengeye, stratejik hedeflere, çok tarafl antlamalara ne getirip ne götürecei basiretle hesap edilmelidir. Bilhassa Montrö Boazlar Sözlemesinin ihmali, hafife alnmas pek çok badireyi ortaya çkaracaktr. Kanal stanbul Projesinin ABD donanmasnn Karadenize çknn ve yerlemesinin önünü açmak için hazrlandn söyleyenler sadece yalanc deil, ayn zamanda müfteridir. Mesele rant deil, milli anttr, böyle de olmaldr.

MONTRÖ BOAZLAR SÖZLEMESNN TARTIILMASI TEHDT VE BEKA SORUNU

MHP lideri Bahçeli, Montrö Boazlar Sözlemesinin, daha önce Lozan Boazlar Sözlemesinin Türk boazlar için getirdii askersizletirme gibi Türkiyenin güvenliine yönelik zafiyetleri ve Boazlar Komisyonu gibi egemenliini kstlayc hükümleri ortadan kaldrdn vurgulayarak, unlar kaydetti:

Sözlemenin düzenlenme amac Lozan Bar Antlamasnn 23üncü maddesi ile ortaya konan boazlardan özgürce geçi ve gemilerin gidi-gelii ilkesini Türkiyenin güvenlii ile ky devletlerinin Karadenizdeki güvenlii çerçevesinde koruyacak bir biçimde düzenlemek olarak ifade edilmitir. Milliyetçi Hareket Partisine göre, Montrö Boazlar Sözlemesinin tartlmas Türkiye için tehdit ve beka sorunudur. Birlemi Milletler Deniz Hukuku Sözlemesi gereince, gemiler boazlardan transit geçme hakkn ücret ödemeden kullanma hakkna sahiptir. Eer Kanal stanbul, Birlemi Milletler Deniz Hukuku Sözlemesine tabi olursa Türkiye hiçbir ekilde geçilerden de ücret alamayacaktr. Parti olarak samimi tespit ve uyarlarmz kamuoyuna açklamak siyasi ilke ve ahlakmzn bir gereidir.

Ana Sayfaya Git